6.2.: Vyšetřování případu, nebo zametání stop? / 2

Radim Valenčík
13. 2. 2016   RadimValenčíkPíše
Včera jsem uveřejnil první část článku “6.2.: Vyšetřování případu, nebo zametání stop?” zde. Dnes si dovolím trochu zafabulovat. Vyjdu ze dvou prognóz, které k případu dává “Antifa”: “Nejasná zůstala pouze role “muže v hnědé bundě”. Týdeník Policie přinesl informaci, že v žádném případě nešlo o nikoho zaměstnaného u policie. To je patrně jediná informace, které skutečně nevěříme. Podle našeho názoru jde o policistu, který dotyčné chuligány zná.”


“Z informací, které jsme představili, dost jasně vyplývá, že přestože se na demonstracích 6. 2. 2016 sešla téměř celá česká chuligánská scéna (plus nějaké polské družby z Katowic a Wroclawi), prim dne hrála radikální část Tribuny Sever pod vedením Jana “Karlose” Králíka. Spekulace o tom, že šlo o policejní nebo policií řízenou provokaci, považujeme za nepravděpodobnou. Můžeme v tento moment říct, že tato samá skupina zaútočila i na autonomní centrum Klinika? Zatím ne. Ale mnoho věcí tomu nasvědčuje. Nechme se překvapit, co přinesou další dny.” viz: antifa.cz

1. Také souhlasím, že šlo spíše o důstojníka policie, nejspíše kriminalistu, příp. některé naší zpravodajské služby, jakéhosi “asistenta režie” akce v Thunovské ulici. Ale pochybuji, že bude zjištěna jeho identita (přestože policii je určitě dobře známa). Spíše bude někam “uklizen”. Pokud by vyšetřovatelé případu chtěli zjistit, kdo to byl. Bylo by to velmi snadné. Právě z důvodů, které autoři článku uvádějí.

2. Možná, že útočníci v případu “Klinika” byli skutečně (zčásti) ta stejná skupina, jako ta, která “účinkovala” v Thunovské ulici. Ale právě proto se případ buď nevyšetří, nebo bude nalezena jiná “skupina notoricky známých slávistických chuligánů a neonacistů”, příp. příbuzného typu. Ta, která účinkovala v Thunovské ulici a kterou “Antifa” podrobně zmapovala, je příliš profláknutá na to, aby ji bylo možné použít ještě jednou.

K tomu:

Vyšetřovatelé přece nemohou připustit, že tatáž skupina, která sehrála špatně připravené divadlo v Thunovském ulici, prošla či projela bez problémů celou Prahou, a sehrála stejné divadlo (o kterém dramaticky informovala ČT, aby se posléze ukázalo, že bylo sehráno se stejnou “něžností” jako v Thunovské ulici). Tj. pokud to byla stejná skupina (a “něžnost” chování v obou případech tomu nasvědčuje, předpokládám, že vyšetřovatelé nic nevyšetří. A najít někoho jiného? To bude těžký oříšek. Proto se domnívám, že stopy případu se zametají. Představme si, že šlo skutečně o mladíky, kteří se nechali rozvášnit nějakými projevy (kterými?), prošli celou Prahou (do kopce a najisto na místo, jehož účel málokdo zná kromě místních), nikdo jejich pohyb nemonitoroval (i když museli být nápadní, Praha je plná bezpečnostních kamer a v té době i tajných policistů) – a dodnes nejsou vypátrání!

Je to moje prognóza, která vychází z následující mojí fabulace (a berte ji, prosím, jen jako moji fabulaci, mohu se mýlit). Vše se odehrálo asi takto:

– V souvislosti s tím, že akce byla pojata jako mezinárodní a byla první mezinárodní akcí tohoto typu za účasti Pegidy, přijeli do Prahy i odborníci na Pegidu ze zpravodajských služeb Německa. (To je v pořádku, dokonce by bylo divné, kdyby nepřijeli.)

– Během akce fungoval odborný tým složený ze zástupců našich silových i zpravodajských složek, České televize a již zmíněných profesionálů z Německa. Měli jen neformálně vyhodnocovat situaci, podle mě nebyli k žádné “nadstandardní aktivitě” instruování od vedení Policie ČR, BIS či Ministerstva vnitra ČR. (I na tomto ještě není nic, co by překračovalo meze přijatelného.)

– Nedlouho před akcí však na základě určitých tlaků byl přijat “akční plán” překrytí a diskreditování demonstrace na Hradčanském náměstí. Byla připravena (narychlo, s nedostatečnou znalostí českých reálií, diletantsky) akce v Thunovské ulici a návazná akce, resp. případ “Klinika”. (To už normální není, resp. to už je provokace, která je krokem k přeměně normálního státu ve fašistický.)

– Měl být vytvořen dojem, že “xenofobní, fašounské a nesnášenlivé projevy vyprovokovaly násilníky k hrůzným činům”.

Scénář nevyšel. Akce na Hradčanském náměstí proběhla důstojně. A k tomu ještě unikl plný záznam akce v Thunovské ulici.

V závěru chci znovu zdůraznit, co jsem napsal již v článku “Policejní provokace? Trvat na důsledném vyšetření!”, který jsem na svém blogu uveřejnil 9. 2. 2016:

POKUD NĚKDO OBVIŇUJE NĚKOHO BEZ ŘÁDNÉHO PROŠETŘENÍ, NAHRÁVÁ PROVOKATÉRŮM.

Tomuto se ovšem zpronevěřil právě ten, kdo by měl společnost před excesy tohoto typu hájit z titulu své funkce, tj. ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu. Tím je současné Jiří Dienstbier ml. Ten však “měl jasno” hned:

“Já si myslím, že těch věcí se za posledních několik dní stalo více,” uvedl pro ČT24 Dienstbier. “Je to otázka celkové atmosféry ve společnosti, kdy se nenávistné projevy stávají zcela běžným, včetně výzev k osobní likvidaci nebo k použití střelných zbraní proti politikům. Fyzický útok na Kliniku tento víkend byl prozatímním vyvrcholením. A pokud nechceme, aby situace dále eskalovala, tak se tím rozhodně musíme zabývat,” dodal. Podle Dienstbiera by se proti těmto útokům měli postavit všichni politici z demokratického spektra. “Řada politiků se na současné situaci snaží přiživit, místo toho, aby poskytovali informace, které jsou důležité. Ke strachu či panice není důvod. Ale lidé, pokud se bojí, tak přirozeně se uchylují k extremistickým stranám,” uzavřel Dienstbier. Je důležité především uklidnit situaci ve společnosti, uzavřel s tím, že rozhodně nejsme cílem migrační vlny. Zdůraznil také snížení kriminality a růst ekonomiky.

Viz: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Klinika-Vyjadril-se-Jiri-Dienstbier-V-CT-420893

Proto připomínám, že je nutné nenechat případ vyšumět a že je nutné trvat na důsledném vyšetření, viz:

http://radimvalencik.pise.cz/3144-policejni-provokace-trvat-na-duslednem-vysetreni.html