Libanonská partička je doma

– vlk –
5. 2. 2016    Kosa zostra čili vlkovobloguje.wordpress.com

A Fajad také. Nic překvapivého. Tohle všichni věděli. Stejně jako všichni museli očekávat velmi tvrdé prohlášení americké ambasády v Praze k této výměně. Že by platilo ono známé – vyšetřování skončilo, zapomeňte!?

Dnes nebudu vůbec dlouhý. Proto sem tu americkou oficialitu dám:

Prohlášení amerického velvyslanectví v Praze

Jsme šokováni rozhodnutím české vlády propustit Alího Fajáda a Chalída El Marábího. Tito muži čelí u amerického federálního soudu obžalobě z přípravy vražd zaměstnanců americké vlády, dále z pokusu získat, přepravit a použít protiletadlové střely a z pokusu poskytnout materiální podporu teroristické organizaci.

Pražský vrchní soud se jejich případem zabýval a souhlasil s tím, že můžou být vydáni do Spojených států. Neexistuje žádné ospravedlnění toho, že tyto nebezpečné osoby byly propuštěny. Vážně tím utrpí spolupráce orgánů činných v trestním řízení našich dvou zemí a pouze to povzbudí zločinecké skupiny a teroristy po celém světě.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/usa-protestuji-proti-nevydani-fajada-do-usa-fex-/zahranicni.aspx?c=A160204_174003_zahranicni_kha 0000

Už jsem stihl zaznamenat hlasy, že jsme Američany zradili, že to povede ke zhoršení vztahů, že s teroristy jsme neměli vůbec vyjednávat.

Nehodlám na tohle téma znovu psát. Sám nevím, co je správně a jak bych se zachoval, kdybych to měl rozhodovat. To už jste četli a nevidím důvod proč to opakovat, rozvádět a předkládat stejné argumenty. Ale co zopakuji rozhodně, je varování před škodolibou radostí, nad tím, že Američané Fajada nedostanou. Včetně důvodu. Ukázali jsme, že prostě když na nás teroristé dupnou, tak na to slyšíme. Američané a Britové, nemluvě o Izraelcích, moc nevyjednávají. Nikoli nikdy a vůbec, jak se nám snaží podstrčit Rambové od počítačových klávesnic. Nicméně většinou jsou hodně tvrdí. A únosci vědí, že zahrávat si s nimi je opravdová ruská ruleta. Kde v komoře revolveru je rozhodně naládován víc než jeden náboj.

Protipólem jsou Francouzi. Ti vyjednávají téměř vždycky. A výsledkem je, že daleko nejvíc teroristických rukojmí ze západních zemí pochází z Francie. Pamatujme si to! Až jako někdo bude chtít dělat na Amíky dlouhý nos. A  dobře si rozmyslete, než vy nebo vaši blízcí dostanou toulavou slinu a budou chtít vyrazit do nějaké těžké exotiky.

O propuštění Fajada a jednoho dalšího zadrženého, navzdory verdiktu Vrchního soudu, který ho svým verdiktem umožnil poslat do USA, rozhodl ministr spravedlnosti Pelikán.

Odůvodnil to takto:

Rozhodoval jsem se na základě celé řady věcí od zvážení povahy skutku a důkazů, až po určité informace zpravodajského rázu, které bohužel nemohu specifikovat,

Jistě by nás zajímalo, co všechno jsou ty “určité informace zpravodajského rázu, které bohužel nemohu specifikovat”.

První, co napadne úplně každého, je nepochybně možná výhrůžka libanonské vojenské rozvědky, že když Fajad poletí do Ameriky, tak těch 5 Čechů pomašíruje do nebe. Nebo do pekla. Mimochodem, podle informace od generála Randáka včera ve speciálu ČRo 1 Radiožurnál – je tahle část libanonské vojenské rozvědky plně pod kontrolou Hizbolláhu. To jenom aby ti, kteří mají pro Hizbolláh velké sympatie, protože podporuje Asada a je protivníkem Izraele, trochu vystřízlivěli. Není totiž sebemenší pochybnost, že by Hizbolláh tu pohrůžku, jestliže byla vyslovena – splnil.

Ale nejsou ještě nějaké další možnosti? Já jednu možnou naznačil v úterním článku k téhle věci. Zopakuji ji znovu – vůbec by mne nepřekvapilo, kdyby se za pár týdnů nebo několik málo měsíců v ČR objevil, v Libyi unesený český kuchař Hrůza. Protože by to bylo součástí tohoto kšeftu. To by vysvětlovalo, proč by se český kabinet postavil americkým zájmům. Dvojitý deal je dvojitý deal, to by měli pochopit i  ve Washingtonu. Jen mimochodem – Hrůza byl unesen spolu s jedním Rakušanem – ten už je doma. A  byly signály, že Hrůza bude propuštěn s ním. Ale místo toho libyjští islamisté pustili jednoho, myslím že – Srba…Ale rozhodně to na spadnutí bylo. V té době, kolem téhle akce ovšem už finišovala naplno jednání kolem Fajadovy výměny. Rakušan a Srb byli propuštěni 28.ledna….. A jela v tom česká rozvědka!!!

Viz
http://zpravy.idnes.cz/ceska-rozvedka-pomohla-propustit-dva-unesene-fa9-/domaci.aspx?c=A160128_210432_domaci_jj

Tahle moje spekulace jednak by rozumně vysvětlovala, proč Pelikán, ani po dokončení současné výměny nechce hovořit o detailech a také proč večer na ČT 24 všichni dotazovaní ministři a poslanci neuvěřitelně mlžili a z Dolanského ve studiu dělali úplného pitomečka. Přirozeně, že z diváků také. Ale mám ještě jednu indicii – už loni na jaře ti, co zajali Hrůzu a  další cizince na naftových polích v Libyi, některé ze zajatců propustili. Konkrétně Bangladešany a někoho z Ghany. A ti měli informovat o tom, že jejich únosci nepatřili k IS!! A na tyhle už by Hizbolláh kontakty mít mohl….

http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/310064/neunesl-nas-isis-tvrdi-propusteni-bangladesane-zajati-s-cechem-pavlem-hruzou-v-libyi.html

Byl bych rád, kdyby to, co jsem právě naklepal nebyla jen moje fantazie, ale realistický odhad. Z mnoha důvodů. Ale zejména proto, že bych chtěl, aby všichni naši občané byli v bezpečí. A nemyslím si, že ta naděje neexistuje? Ten třetí, nepropuštěný v Česku na pokyn Američanů zatknutý, o toho se nikdo nestará ani se na něj neptá. Zvláštní! Jak to, že Libanonci nedosáhli jeho osvobození? Přirozeně – může být, že ho naši „uhájili“, aby nějak uspokojili Američany, ale klidně to může být i tak, že si ho držíme na výměnu za kuchaře Hrůzu…. No uvidíme a budeme doufat.

Nicméně to není vše, co mne vedlo k napsání tohoto rychlého sloupku. Minule jsem se podivoval zvláštní sestavě té pětky. Dva novináři, zpravodajský důstojník a  tehdejší Fahjadův advokát. Divná sestava na vyjednávání .. v Libanonu … o propuštění Čecha uneseného v Libyi.

Zpravodajec a tlumočník by byli správně pro takový úkol. Ale nějací pisálci z místních novin? A k tomu advokát teroristy požadovaného USA? Mimochodem – prý byl v Libanonu, v poslední době nejméně 4x / a to jako KONCIPIENT!!!! a jeho šéf – advokát Řečica tvrdí, že o tom posledním odjezdu svého zaměstnance vůbec nevěděl!! A  to odjížděl v doprovodu zpravodajského důstojníka!!!/! A  čeká je bratr toho teroristy? Navíc, když tam byl příslušník rozvědky, musel tam být služebně. Takže ta cesta byla nejméně polooficiální. Tím víc je divné složení té partičky. Někdo se mi snaží nasadit rohy…

A k tomu je už delší čas zapojen do dění i šéf ÚOOZ Šlachta! Což pro mne znamená jediné – že je v tom nějaké nikoli špionážní, ale kriminální šméčko.

Takže jsem si v minulém článku dovolil následující spekulaci:

Jestlipak by je náhodou takhle nenapadlo, že někdo řešil problém jak nevyhovět mocnému příteli, který cosi chce a  přitom si ho nerozhněvat, protože vznikne situace, kdy nebude lze nevyhovět? Ale to už zacházím příliš daleko, že by byl někdo ze zdejších až tak rafinovaný?

Nemyslím, že by to naplánovala vláda. Takový frajer nikdo z nich opravdu není. Navíc by se to určitě vykecalo. Daleko větší pravděpodobnost podle mne měla jiná těžká spekulace. Kdyby něco takového prostě vymyslel ten advokát. co byl také zajatý, co normálně neměl u jednání o Hrůzovi vůbec být. Nebo prostě to vymyslel někdo v Libanonu a do Čech to podstrčil ochotnému organizátorovi. Za těžký balík peněz. Ve smyslu – přivez k nám co největší skupinu lidí, at máme potenciál na vyjednávání, z kterého česká strana nemůže vycouvat. nejen kvůli počtu unesených, ale hlavně proto, že tam bude také zpravodajský důstojník, kdy každá tajná služba má nepsanou povinnost své zajaté lidi stůj do stůj osvobodit. To vysvětluje jak nepochopitelnou přítomnost lokálních písmáků, tak advokáta! A dokonale i to , proč je zapojen i Šlachta. ten balík prachů by musel být opravdu hodně velký! Protože jestli to tak je, tak ten advokát si v české justici už nikdy ani neškrtne. Ani jako úředník v podatelně.

Navíc v onom včerejším Speciálu ČRO1 naznačil Janek Kroupa, že policie šetří nějakou textovku, kterou měl nějak poslal rodině jeden z unesených, že se dostal k nějakým větším penězům…

Mimochodem jiný český novinářský investigativec – Jaroslav Kmenta před dvěma dny, pro změnu na ČT 24 tvrdil, že od advokáta z té libanonské skupinky nejprve to pozvání na tuhle cestu dostali on…. Prý kvůli tomu, že mu měl být zprostředkován nevšední pohled a exkluzivní informace o syrských uprchlících… On to, po zvážení všech pro a proti, odmítl, protože mu to přišlo divné….

Ano, unesený Kmenta by byl mnohem mocnější argument než nějací taky novináři z Jindřichova Hradce.

Kdybych měl hádat, jak že to všechno bylo, řekl bych, že takhle. Ale počkám, co přinese čas.

A ještě drobnost – osobně bych reakci Američanů nepřeceňoval. Já si myslím, že o té výměně věděli a že s ní nakonec nějak souhlasili. I když neradi. Důvod, proč si to myslím jsem už popsal – jeden ze dvou zadržených, spolu s Fajadem za mřížemi na Ruzyni zatím zůstal a  neodletěl… Konec konců – Fajad se do toho šmé, kvůli kterému je Američané chtěli vydat, připletl až později. Kšeft ohledně fingovaného obchodu drogy za zbraně rozjížděli ti další dva.