„Modleme se, aby to fungovalo“: V Sýrii začíná „zastavení palby“ poté, co Rusko nad zemí převzalo „úplnou kontrolu“

28.2. 2016   NWO
V pondělí vítaly Washington s Moskvou dohodu, která by měla přivodit dočasné přerušení nepřátelství v Sýrii. „Zastavení palby“ nabylo účinnosti v sobotu a prozatím dobře. „V sobotu ráno střety a nálety nad západní Sýrií převážně ustaly, jelikož začalo platit mezinárodně podporované příměří v některých částech země, kde rebelové bojují s režimem,“ hlásí dnes ráno WSJ. Ač SAA zjevně několik pozic rebelů východně od Damašku zasáhla, tak to stejně „bylo klidné ráno.“
Rusko řeklo, že po příštích 24 hodin zastaví všechny lety nad touto zemí, aby se vyhnulo „chybnému“ zaměření cíle. „Vzhledem k tomu, že účinnosti nabývá rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která podporuje rusko-americkou dohodu o zastavení palby, takaby se ruské vojenské letouny včetně dalekonosného letectva vyhnuly možným chybám při vedení našich náletů, tak nebudou 27. února nad syrským územím provádět žádné přelety,“ uvedlo ministerstvo obrany.

Těmi „chybami“ Moskva myslí zasažení kohokoliv jiného než al-Nusra nebo ISIS, kteří jsou z dohody vyloučeni. Rebelové a ani nemluvě o analyticích namítali, že Rusko s Hezbollahem budou moci al-Nusra používat jako záminku k pokračování ofenzivy proti anti-Assadovským živlům. Zatímco se přítomnost ISIS koncentruje ve východní Sýrii, má al-Nusra pozice ve města Aleppo, Jabal Turkman v regionu Severovýchodní Latakie, Jabal Zawiya v regionu Jižní Idlib a v provincii Quneitra spolu s Golanskými výšinami. To jmenujeme jen některé. V podstatě to znamená, že Rusko může bombardovat podél městské páteře na západě kdekoliv a tvrdit, že útočí na ty skupiny, o nichž se vám připomíná, že jsou to výhonky al-Kaiídy.

Další důležitou věcí, které je třeba si na tomto zastavení palby všimnout, je to, že když byla tato dohoda uzavřena, tak to bylo v okamžiku, kdy by Rusko s Hezballahem asi tak do měsíce ohlásily vítězství. Íránci s Hassanem Nasrallahem obklíčili Aleppo a YPG se chystala přerušit koridor Azaz, tj. poslední zásobovací trasu z Turecka. Ofenziva Hezbollahu s podporou ruských náletů se už začínala rozvíjet, a bylo jen otázkou času, kdy bude město Aleppo znovu dobyto silami loajálními k Assadovi.

To znamená, že Rusko vyjednávalo z pozice síly. „Máme situaci na všech územích Sýrie úplně pod kontrolou,“ řekl dnes šéf hlavního operačního direktorátu generálního štábu Sergej Rudskoj.

U rebelů se tento sentiment ve dnech před zastavením palby odrážel. Rusko celý týden drtilo anti-Assadovské pozice ve zjevné snaze stvrdit zisky a zajistit, že ztráty rebelů budou tak ničivé, že přestávku v bojích nebudou moci využít k přeskupení.

„Myslím si, že spějeme k likvidaci,“ řekl Reuters bývalý činitel skupiny rebelů z Aleppa.

Jinými slovy Rusko s Íránem dohnalo rebely, aby se cítili jako manažeři výnosového fondu při zhroucení brakových dluhopisů, a opozice je už v podstatě vyřízená.

Někteří velitelé rebelů říkají, že Syrská armáda (nebo cokoliv z ní zbylo) není tímto příměřím vázána. „V raných zprávách o porušení syrská skupina rebelů na severozápadě uvedla, že tři z jejích bojovníků byli zabiti, když pár hodin po vstoupení tohoto plánu v platnost odráželi útok pozemních sil vlády,“ hlásí Reuters. „Existují sice oblasti, kde se bombardování zastavilo, ale jsou i oblasti, že kde to vláda porušuje jako v Kafr Zeita v Hama, kde útočí dělostřelectvem a podobně i v Morek na severním venkově Hama,“ řekl v sobotu šéf Fares Bayoush Fursan al-Haqq.

Důležité je si uvědomit, že není úplně jasné, čeho se tím má dosáhnout. „Modleme se, aby to fungovalo, protože upřímně, toto je nejlepší příležitost, jakou si dovedeme představit pro syrský lid, jakou měl za posledních pět let, aby byl výhled na něco lepšího a doufejme nějak spojeného s mírem,“ řekl o půlnoci na tiskové konferenci v Ženevě vyslanec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura.

Ač je pro Sýrii dobrý každý den, kdy neumírají nevinní lidé (nebo přinejmenším umírají méně, protože v Hama bylo zabito šest lidí v sebevražedném útoku a tři děti zemřely v Deir al-Zor při „nespecifikovaném“ útoku), tak to stejně vypadá, že je to cesta nikam. Aleppo je obklíčeno. Neexistuje šance, že by to tu rebelové zvrátili. Buď se nakonec vzdají, nebo budou nakonec vyhladověni a přemoženi. Neexistuje vůbec žádná šance, že by Assad vrátil území zabrané v posledních dvou měsících.

Co vypadá pravděpodobně je následující: vypadá to, že by to mohla být předehra k tomu, co vlastně obnáší vyjednanou kapitulaci. Když se Rusku povede během asi tak příštího týdne s rebely dosáhnout nějaké dobré vůle, a když Assadova vláda předvede ochotu zaměřovat své útoky na „teroristy“ místo FSA, tak by snad mohla rebelie být svolná uznat porážku výměnou za nějaký druh křesel u stolu v nové vládě.

Nenechte se mýlit, je to všechno fraška. Potud, pokud budou Rusko, Írán a Hezbollah mohutně podporovat Assada a Saúdové s Turky nebudou ochotni poskytnout stejnou úroveň podpory rebelům, tak jsou tu možné jen dva výsledky: 1) zastavení palby zkolabuje, Rusko s Hezbollahem převálcují Aleppo, rebelie skončí jako dinosauři, nebo 2) se rebelové nějakým zázrakem (Allahu akkbar) rozhodnou složit zbraně výměnou za vstupenku jako reprezentanti k restrukturaci vlády. Ale jestli si myslíte, že taková restrukturace bude nějak jiná než jen symbolická, a jestli si myslíte, že Bashar al-Assad s alawity zřídí nějakou oázu demokracie na Středním východě poté, co se dívali, jak jejich zemi drásají militanti, tak jste na hrozném omylu.

Posledních pět let, když nic jiného, podtrhlo, že Assad by mohl provést přeci jen pragmatické hodnocení politického výhledu své země: „My netvrdíme, že jsme v Sýrii nedělali chyby. A netvrdíme, že jsme na Středním východě dosáhli stádia významné politické otevřenosti. Postupujeme ale tímto směrem, ač ne moc rychle a dost možná pomalu.“

Důsledek to má jednoduchý: tento region není připraven na demokracii, a když odstraníte středovýchodního autokrata, tak riskujete vytvoření anarchie.
Zdroj: http://www.zerohedge.com/news/2016-02-27/lets-pray-works-syria-ceasefire-begins-after-russia-takes-total-control-country