Správná putinovská privatizace

Vlabi
10. 2. 2016  Politrussia

„Kontrola nad společnostmi zůstává v rukou státu, o čemž jasně mluvil Putin. Podle množství faktorů se ukazuje, že oligarchy nutí právě teď nalít peníze do rozpočtu a také investovat do těch společností, jejichž minoritními vlastníky se stanou.“

Chci se s vámi podělit o tragickou zprávu: agentura Bloomberg odhalila mazaný plánVladimira Putina a informovala o tom celý svět! Američtí novináři došli k závěru, že Putin se nechystá prodávat státní podniky zahraničním investorům, a oni tak doufali v možnost přikoupit lacině nějaké to sladké aktivum. A ještě agentura Bloomberg objasnila, že zahraniční investoři Putinovi nevěří.

Na tomto místě se patrně předpokládá, že ruský čtenář se musí ze zoufalství oběsit, ale mně se to z nějakého důvodu nechce. Naopak, jsou to zahraniční investoři, kterým je možné vyjádřit soucit. Několik měsíců se vzrušením sledovali úsilí vlády na podporu nové vlny privatizace a zdálo se jim, že štěstí je už velmi blízko. Ale nevyšlo to.

Podmínky, které Vladimír Putin předložil pro privatizaci minoritních balíčků státních podniků, odstrašily mnohé představitele západního finančního světa. Fakticky Putin stanovil ideální filtr, který neumožňuje přístup k privatizaci západnímu spekulativnímu kapitálu.

Putin trvá na tom, že kupujícím minoritních balíčků může být pouze struktura, která se nachází v ruské právní oblasti, a to je důležitý aspekt. Hlasití, ale v jurisdikci se špatně orientující uživatelé sociálních sítí už označili tyto podmínky za levný píár-chod, protože podle nich nic nebrání tomu, aby cizí, nebo dokonce offshoreové společnosti založily ruskou OOO (společnost s ručením omezeným) a podílely se na privatizaci při formálním dodržení všech podmínek.

Ano, je to tak, ale tady zahraniční spekulanti problém pochopili dobře: pokud akcie koupí ruská společnost v ruské právní oblasti, pak i všechny následující konflikty s vládou nebo potenciální vyvlastnění se bude řešit v ruské právní oblasti a s ruskou OOO jako účastníkem soudního řízení. Takže už nebude možné zopakovat situaci s JUKOSem, jehož akcie jsou ve vlastnictví offshoreových zahraničních společností.

Ukazuje se, že v takové situaci se privatizace zúčastní jen ti zahraniční investoři, kteří se nebojí ruských soudů a nebojí se ve všem hrát podle pravidel ruské vlády. Ti, co chtěli levně shrábnout aktiva, prodat je a utéct, se vyřadí sami a orosí hořkými slzami stránky „Bloombergu“, „Vědomostí“ a „Gazety.ru“.

Zdálo by se, že cizinci by měli skučet závistí vůči ruským oligarchům, protože každý internetový patriot přece ví, že nová vlna privatizací je rozkradení země. Nicméně zahraniční novináři a finančníci umí pracovat s kalkulačkou a umí se ponořit do detailů.

Ve skutečnosti to dopadlo takto: to, co bylo chápáno jako prodej majetku za každou cenu, se změnilo na zvláštní „donucení k investicím“ pro ty oligarchy, kteří chtějí pracovat v Rusku. Zdroj agentury Reuters, který je podle informace agentury „blízký k procesu privatizace“, tvrdí, že oligarchové budou nuceni vykoupit minoritní balíky akcií za vyšší než tržní cenu a samotná procedura tak proběhne v rámci programu návratu oligarchických kapitálů do Ruska.

Kontrola nad společnostmi zůstává v rukou státu, o čemž jasně mluvil Putin. Podle množství faktorů se ukazuje, že oligarchy nutí právě teď nalít peníze do rozpočtu a také investovat do těch společností, jejichž minoritními vlastníky se stanou. Výměnou dostanou naději, že když ekonomika výrazně vzroste, budou se moci těšit na nějaké dividendy nebo na možnost prodat svůj balík za vyšší cenu. Tento systém má ještě jeden pozitivní efekt. Bude spojovat zájmy obchodních elit se zdravím ruské ekonomiky a státních podniků, což nás může jenom těšit.

Je moc dobře, že máme prezidenta džudistu-kouzelníka, který využívá dokonce i nejnebezpečnější vlastnosti našich liberálů k tomu, aby zlepšil situaci v zemi. A špatné je u nás to, že podstatu některých dějů musí Rusům vysvětlovat ve svých komentářích západní média, zatímco státní a údajně vlastenecká vydání se zabývají vzrušenými diskuzemi detailů vztahů kozla Timura a tygra Amura.

Systematicky neúspěšná informační politika se nám může velmi prodražit.

 
Zdroj: politrussia.ru
Překlad NWOO.org