Rusko pokrylo “Bastiony” Černé a Barentsovo moře

29. 2. 2016   zdrojzdroj
Severní flotila rozvinula na Kolském poloostrově dvě baterie nejnovějších ruských pobřežních raketových systémů K-300P “Bastion” s nadzvukovými střelami s plochou dráhou letu P-800 “Onyx”. Přítomnost těchto zbraní zaručuje ochranu 1,5 tisíce km pobřeží RF před možným vyloděním a zavádí 300 kilometrovou “mrtvou zónu” pro lodě NATO v Barentsově moři.

“Bastion” (podle klasifikace NATO SS-C-05 Stooge) je jedním z posledních know-how ruské armády. Poprvé jej veřejnost viděla ve filmu Andreje Kondrašova “Krym. Cesta domů”.

Když Vladimír Putin komentoval komplex v záběru, hrdě prohlásil: “Takové zbraně nikdo nemá”. Podle něj právě kvůli “Bastionům” ani USA, ani NATO neriskovaly vplout se svými loděmi do Černého moře. Jeho výskyt ve výzbroji syrské armády také odvrátil zasahování amerického a natovského loďstva do občanské války ve SAR: Pentagon a Brusel neriskovaly odeslání letadlových lodí k syrskému pobřeží kvůli nebezpečí útoku zbraní, proti níž jsou moderní systémy protiraketové obrany bezmocné, psal v pátek deník Izvestija.

Jedna baterie komplexu “Bastion” má 12 odpalovacích zařízení na bázi běloruského tahače MZKT-7930, na jehož korbě jsou uloženy dva transportéry a odpalovací vozidla s nadzvukovými protiloďnými střelami s plochou dráhou letu “Onyx”. Na každé je bojová hlavice, vážící 290 kilogramů. Jejím vývojem se zabývalo jaderné středisko v Sarove. I když je to běžný fugas, stačí pouze 2-3 P-800, aby byla potopena loď třídy fregata…Když zůstává v pobřežní hloubce, je komplex pro palubní letectvo nedosažitelný. Rozvine se během pěti minut a okamžitě je připraven k použití. Po rozvinutí je “Bastion” schopen zůstat v plné bojové pohotovosti 3-5 dní, závisí to na stavu zásob paliva.

K cíli raketa P-800 startuje rychlostí, která ji prakticky činí nerozpoznatelnou pro nejnovější radary. Provádí také intenzivní manévry, díky čemuž ji lze spatřit doslova až u paluby lodi, kdy už nemá smysl cokoli dělat. Zvláštnost nadzvukových raket “Onyx” spočívá také v tom, že velkou část letu k cíli absolvují těsně nad mořskou hladinou ve výšce ne více než několik metrů. Intenzivně manévrují, mění směr letu, matou radary nepřítele. Ale nejdůležitější je, že zařízení pracují společně.

Jak zdůrazňují zástupci korporace NPO Mašinostrojenija z Reutova, kde byla raketa P-800 vyvíjena, stroje jsou obdarovány umělým intelektem, blízkým lidskému. Raketa je sama schopna seřadit a vyhodnotit cíle podle důležitosti, zvolit taktiku útoku a plán jeho realizace.

První raketové komplexy”Bastion” dostala Černomořská flotila.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová