Putin hodil Obamovi záchranné laso. Těžký frajer

Jiří Vyvadil
24.2. 2016   Svobodné noviny
Barack Obama strávil poslední dva roky nepřetržitými útoky na Rusko a jeho prezidenta. Tvrdil, že je izolovaný, že je diktátor, durdil se, když mu novináři v poslední době říkali, že Putin začíná vést. Včera mu Vladimír Vladimírovič hodil laso.Už ani nevím s jakou hodností jsem odcházel kdysi do civilu, nějakým omylem jako kapitán či major v záloze. Protože se to opět dnes stává módou, tak mi to nedá, abych to jako humornou vložku uvedl. Uvádím to proto, že jistě můžeme dnes diskutovat, jaký by byl další vojenský vývoj v Sýrii, kdyby k možné dohodě o ukončení bojů v Sýrii nedošlo.


Představme si, že by dnes v Kremlu sídlil Leonid Brežněv, tak by Asad mohl štěstím zářit. Politbyro by rozhodně tak skvěle započaté boje v Sýrii nedovolilo zastavit. Už v této fázi je Rusko zjevně vojenským vítězem, zejména když si uvědomíme, že jeho nasazení toliko leteckých a raketových sil vlastně trvá pouhých 4,5 měsíců.

Ale možná se mýlím. On ten Brežněv také nebyl úplný kretén a věděl, že by USA totální porážku v Sýrii prostě nepřekouslo a důsledky pro vztahy USA a Rusko a vlastně celý svět by byly hrůzné.

A o to také dnes jde.

Putin má podporu v zemi trvale minimálně 80 % (a mimochodem neovlivňují to prakticky vůbec ekonomické potíže v důsledku fatálního poklesu cen ropy).

Obama se potácí někde kolem 40 %, možná dokonce méně.

Putinovi věří, či se jej naopak obávají všichni lídři západního světa a věří mu samozřejmě miliardy lidí na světě. Je prostě symbolem protiamerického protestu, a to vždy bylo a je obrovskou motivací.

Obamovi, kromě našeho Sobotky a jeho poradců, nevěří už na světě nikdo. V USA už je dnes člověkem minulosti.

Nikdo neuměl tak skvěle mluvit jako Barack Obama a snad nikdo nezanechal svou zemi tak psychicky rozvrácenou a nejednotnou jako on.

Jeho zahraniční politika je v troskách, ale poctivě nejen jeho.

Donald Trump opakovaně kritizoval Obamu, ale stejně tak oba prezidenty Bushe ze stejné politické stáje, jako je on, za to co způsobili ve světě. A k panice všech, republikánští voliči mu fandí. Nechtějí válku a nechtějí konflikt s Putinem.

Dohoda o ukončení bojů v Sýrii mezi Ruskem a USA je zlomem od roku 1989.

Opět je to tu silná a vyvážená dvojice, která by mohla určovat rozumné uspořádání světa bez válek a bez konfliktů.

A pokud se dokonce stane Trump prezidentem, tak svět může začít slavit, protože tandem Putin-Trump bude boží.