Nejvyšší rada schválila otevření zastoupení NATO v Kyjevě

5. 2. 2016    zdrojzdroj
Na Ukrajině začne fungovat zastoupení NATO. Příslušná dohoda byla Nejvyšší radou ratifikována 4. února. Ukrajinský parlament schválil dohodu o statusu zastoupení Severoatlantické aliance, která byla podepsána v září 2015. “Pro” hlasovalo 251 poslanců, “proti” sedm. Úřad se bude skládat z úřadovny pro komunikace a informačního a dokumentačního centra.


Útvar aliance v Kyjevě přispěje k rozšíření spolupráce mezi Ukrajinou a NATO, a také poskytne poradenskou pomoc státním orgánům v zemi.

V prosinci 2015 prezident Ukrajiny Petr Porošenko schválil plán přístupu cizích vojsk na území Ukrajiny v roce 2016. V souladu s dokumentem se může podílet na cvičeních několik tisíc vojáků ze zemí NATO.

Ve stejném měsíci Porošenko při vystoupení na fóru poslanců místních rad proprezidentského bloku “Solidarita” řekl, že hlavním cílem Kyjeva je vstup do EU a NATO. Předtím opakovaně prohlašoval, že o otázce vstupu země do NATO se bude konat národní referendum. Podle hlavy státu se může hlasování konat ne dříve než za pět až šest let.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr.Vladimíra Grulichová