Poznámky z Aleppa: Teroristé, kteří obklíčili město, jsou nyní obklíčeni

Peter Oborne
16. 2. 2016 Outsidermadia

Opět a opět jsem tázán: Proč Británie podporuje teroristy v syrské občanské válce?

Snažil jsem se již dlouho a dlouho dostat do Aleppa, ale nešlo to, protože aktivita povstalců odřízla město od okolního světa. Vojenské úspěchy syrské vlády od počátku ledna znamenají, že konečně je do města bezpečná cesta. Najal jsem si řidiče (dostal jsem i vládního vojenského průvodce, který byl velice užitečný na kontrolních bodech) a zamluvil hotel v Aleppu. Náš průvodce byl Ali, 22letý poručík syrské armády, který se vracel ke své jednotce po osmidenní dovolené u své rodiny. Jeli jsme na sever z Damašku.


Projeli jsme Homsem – míle a míle totální zkázy – a pak odbočili na východ po cestě do Rakky. Ali mi řekl, že byl přidělen na vojenské letiště Kuweir, východně od Aleppa, které bylo tři roky obléháno vzbouřenci z Al Núsry a silami Islámského státu. Hovořil o každodenních bojích s islámskými silami. Po dlouhou dobu byla jeho jednotka na letišti zcela odříznuta. Když byl Ali zasažen střelou do prsou, nepadal v úvahu letecký transport. Byl ošetřován v polní nemocnici. Když bylo obklíčení prolomeno, mohl se Ali vrátit domů a poprvé po dvou letech se setkat s rodiči. „Tajemstvím za udržení letiště byla loajalita vojáků. Neměli jsme žádné tanky. Ztratil jsem 82 vojáků ze své jednotky,“ řekl Ali. Nyní jeho jednotka tlačí na pozice Islámského státu kolem Al-Báb východně od Aleppa.

Když jsme dojeli do Aleppa, neměli elektřinu po 112 dnů a žádnou vodu během posledních dvou týdnů. Improvizované miny – kanystry s výbušninou, schopné zničit celý dům – mohly dopadnout kdekoliv. Sedmnáct bloků studentských kolejí je nyní obsazeno rodinami z míst, dobytých vzbouřenci. Rodiny mi vyprávěly hrozné příběhy o zastrašování a vraždách ze strany fanatiků z al Núsry, mstících se silám Svobodné syrské armády. Uprchlíci byli všude. Zaklepal jsem na dveře hotelu Baron, kdysi pověstného místa v centru Aleppa (kde kdysi Agata Christie napsala svůj román Vražda v Orient Expresu). Zde jsem se dozvěděl smutnou zprávu, že jeho charismatický majitel, Armén Mazloumian, zemřel minulá týden na infarkt. Jeho vdova mi řekla, že hotel zavřeli, když vypukla krize, ale otevřeli jej pro oběti teroru z okolí města.

Pro Aleppo je hitem film Most špiónů, mistrovské dílo Stephena Spielberga o špionáži za studené války. Tomuto filmu obyvatelé Aleppa dobře rozumějí. Žijí v místě, kde přežít znamenalo přejít nepřátelské linie a vyjednávat o vodě, elektřině, zajatcích. V Aleppu je řada osob, jejichž život byl mnohem heroičtější než Jamese Donovana, právníka, kterého hrál Tom Hanks, který přecházel do Východního Berlína, aby vyjednal o propuštění Gary Powerse. Na ministerstvu školství v Damašku jsem potkal ředitelku školy, která právě absolvovala pětidenní cestu přes kontrolní stanoviště islamistů, aby dostala svůj plat. Chystala se vrátit domů, ačkoliv si byla plně vědoma, co je před ní. Nyní se syrské jednotky blíží k jejímu městu. Řekla mi, že islamisté použijí obyvatele jako lidské štíty.

Můj pobyt v Aleppu se kryl s bodem obratu v syrské občanské válce. Asadovy síly s pomocí ruského letectva odřízly zásobovací linky z tureckých hranic k džihádistickým silám, které obkličovaly vládní síly ve městě. Bez nových bojovníků, bez zbraní a munice od svých tureckých sponzorů budou al Núsra a další islamistické síly, které obkličovaly město a držely se díky penězům, jež dostávaly za ropu, dodávanou přes turecké hranice, již brzy bez peněz. Připomněl jsem si Stalingrad v roce 1943: Obléhatelé byli nakonec obklíčeni!

Když jsem se nyní vrátil do Londýna, byl tento obrat událostí líčen jako kalamita. Samozřejmě, závisí to na úhlu pohledu. Aleppo, držené vládními silami, bylo skoro do konce loňského roku obklíčeno džihádistickými silami. O tom se nepsalo. Nyní jsou naopak oblasti kolem Aleppa, držené rebely, v obklíčení. To popisuje západní tisk jako katastrofu a je to tak bráno i ze strany britského ministra zahraničí.

Opět a opět jsem byl tázán: Proč Británie podporuje teroristy? Západní média správně zmiňují zločiny Asádoy vlády. Jenže obyvatelé Aleppa, se kterými jsem mluvil, opakovaně uváděli, že za Asadova režimu mohly ženy volně chodit po ulicích a být zaměstnány, že ve školách se učilo široce liberálně, že křesťané chodili volně do kostelů a muslimové do mešit. Tito obyvatelé žili, obklíčeni islamisty, kteří tvrdohlavě prosazovali svou verzi wahábistického islámu. Mezi nimi byla i řada cizinců, jejichž ambicí povzbuzovanou sponzory z Turecka a Saúdské Arábie bylo zničit tolerantní aleppskou kulturu a vyhnat křesťany z města. Aleppané, se kterými jsem mluvil, měli pravdu. Až bude konečně sepsána historie syrské občanské války, budeme konfrontování s otázkou: Proč britská politika umožnila obrátit starověké město Aleppo do dnešní podoby zničeného afgánského Kandaharu? 

Peter Oborne je politický komentátor listu Daily Mail a přidružený vydavatel časopis The Spectator.

Zdroj: The Spectator
Překlad: onlooker