Turecko útočí – i propagandisticky

16. 2. 2016     zdroj
Od konce minulého týdne nanáší Turecko masivní dělostřelecké údery z velkorážního dělostřelectva jak na syrská vládní vojska, tak i na oddíly vlastenecké opozice v pohraničních oblastech. Prostředky objektivní kontroly zafixovaly více než 100 salv, nanesených tureckým dělostřelectvem na pohraniční obce v provincii ALEPPO.
Ankara rovněž zahájila agresivní informační kampaň v předních světových médiích proti Rusku za účelem nepřipuštění ztráty své kontroly nad severní a severozápadní částí Sýrie, kde bylo Turecko v posledních letech de facto absolutním pánem.


Od včerejška zaznělo hodně obvinění na naši adresu ze strany vedení Turecka, jeho spojenců a kontrolovaných poboček známých organizací.

Ministerský předseda Achmed Davutoglu, který je na návštěvě na Ukrajině, se včera dokonce dohodl o údajném nanesení Ruskem z akvatoria Kaspického moře úderu, zdůrazňujeme, BALISTICKOU RAKETOU na nemocnici v provincii IDLIB.

Součástí Kaspické flotily není ani jedna loď, schopná provádět takové starty balistických raket.

Navíc, v průběhu jediného včerejšího dne zprávy v západních médiích o údajně zasažených ruským letectvem nevojenských objektů v Sýrii a obětech narůstaly jako sněhová koule. Od údajně jedné nemocnice ráno v provincii IDLIB po 5 nemocnic a dokonce několik škol ke konci dne. Přičemž už ne jenom v IDLIBu, ale také ve městě AZAZ, provincie ALEPPO.

A pro zvláštní rezonanci o všech údajně zasažených nemocnicích bylo zpočátku oznamováno, že jsou “podporovány” zástupci organizace “Lékaři bez hranic”.

Potom avšak, pro dodání maximální podobnosti s incidentem v souvislosti se zničením nemocnice v afghánské KUNDUZE americkým letectvem, slova “podporovány” byla jak na povel zapomenuta všemi západními médii. A ve večerních televizních přenosech se všechny údajně rozbombardované objekty transformovaly na “nemocnice “Lékařů bez hranic”.

O žádných nemocnicích organizace “Lékaři bez hranic” do včerejšího dne ani v IDLIBu, ani v AZAZe nikdo kromě tureckých úřadů z nějakého důvodu nic nevěděl. Žádnou informaci nelze o těchto zařízeních nikde najít, dokonce včetně serveru organizace “Lékaři bez hranic”.

Ba co víc, na tomto serveru je možno docela jednoduše najít oznámení o údajně zničených nemocnicích a školách v AZAZe, které je datováno už 10. února.

To znamená, že tento předrobek byl udělán, ale nerealizován v předvečer setkání vedoucích zahraničně-politických resortů Ruska a USA v Mnichově, proti jehož výsledkům, jak předpokládáme, tak aktivně Turecko vystupuje.

A v oznámení z 15. února o údajně zničené nemocnici v IDLIBu nenajdete o daném zařízení ani jednu fotografii nebo videomateriál: celého nebo zbouraného. I když “Lékaři bez hranic” veškerou svou činnost ve všech zemích pečlivě dokumentují na fotografiích a videu.

Obě zprávy o údajně zničených nemocnicích a školách i v AZAZe z 10. února i v IDLIBu z 15. února obsahují tytéž základní údaje – “Gaziantep. Turecko”.

Informace o tom, kde byly napsány tyto falsifikáty, byly zřejmě z nedopatření autorů nebo editora serveru zveřejněny. Ne Sýrie, ne IDLIB nebo ALEPPO, ale příhraniční se Sýrií turecké město GAZIANTEP.

Právě v něm, podivnou shodou, byly dnes pod záštitou tureckých zvláštních jednotek rozloženy největší tábory pro přípravu přijíždějících do země teroristů, včetně ze zemí SNS, kteří jsou po výcviku posíláni do Sýrie bojovat v rámci teroristických skupin.

Pokud si někdo v Turecké republice myslí, že se o tom na Ministerstvu obrany RF nedovtípíme – není třeba si dělat iluze.

Ruskými ozbrojenými silami spolu s partnery byl zahájen víceúrovňový systém rozvědky, zajišťující celodenní získávání průkazných informací o činnosti teroristů na území Sýrie a jejích jednotlivých sousedů.

Všechny údery na cíle teroristů jsou uskutečňovány až po několikanásobné kontrole získaných údajů, koordinaci akcí s partnery a vyloučení rizika pro civilisty.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová