Nevidí, neslyší, nemyslí ale vládnou – jedna hrůza!

– vlk –
18. 2. 2016 Kosa zostra čili  vlkovobloguje.wordpress.com


Máme před dalším vrcholným summitem EU. Prý zlomovým. A prý rozhodujícím. Na pořadu dne mají být dvě klíčové otázky současné Evropy

– Brexit
– migranti

A hlavní postavou má být, ostatně jako vždycky – kancléřka Merkelová.

Nemáte z těch pár řádek, které jsem právě napsal, husí kůži? Doznávám, že po zkušenostech, které jsem jako občan EU s Angelou Merkelovou za poslední dva roky – od vypuknutí ukrajinské krize, přes vydušení Řecka loni na jaře, až po její naprosto nesmyslný a dokonale ujetý postoj v otázce migrace získal, to takovou reakci mé pokožky naprosto opravňuje.

Pro úplnost dodávám, že v době před Ukrajinou jsem se v ní a její politice viděl. Zdála se mi být přesně tím prototypem správného a potřebného politika, který má rozum, umí cítit puls doby, ale když je potřeba, neváhá důsledně přitlačit, aby se dospělo k nějakému potřebnému a rozumnému, nebo třeba obyčejnému, ale nutnému řešení. Ale tohle všechno je dávno a dávno pryč! Minulé dva roky mne dokonale vyškolily, aby mi naběhly automaticky pupínky, jakmile se něčeho Merkelová chopí.

Bilance jejích výkonů je naprosto tristní:

Ukrajina

rozvrácená země bez budoucnosti. Držená při životě jen zahraničními finančními injekcemi, v totálním zmatku a rozvratu. Daleko větším než do Majdanu, s tím, že chudáci Ukrajinci jsou dnes žebráky Evropy. Protože Merkelová selhala ve všech případech, kdy „hasila“ ukrajinský problém. Počínajíc původní dohodou mezi Janukovyčem a majdanskými, kterou Německo spolugarantovalo a konče Minskem II, kdy její kyjevští chráněnci se naplnění dohodnutého – ohledně autonomie Donbasu a tamních voleb, ani nepokusili přiblížit.Za to korupce nabyla gigantických, před tím netušených rozměrů. Z Ukrajiny se stal vřed Evropy a sud střelného prachu, který nepochybně v budoucnosti mocně exploduje. Ještě se budem všichni divit. Jediným, co z jejích snah zůstalo, jsou sankce vůči Rusku. Které ničemu nepomohly a nic nevyřešily. Zato na permanentní občanské válce, byť nižší intenzity, se nic nezměnilo. A v dohledné době ani nezmění. V Kyjevě, jak jsem čekal už při vytvoření Jacenukovy vlády, se právě rozpadla vládní koalice.

Řecko

Aténám byl předepsán lék dryák, vyhovující německým a francouzským bankám. Který fungoval asi tak jako když dlouhodobě hladovému a těžce podvyživenému předepíšete další 40 dní tvrdého půstu. Aby vše bylo korunováno tím, že z Řecka se stal protektorát bez vlastní vůle, ale věřitelé následně navýšili už tak nesplatitelný dluh o celou 1/4… Bez naděje, že ty peníze nebo minimálně jejich podstatnou část někdy uvidí zpátky.

Migrační krize?

Zbytečné popisovat, všichni to vidíme denně kolem sebe. Kdy Německo bylo tvrdě zatočilo loni začátkem jara s balkánskými, především kosovskými migranty, kteří pro zbytek uprchlického světa objevili a otevřeli tzv. balkánskou cestu a kdyby Merkelová nedala naprosto univerzální bianco šek všem z Blízkého východu a mediteriální Afriky na volný vstup do Evropy a Německa, byla by i tak migrační vlna dost velkým, ale jakž takž zvládnutelným problémem. Místo toho přišlo ono profláknuté Wir schaffen das!

Takže dnes je migrace ve stejném stavu jako konflikt na Ukrajině a ekonomický i politický debakl Řecka, tedy ve stavu, který moje babička vždy jmenovala, lomíc rukama – jedna hrůza!!!! Třeba když se mi povedlo, jako malému spadnout do sudu s dehtem a  smývala to za pomoci plné vany petroleje… Dobrá paralela – v  tom sudu s asfaltem je dneska celý kontinent…. Bez znalé a ochotné babičky…

Brexit dnes vynechám. Tomu se hodlám věnovat někdy ve speciálním článku. Bude to zase a „jen“ o migraci. Ostatně stejně zastávám názor, že jestli Evropa nezastaví příval, který se na ni valí, může si Cameron vyjednat co chce a stejně mu to nebude nic platné. Domnívám se, že při opakování loňského velkého vandru směr Evropa, většině britských voličů, v pudu sebezáchovy a při vědomí, že La Manche zadržel Napoleona i Hitlera, takže nejspíš stačí i na migranty, nezbude, než v referendu říci EU hlasité – sbohem! A nebude řešit, že Británie má, ohledně přijímání migrantů,ať už budou povinné kvóty či nikoli, vyjednanou speciální výjimku a nemusí přijmout ani nohu i nyní, či nějaké pitominky ohledně sociálních dávek a podobně.

Protože přesně tenhle problém má historický rozměr. Jednou to bude hodně tlustá kapitola světových dějin – klidně o velikosti a významu I. nebo II. světové války.

Že jde skutečně o mimořádnou záležitost, ukázalo už právě skončené jednání V4. Rozšířené navíc o představitele Bulharska Makedonie. Hledal se plán B. Když se nezdaří zastavit migrační tsunami v Turecku a Řecko bude nadále kolabovat. Což nejsou nějaké sci-fi fantazie, ale naprosto reálný a na výsost pravděpodobný scénář. Osobně ho mám za daleko realističtější než možnost, že Turecko běžencům tu stopku dá nebo že Řecko má šanci chránit tzv. vnější hranici Schengenu. Nemá!!! Prostě nemá, muselo by začít potápět čluny i s migranty. Ovšem kdyby tak začalo konat, jakýkoli nápor na řecké ostrovy by ustal v řádu několika málo hodin. Přesně v okamžiku, kdy by ozvěny salv z palubní zbraní řeckých hlídkových lodí dorazily k tureckému pobřeží a na twitteru a facebooku se objevila první videa s rozstřílenými čluny. Tohle je bez debat. Ale přesně tohle naprosto NIKDO neudělá! Nevyzývám k tomu. Jen říkám, co by fungovalo naprosto jistě, ale sám bych takový rozkaz, kdybych to měl rozhodnout sám za celou EU, také nikdy nevydal. Nemám na to. Takže to sotva mohu požadovat od někoho jiného. Ačkoli to tak klidně nakonec může skončit.

Také bych jednal s Tureckem – to už jsem tu ostatně psal před 3/4 rokem. Jenže… no vlastně – proč bych se opakoval, když mohu citovat občana Schwarzenberga!!! Byl v úterý 16.2. na Radiožurnálu ve Dvaceti minutách a řekl tam, na adresu Ankary, doslova toto:

“Turecko je zemí, kde justiční aparát, policie a četnictvo je pod silnou kontrolou státu, a bylo by tak schopné uprchlíky zadržet. Jinou otázkou ale je, zda to země chce udělat.”

a vše korunoval tímhle výrokem:

Podle posledních výroků prezidenta Erdogana vidím jen omezené možnosti, neboť on je přesvědčen, že teď může Evropu finančně a politiky vydírat,

celý rozhovor k poslechu zde:
http://www.rozhlas.cz/radiozurnal/dvacetminut/_zprava/karel-schwarzenberg-o-visegradske-ctyrce-nejsme-zadni-odpadlici-pouze-mame-jiny-nazor–1584699

Jestli tohle vypadlo dokonce z občana Schwarzenberga, je něco divného na jednání V4? O otázkách praktického a účelného postupu, když se to zase rozjede? Což je, bez nějakého rychlého zásahu nanejvýš pravděpodobné, protože do Evropy už v lednu přišlo 4x více štěstíhledačů než loni – průměr je nejméně 2 000 denně. Opakuji- v lednu!

Za sebe konstatuji, že ono jednání, jehož iniciátorem byla česká vláda a tam zvažovaná opatření mne nanejvýš potěšily. A jsou přesně v intencích toho, co na Kose tvrdím dlouhodobě a kontinuálně – totiž že Sobotkův kabinet si ohledně migrace vede příkladně dobře. Místo účelově populistických prázdných gest typu uzavírání hranic před nikým různých řečnických svalovců bez odpovědnosti a nutnosti jednat s velkými evropskými hráči nebo tupých výkřiků o zrádcích a blanických rytířích všelijakých pouličních žvanilů a štváčů, jasná, konkrétní a funkční opatření! Makedonský plot a  jeho tvrdá ostraha! Se zajištěnou podporou dalších zemí! Trefa do černého!

Což zdokumentoval i naprosto bezpříkladný zájem Berlína a kancléřky osobně nejen o výsledky V4, ale německých „dotazů“, které měly spíše formu důrazných intervencí u všech účastníků summitu a nakonec hlavně následná mateřská berlínská domluva těmtýž, po skončení jednání, takže například Bulhaři okamžitě odvolali, co slíbili a slíbili co odvolali, řečeno s  klasikem a celá V4 cítila potřebu vydat komuniké, že jde o záložní, opravdu, ale opravdu záložní plán, že všichni podporujeme jednotný evropský postoj a ze naší jasnou prioritou je celoevropské řešení.

Celoevropské řešení? To je něco jako UFO. To prý taky existuje. Prý, ale nikdo neví jak vypadá, jak funguje a k čemu je dobré. Tedy pokud za ně nebudeme považovat výpalné pro Turky a přerozdělovací kvóty….

Merkelová věděla, proč přesně tohle před bruselskými jednáními vymámila z V4! Hraje totiž vabank. Kromě tzv. tureckého řešení , jehož spolehlivost a funkčnost popsal už mnou citovaný Schwarzenberg v ruce nic jiného NEMÁ. Nemá a mít nebude! Což by si všichni – s ohledem na to,co sehrála v ukrajinském a řeckém dramatu, měli mít na paměti! Nicméně zatím se pořád dost německých i evropských politiků tváří, že jako slovní mlha a praktické velké NIC Merkelové je úžasný univerzální recept! Dost. Ale ne všichni. Francie už ústy svého premiera sdělila, že se zavázala k tomu, že přijme 30 000 migrantů, ale tím to pro ni do budoucna končí! Moc bych si přál, kdybych měl možnost vidět Merkelovou v okamžiku, kdy jí to někdo sdělil! Tohle byla otevřená facka!

Která jí ovšem nijak nebránila, aby nešla pacifikovat vzpurný Visegrád. Protože kdyby to těm 4 nýmandům prošlo, tak se jednak její spolek ochotných okamžitě rozpadne, protože i ti , co jsou na zatím, z jakýchkoli podivných důvodů na její straně rychle pochopí, že dobré příklady se budou líbit jejich voličům a hlavně – ona bude ve své nesmyslnosti totálně blamována a demaskována! I její nejvěrnější voliči by si mohli povšimnout, že funkční řešení vypadá jinak než to, co Merkelová valí do kamer a že na to kápli ti podivní polokomunisté z Východu, o kterých si většina lidí ze starých členských zemí EU myslí, že je třeba je setřásat ze stromů…. To přece nelze dopustit!

Ostatně jde jen o další opakování starých špatných receptů. Podle té nejhloupější velmocenské tradice posledních , řádově 100 let. Kdy tzv. velcí hráči, aby ukázali, že oni jsou těmi, kdo všemu šéfují a od všeho mají klíče, potopili akci malých. Ačkoli ta nabízela konkrétní a racionální východisko ze situace, která se později změnila v nejméně kontinentální , sotva řešitelný problém.

Dám jeden konkrétní, ne tak starý příklad.Jsem rád, že mi to připomenuly úterní Lidovky, abych se nechlubil něčím, co už jsem dávno zapomněl. Tam totiž vzpomenuli jinou českou mezinárodně politickou aktivitu popřevratové doby – konkrétně plán Jana Kavana a Jorgose Papandrea, který měl řešit tehdejší srbsko kosovský problém. Časově se bavíme o květnu 1999, kdy NATO bombardovalo Srbsko. Ten česko řecký plán byl stejně jednoduchý, jako funkční. NATO mělo zastavit nálety a srbští a kosovští velitelé měli být přivedeni za jednací stůl drženi tam tak dlouho, dokud by se nedohodli. Ti velcí to tehdy smetli se stolu – nějací Češi a Řeci nám budou říkat co a jak máme dělat?! Bombardovalo se dál, takže to dopadlo, jak to dopadlo!

Rozbití někdejší Jugoslávie bylo oním startérem dnešní migrační tsunami! Tady je potřeba hledat její původ. A ti malí – tedy Češi a Řeci měli tehdy pravdu! Stejná situace je dnes -Češi a V4 mají zase pravdu! Nebude li Turecko důsledně spolupracovat a není- li , objektivně viděno, Řecko, bez použití střelných zbraní a několika stovek mrtvých refugges nemá šanci efektivně bránit svou mořskou hranici, je všechno ostatní, včetně tzv. hot spotů naprosto k ničemu. Budou, budou a zase budou přicházet. Ve statisících měsíčně.

A to až do okamžiku, kdy i Merkelové a/nebo Němcům dojde, že že tenhle migrant je přesně ten poslední, co do Germanie přišel a žádný další už se tam nedostane. Což se nepochybně určitě, v nějakém /blízkém/ okamžiku, stane. A pak budou v problémech všechny státy ležící na migrantské trase mezi Tureckem a Německem! Makedonská hranice je přesně to úzké hrdlo, kde se ten nápor dá zastavit. S tím, že bude obětováno Řecko. Řeči Berlína a dalších, že nelze Řeky vyloučit ze Schengenu nebo nechat na pospas migrační vlně jsou jen licoměrné tlachy – viz už vzpomenuté „řešení“ aténských dluhových problémů! Tam nikdo na tenhle stát nebral nejmenší problém, ať Tsipras s Varoufakisem navrhovali cokoli a už vůbec nikdo nehodlal uvažovat o jediné, opravdu funkční pomoci – redukcí nesplatitelného řeckého dluhu! A dnes by Řecko a jeho osud někoho z těch samých zajímaly? Stejně směšné jako vylhané! Protože až Němci zavřou své hranice, což se bezpečně stane, jestliže proud běženců díky zázraku sám od sebe výrazně nepoleví, udělají tak bez ohledu na cokoli a kohokoli, až se k tomu rozhodnou.

Což ví i Rakušané!!! Kteří dosud také Merkelovou bezvýhradně podporovali! Všichni pamatujeme, jak tvrdě Rakušané kritizovali Orbána, když postavil plot na srbských a následně chorvatských hranicích. A dnes – vlastně včera – oznámila Vídeň, že neprodyšně uzavírá své jižní hranice – se Slovinskem a světe div se – s Itálií!!!! Prostě tam postaví ploty a bude přísně kontrovat přechody, takže je osadí opět pohraniční policií v plné síle. Včetně Brenneru. Schengen neschengen.

Viz http://www.tagesspiegel.de/politik/fluechtlinge-in-europa-oesterreich-will-suedgrenze-lueckenlos-kontrollieren/12973002.html

Nejen to – v interview, které dal před 5-ti dny rakouský ministr zahraničí Kurz, konstatoval, že a radši si na to i sedněte – že

“Podporuji úvahy o civilně vojenské mise na řecko makedonskou hranici, či srbsko makedonskou hranici. Makedonie, jako první další země za Řeckem musí být připravena ten proud stopnout.”

Zdroj: http://www.gaeubote.de/gb_20_111043665-1-_Welt-Oesterreich-bietet-Mazedonien-Soldaten-fuer-Grenzschutz-an.html?GBID=49cadfc558a37d3989f9291f997b542c

Na ARD se dokonce vyjádřil tak, že Rakousko je eventuálně ochotno k tomu účelu uvolnit jednotky Bundesheeru, aby plot podpořili silou!!!

Nejsem si vědom, že by něco z toho zatím byla zveřejnila česká media. Ale může být, že mi to uniklo.

Je evidentní, že pozice Merkelové se drolí. Doma i uvnitř Unie. Nemá a nenabízí nic. Jen prázdné řeči a volání po kvótách! Žádné řešení. A nehodlá couvnout od svých nefunkčních / lépe nesmyslných / vizí. Její vlastní politická tvář a její zachování je pro ni daleko důležitější než realita. Špatný omen pro osudovou schůzku!!! Moc špatný! Samozřejmě , že pro ni. Protože jestli se nestane nějaký zázrak, pak nejpozději prozře i  ten největší z jejích fandů. Ale přiznávám, že osud Merkelové už pro mne v tuto chvíli není vůbec důležitý. Jakkoli se bojím doby až odejde, protože se snadno může stát , že /postupně/ bude vystřídána nějakým Velkoněmcem v duchu nejhorších německých tradic. Snadno se totiž může stát, že Němci všeho začnou mít plné zuby a budou hledat silného hráče, který zavede po tomhle binci a lhaní s do kapsy Ordnung! Politické kyvadlo voličských nálad má, jak známo, tendenci jít z krajnosti / politické korektnosti/ do krajnosti opačné / těžce nacionalistické nekorektnosti/.

Za největší tragedii ovšem pokládám zjevný fakt, že v dnešní světové politice naprosto nezáleží, CO kdo říká, ale KDO něco říká. Ti malí a menší nemají nárok, ačkoli velcí vysloveně blábolí!

Západ kdysi udělal první krok k migraci tím, že rozbil Jugoslávii! Není pochyb o tom, že kdyby Titova Jugoslávie byla zachována, tak by dnes žádná balkánská migrační trasa vůbec neexistovala. Jenže německé, francouzské, italské, rakouské, britské a další zájmy a splíny z minulosti byly nadřazeny všem principům mezinárodního práva a zdravého rozumu. Takže společný stát Jihoslovanů byl rozerván na cucky. Za cenu čtyř krvavých válek.

Vznikl rozdrobený prostor navzájem se nesnášejících ministátečků, které sice lze snadno ovládat, ale tím jejich přínos pro Evropu končí. A jsou a budou zdrojem problémů! Mimochodem – větší počet evropských islamistů v řadách IS než je z Bosny, pochází už jen z drogově dealerské republiky Kosovo! Skvělé skóre pro sudičky, co stály u kolébky obou těchhle „států“!

Šlo tomu zabránit. Minimálně bylo možné udržet pohromadě alespoň Srbsko /včetně Kosova/, Makedonii a Černou Horu. Kdyby se svými zájmy nepřišli Američané a speciálně Clinton, který tehdy potřeboval zavrtět psem a odvést pozornost od aférky s Lewinskou…. Kdyby tehdy byl realizován plán Kavan- Papandreu, jsem si jist, že by opět žádná balkánská migrační trasa nefungovala! Kdyby…. Kdyby… Dnes si ti velcí ze Západu, ti, co vládnou, ale neslyší, nevidí a nemyslí se opět snaží zamáznout jediné rozumné a funkční řešení, které zatím někdo z evropských papalášů navrhnul.

Prý nelze izolovat Řecko. Rakousko za jeho ploty se Slovinskem a dokonce Itálií si nikdo sekýrovat nedovolí! Ačkoli v okamžiku, kdy naši jižní sousedé ty hraniční bariery uzavřou, bude to znamenat totální kolaps Balkánu i Itálie. A nikdo se na nikoho nebude ohlížet! A nevěřím, že proti tomu bude v daném okamžiku kdokoli z velkých cokoli namítat!

Mimochodem – slyšel jsem i námitku, že plot v Makedonii nic neřeší, protože do Evropy se dá dostat přes Albánii, Kosovo a Bosnu. To je sice pravda, ale jenom na chorvatské nebo srbské hranice. Bude na Srbech a Chorvatech, aby to zvládli. Protože když ne, tak na Orbána rozhodně bude spoleh. A na Rakouše také. Fajman jeho SPO i koaliční partner – Lidovci si ještě velmi dobře pamatují historický výprask, který dostali v zemských volbách ve Vídni minulý podzim. Pokud tedy Merkelová zamítla a velmi tvrdě odsoudila řešení nabízené V4 a tlakem na Sofii dosáhla toho, že se úplně zpět stáhli Bulhaři / zřejmě jim nestačila německá lekce ohledně South Streamu, který nesměli vybudovat, aby Berlín podepsal následně dohodu o vybudování Nordstreamu II/ jen dokázala , že už ztratila jakýkoliv cit pro existující realitu!

A ještě přidám pár slov o Turecku! Na které Merkelová tak sází. Ano, nelze než naprosto souhlasit se Schwarzenbergem a jeho názorem, že kdyby Turecko opravdu chtělo, tak tu masovou platbu do Evropy zadusí v podstatě okamžitě. Byla by uvalena stopka na prodej člunů, lodních motorů, plovacích vest. Stát, který uměl odhalit totožnost sebevražedného atentátníka z Istanbulu,v podstatě během hodiny či několika málo hodin, by si měl s tímhle snadno poradit. Včetně pozatýkání pašeráků. O tom žádná. Podobně nic nebrání Turecku zavést vizovou povinnost pro občany Afghanistanu, Iránu, Pakistánu. Bangladéše Maroka, Alžírska, Tunisu a dalších zemí, kteří dnes cestují do Turecka, aby také mohli vyrazit na ten úžasný evropský trip v gumových člunech. Protože k příchodu do země půlměsíce prý nemusí mít vízum!!!

Ale musím se Turků také zastat. Fakt je, že mají v zemi kolem tří milionů běženců. Stejně tak je nepochybné, že kdyby nezačali masově migranti proudit do Evropy, nikdo by se o Turecko a jeho problémy s běženci vůbec nezajímal. Přidejte k tomu dlouhodobé ponižování Turků vedením EU i hlavních evropských hráčů při  přístupových „jednáních“. Tohle je objektivní konstatování. přihoďte si k tomu i ohromný hospodářský a ve světě , s výjimkou několika málo zemí, bezpříkladný růst turecké hospodářské síly! Na Erdoganově místě – co byste dělali vy? Já osobně bych to koulel s Evropou podobně jako on! Bez debat. Nechme stranou jeho osobní ambice. Ale už jen to, co jsem napsal, by mi bohatě stačilo k té cynické hře s dnešní Evropou!

A to zdaleka není všechno! Na podzim začaly námluvy mezi EU a Tureckem. Ankara si vymohla tučné výpalné. Tehdy jsem předvídal, že státy EU snadno slibují, ale když opravdu mají platit, tak že to je úplně jiná písnička. Bohužel ten odhad byl správný. Slib byl slibem. Planým. Skoro půl roku. Pak Turci řekli Evropě dost a fungovalo to! Rychle. Před pár dny, v Londýně, se daly ony bleskově ony slíbené tři miliardy eur dohromady. Do té doby to několik členských zemí tvrdě blokovalo! Prý zejména Italové.

Nejen to. V Sýrii se bojuje v provinciích u tureckých hranic. Pochopitelně, že to vyvolalo další vlnu utečenců z bojové zóny. Odhady oscilují mezi 30 a  70 000 lidí. Turci se rozhodli je nevpustit na své území a uzavřeli, pro uprchlíky přechody. Na druhou stranu – pár metrů od hranice, na syrské straně začali, sami od sebe, budovat pro utíkající velké stanové tábory. Co udělal Západ a konkrétně EU?

Poslal tam nějakou pomoc, nějaké peníze, vybavení? Ne. Požaduje od Turecka, aby otevřelo hranice a absorbovalo další a další migrující! A školí Turky z morálky. Ačkoli sami voláme po hotspotech na okraji, či ještě lépe mimo EU. Tohle je totální pokrytectví. A chápu Erdogana, že hodlá Evropu vymačkat jako citron. Tohle je Brusel a Merkelová. A tihle se znovu sjíždějí na summit!!! Nevidí, Neslyší, nemyslí -ale vládnou!

Problémem není projekt Evropské unie. Ta je systémově ok. Problémem jsou ti, co EU a rozhodujícím státům šéfují! Což není totéž. Je to totéž, jako kvůli neschopnému nebo ožralému řidiči chtít poslat do šrotu dobrý autobus.

Ten summit, obávám se bude – no jedna hrůza!