Rostislav Iščenko: Ukrajinská armáda už vlastně není

13. 2. 2016     zdroj
Dopisovatel MIA “Rusko dnes” Rostislav Iščenko během rozhovoru s korespondentem FAN řekl, že podle údajů ukrajinského generálního štábu, které jsou pravidelně zveřejňovány, disciplína za podpory USA kriticky poklesla. Generální štáb o tom mluví na posledních svých tiskových konferencích.


“Hromadné opilství je registrováno nejenom ukrajinskými důstojníky, ale i zahraničními pozorovateli. Píší o tom lidé, kteří dokonce v armádě neslouží. Těmito zprávami jsou přeplněny nejenom sociální sítě, ale i v ukrajinských médiích se objevují jedna za druhou. Armáda se hromadně opíjí a přitom se střílejí navzájem (tři – čtyři lidé zahynou každý den ne z bojových důvodů). Takové ztráty měli, když ukrajinská armáda byla loni u Doněcka, střílela po něm z děl a dostávala odvetnou odpověď od Doněcké lidové republiky. Při vzájemném ostřelování měli ztráty tři – čtyři osoby za den. Nyní se také stává, že 15 lidí se opije a zemře. OSU (Ozbrojené síly Ukrajiny) už v tomto smyslu nemohou být bojeschopné”, říká Iščenko.

Dále, poznamenal politolog, jde o technické zabezpečení. Připomenul, že Ukrajina zrušila thajskou smlouvu na dodávku tanků, protože není schopna vyrobit víc než čtyři nové tanky za rok.

“Pokud země nemůže vyrábět víc než čtyři tanky ročně, není tak důležité, zda je to thajská smlouva nebo je vyrábí pro sebe. Stejně víc nevyrobí. Čtyři tanky – to je jako kapka v moři. Víc se akorát porouchá. Všechny zbývající podniky v podstatě pouze opravují techniku, která je již opotřebovaná (byla v zóně bojových operací) nebo která je aktivována z konzervace (pokud tam vůbec ještě něco je). Ani u jednoho nového modelu BVP, obrněných vrtulníků, které Ukrajina předváděla v průběhu roku několikrát, nebyla spuštěna sériová výroba. Takže tyto jednotlivé exempláře, které byly předvedeny lidem, se nyní někde projíždějí”, vysvětlil Iščenko.

Poznamenal, že ukrajinská armáda obdržela od USA několik desítek obrněných vozidel Humvee, která nejsou přizpůsobena pro ty funkce, které mají plnit. Není to to auto, na němž lze bojovat s pravidelnou armádou v těch podmínkách, které tam jsou.

“Mimo to jsou všechna rozebrána a vyžadují opravu. Podobná situace vzniká s obrněnými vozy z Velké Británie. Vozidla jsou určena pro policejní operace, třebaže byla odeslána do oblasti bojových operací. Takže s technikou to je v armádě také špatné. Technika je rozmanitá, ve značné míře rozebraná, doplňovat ji vlastními silami Ukrajina nemůže, dodávky ze zahraničí nejsou. Sami chápete, co znamená rota, v níž je deset tanků T – 72 nebo T – 64, a co je rota, v níž je jeden T – 64, jeden Abrams, jeden ještě odkudsi. To je rota, k níž je třeba přivážet několikanásobně víc munice různého kalibru, různých náhradních dílů, benzinu, olejů a tak dál. Poněvadž každé vozidlo si žádá své. Pokud je tankový vozový park Ukrajiny víceméně uniformní, už u lehké obrněné techniky vidíme ohromnou pestrost. To také vytváří komplikace pro týlovou obsluhu. Zde ale víme, že armádu dosud obsluhují dobrovolníci. Zabezpečují ji”, říká expert.

Podle názoru Rostislava Iščenka, pokud toto bylo hypoteticky tolerováno první jeden-dva měsíce, kdy armáda zahájila bojové akce, když ale druhý rok armádu obsluhují dobrovolníci, znamená to, že štábní struktura je zcela paralyzována a není schopna plnit své funkce. To znamená, zdůraznil, že armáda vlastně není.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová