Zástupkyně velvyslance USA v Rusku se nedávno potloukala po Jakutsku. Proč?

21. 2. 2016     Politicus
Z Južno-Sachalinska do Vladivostoku přicestuje na návštěvu zástupkyně velvyslance USA v Rusku Linn Tracy. Cesta se uskutečňuje v rámci velkého “všeruského” turné. Před Vladivostokem Američanka navštívila Sachalin, Jekatěrinburg, Jakutsko, sdělily zdroje v diplomatických kruzích Přímořské oblasti.


Připomeneme, že paní Tracy již pobývala ve Vladivostoku při pracovní cestě v říjnu roku 2014. Tehdejší návštěva byla maximálně uzavřená pro místní média: diplomatka, v přímém slova smyslu, utíkala před novináři na letišti, odmítala interview. Přitom stihla uskutečnit uzavřené setkání s přímořskými byznysmeny, na němž prohlásila, že USA zavedly sankce proti Rusku opodstatněně, jako odpověď na porušení RF mezinárodního práva na Ukrajině.

Nynější cesta zástupkyně velvyslance USA v Rusku se také uskutečňuje za naprosté informační uzavřenosti. Cíle návštěvy nejsou známy. Nic není o návštěvě tak vysoce postaveného pracovníka v Přímořské oblasti uvedeno dokonce ani na internetové stránce Generálního konzulátu USA ve Vladivostoku.

Podle názoru přímořských politologů je jedním z cílů nynější návštěvy Američanky do Vladivostoku oťukávání půdy před volbami do Státní dumy. Za poslední dva roky se vztahy mezi Ruskem a USA zkomplikovaly na nejvyšší míru. Hospodářské sankce proti Rusku, dvojaká politika Washingtonu ohledně Sýrie a Ukrajiny, otevřená podpora turecké agrese Erdogana … Těžkosti, které zakouší ruská ekonomika, zasévají u Američanů naději, že mohou přimět občany, kteří jsou nespokojení s politikou Putina, vyhledávat podporu u USA. Tyto lidi jsou připraveni podporovat a pomáhat jim. Proto se vždy po příjezdu do ruského města Linn Tracy setkává se studenty a absolventy výměnných programů. Obyčejně na takových akcích otevřeně přesvědčuje, aby jeli studovat do USA, vnucuje názor o neperspektivnosti vysokých škol Dálného východu, o nízké úrovni vzdělání na DVFU.

Není náhoda, že v době návštěvy L. Tracy se bude konat veletrh, zaměřený na vzdělávání, za účasti zástupců vysokých škol USA.

Předtím Linn Tracy navštívila Sachalin, Jakutsko a Jekatěrinburg, kde, podle informací médií, Američanka uskutečnila setkání s byznysmeny a zástupci občanské společnosti. Ale novináře na tyto akce, jako obvykle, nepustili.

Zástupkyně velvyslance pobývala ve Vladivostoku již v říjnu roku 2014. Není vyloučeno, že nynější návštěva je politicky motivovaná. V každém případě je zajímavé to, že probíhá na pozadí příprav regionu k volbám do Zákonodárného shromáždění Přímořské oblasti a do Státní dumy RF. Je to vhodná doba ke zjišťování nálad a navázání kontaktů s liberální opozicí.

Je docela možné, že program bude tradiční pro diplomaty této úrovně. To znamená setkání s byznysmeny, experty na mezinárodní vztahy, studenty a absolventy výměnných programů.

Informace: Zástupkyně velvyslance USA v Rusku Linn Tracy. Profesionální pracovník diplomatických služeb USA.

Její poslední funkce – zástupkyně poradce ministra zahraničí pro Střední Asii ve Správě pro záležitosti jižní a Střední Asie.

Předtím byla ředitelkou pro otázky Střední Asie v Radě národní bezpečnosti Bílého domu. Po nástupu do služeb ministerstva zahraničí v roce 1994 se paní Tracy převážně zabývala státy Střední a jižní Asie. Pracovala v Ašchabadu jako zástupkyně hlavy mise (2010-2011), vedla konzulát v Pešavaru (2006-2009), diplomatické zastoupení v Astaně (2004-2006), pracovala v Kábulu (2002-2003), Biškeku (1997- 2000)…Ve Washingtonu zastávala funkci referentky pro Kazachstán (2003-2004), Gruzii (2001-2002) a pracovala ve Správě speciálního představitele v nových nezávislých státech (2000-2001).

…Existuje názor, že Tracy rozváží peníze v hotovosti…

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová