Švédský spisovatel: Strach z RF rozpoutávají stoupenci vstupu do NATO

8. 2. 2016    zdroj
“Nebezpečí”, údajně přicházející z Ruska, to je hlavní argument stoupenců vstupu Švédska do NATO. Stockholm záměrně podněcuje strach z Ruska, aby dosáhl připojení ke kolektivní zahraniční politice pod vedením USA, píše ve svém sloupku ve švédském listu Aftonbladet novinář a spisovatel Jan Giju.


Podle jeho názoru “nebezpečí”, údajně přicházející z Ruska, to je hlavní argument stoupenců vstupu Švédska do NATO. V prostředí pravicových a liberálních švédských politiků je široce rozšířen názor, že když bude Švédsko členem Severoatlantické aliance, tak Rusko se určitě bude bát chovat se agresivně.

Stoupenci vstupu země do NATO rovněž tvrdí, že prezident RF Vladimír Putin je “podvodník, na kterého se nelze spolehnout”, a Rusko disponuje dostačujícími vojenskými zdroji, “aby okupovalo Švédsko”.

Giju zdůrazňuje, že považuje podmanění Švédska Ruskem za absolutně “nerealistický” scénář. “Dokonce autoři našich nejhorších thrillerů by se sotva něčeho takového domysleli”, píše. Těm, kteří věří v “agresivní” Rusko, zadává prostou otázku: jakou výhodu by Rusko mohlo získat okupací Švédska? Podle jeho názoru by Moskvu při takovém scénáři očekávaly “obrovské ztráty”.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová