Čeká nás historický nebo hysterický týden?

– vlk –
2. 3. 2016 Kosa zostra čili vlkovobloguje.wordpress.com


Starší ročníky mezi kosíři pamatují povinnou návštěvu filmu Deset dní, které otřásly světem. Byl natočen podle knihy amerického novináře Johna Reeda, který byl přímým svědkem revolučního roku 1917 v Rusku.Zachycuje události deseti dní od Prozatimní vlády Kerenského po carově abdikaci až po první vítězství Leninových stoupenců.

Touto knihou se Reed skutečně proslavil a stala se pak několikrát i námětem velmi úspěšných filmů. Už v roce 1927 natočil ruský režisér Sergej Eisenstein podle jeho knihy němý film, nazvaný Říjen: deset dní, které otřásly světem. A snad nejlepší filmový snímek na její námět, který získal tři Oskary, ocenění Americké filmové akademie, vznikl roku 1981. Pod stručným názvem Reds česky Rudí, v něm zářily americké filmové hvězdy Warren Beatty, Diana Keaton a Jack Nicholson.

Jakkoli jak samotné Reedově knize, tak k následnému Eisensteinově filmu, který on sám považoval za vrchol své tvorby, byla celá řada kritických stanovisek už před převratem, dodnes nikdo nepopírá, že šlo o mimořádně zajímavé svědectví. Ač je následně bagatelizováno jako propaganda. Dodávám jen , že Reed svou knihu napsal v roce 1919 a Eisenštejn film natočil k 10-tému výročí bolševické revoluce.

Tuhle historickou okliku jsem použít musel. Protože nás čeká, dneškem počínaje, klidně SEDM DNI, které opět mohou otřást světem!

A my budeme, stejně jako Reed tehdy, svědky těch osudových dní! Cože tak historicky závažného se má v příštím týdnu mezi 1. a 7. březnem ve světě odehrát? Vezmu to pěkně popořadě:

1- dnes, tedy 1.3. (článek byl na Kose otištěn včera – pozn.red.NR) proběhne ve Spojených státech tzv. superúterý prezidnetských primárek, které s dost velkou pravděpodobností rozhodne o nominantech Demokratů a Republikánů do příštích prezidentských voleb v USA.

2 – v sobotu následují parlamentní volby na Slovensku

3 – v neděli si svou volební superneděli prožije Německo, neboť ho čekají volby do parlamentů tří spolkových zemí Saska-Anhaltska, Bádenska-Würtemberska, Porýní-Falce. A jejich výsledek se nepochybně promítne docela zásadně do celoněmecké a tím i celoevropské politiky.

4 – osudový týden bude uzavřen odloženým jednáním EU vers. Turecko o migrantech

Může být, že leckdo z vás nyní proutí hlavou a dokonce si klepe na čelo s tím, že

– od kdy jsou americké primárky osudovou záležitostí?

– od kdy jsou parlamentní volby ve středoevropské zemičce s 5-ti miliony obyvatel a podílem na světovém HDP ani ne 0,5% fatální světovou záležitostí

– kolik už bylo v Německu zemských voleb a tyhle mají být něčím zvláštní a přelomovým?

– snad možná tak jednání s Turkem.. Snad, možná…

Ti, co namítají výše uvedené, mají právo na svůj pohled, to nijak nepopírám. Osobně si ovšem myslím něco jiného. Zde musím odbočit – v závěru tohoto týdne vyjde ve dvou dílech mimořádně zajímavý text paní Cagan, která hledá historické paralely mezi zánikem tzv. Výmarské republiky v Německu s následným nástupem nacismu a dnešní situací v Evropě a důsledky migrační vlny. Její text pokládám za mimořádně zdařilý, však uvidíte sami. Ta paralela sedí. O tomhle to je. Stejnou bych mohl docela klidně udělat mezi onou Reedovou knihou a událostmi, které popisuje a dnešní Evropou a jejím současným marasmem, tolik připomínající chaos Ruska v posledních dnech carského režimu a následného krátkého údobí Kerenského prozatímní vlády! Ale do toho se pouštět nebudu. Zůstanu u svého přesvědčení, že máme co do činění se světem na vahách, když si vypůjčím titul Uptona Sinclaira.

Svět na vahách…. Ano, to je přesné označení naší dnešní situace! Jen málo kdy byl tak nejistý, tak výbušný a ještě nejspíš nikdy – od dob Velkého stěhování národů a počáteční kolonizace Amerik, v takovém celoplanetárním pohybu obrovsých lidských mas. Navíc s tendencí dále a bohužel – zejména nekontrolovatelně – expandovat!

Migrační tsunami, její příčiny a důsledky mohou nebo přesněji jsou, oním historickým zlomem nejbližších sedmi kalendářních dnů, kde se bude lámat historie když ne lidstva jako celku,tak určitě Evropy!!!! A proto o tom píši. Protože všechna čtyři témata s tím bezprostředně souvisí! A proto si je dovolím rozebrat per partes. Přesně v tom pořadí, jak jdou za sebou:

1 – Americké superúterý

Normálně bych americké primárky neřešil. Jen sem tam možná lehce okomentoval a soustředil bych se pouze na závěrečný duel republikánského a demokratického nominanta. Ale letos je vše úplně jinak. Končí presidentování Barracka Obamy, které nemůže být hodnoceno jinak než jako obrovské zklamání. Zklamání nikoli celoamerické, ale celosvětové. Protože svět se po, v podstatě šílených prezidentských eskapádách Billa Clintona a Bushe jr., při jeho nástupu utěšoval, že přichází někdo, kdo bude Ameriku a její roli ve světové politice chápat jinak, než neodpovědnou agresi, kdo, když provede nějaký tah na světové politické šachovnici, bude mít připraveno rozumné a logické pokračování, které povede k celosvětové stabilitě a uklidnění rozjitřené situace!

A tahle naděje byla zoufale zklamána! Což zůstane bilančním výsledkem Obamy a jeho dvou prezidentských období!

Clinton

kdysi, když mu hrozilo odvolání kongresem kvůli Lewinské, zavrtěl psem a definitivně rozbil Jugoslávii, aby odvedl pozornost! A právě zničení Jugoslávie nebo aspoň jejího srbského zbytku, se stalo základním předpokladem, který umožnil dnešní migraci balkánskou cestou. Existující a fungující srbské soustátí, skládající se ze Srbska, Makedonie, Černé Hory a Kosova by bylo dostatečnou pojistkou proto, aby žádní migranti nemohli přes Balkán proudit do Evropy… Uloupení Kosova by nepochybně znemožnilo Rusko anexi Krymu, protože by nevytvořilo precendens, že hranice vzniklé po II.ww jsou měnitelné a to násilím! Tohle je Clintonova bilance! Západ vědomě rozbil Jugoslávii, Západ, tedy ten evropský, nyní za to po zásluze platí účet. Sel vítr, sklidil migrantskou bouři!

Bush jr.

Jako odpověď na 11. září začal válku v Afghanistanu a druhou válku v Iráku. Obě vyhrál. Osobně konstatuji, že může bájnému Pyrrhovi jeho vítězství závidět! Tomu k pokračování vítězné ofenzivy scházely jen lidské a materiální zdroje. Ale na rozdíl od Bushe věděl, jak se získaná území spravují a uměl na nich trvale vládnout. Bushova Amerika tam dokázala zasít, jen totální rozvrat a stále více gradující sektářské násilí fanatiků, takže tehdejší vítězství jsou dnešní těžkou prohrou. Afghánci a Iráčené, po tom, co jim Bush přinesl /trvalou/ svobodu, jsou dnes po Syřanech nejpočetnějšími uprchlickými komunitami!

Obama

to dokázal ještě „vylepšit“. Za jeho vládnutí propadla do totálního chaosu Libye a Ukrajina. Nejenom to. Stalo se cosi, co v bipolárním světě, ale i po jeho rozpadu, až do skončení éry Bushe st. bylo naprosto nemyslitelné – totiž aby si regionální mocnosti, přímo před očima supervelmocí, později jediné supervelmoci, doslova dělaly co chtěly a svými regionálními válkami v zájmu upevnění pozic jejich momentální politické elity hnaly svět na pokraj další globální války – viz Sýrie, Jemen! Aniž by se ohlížely na názor světového hegemona!!! Umíte si tohle představit v době Reagana a Brežněva? Chcete nějaký větší důkaz amerického úpadku?

Bilance vládnutí tří posledních americký prezidentů je popravdě – ne–li rovnou děsivá, pak určitě zoufalá! A vlk doufá, že ten další prezident v pořadí to dokáže změnit. K lepšímu samozřejmě! Protože dnes můžeme s naprostou jistotou konstatovat, že novým nájemníkem Bílého domu bude jeden z pětice Trump, Cruz, Rubio, Cintonvá a Sanders.

Nemůže nám být jedno, kdo z nich to bude! Jak tvrdí mnozí na alternativních webech. Že prý jsou všichni stejní a všichni stejně ovladatelní. Není to pravda! Tak jako nám v 38 nemohlo být jedno, kdo byl ministerským předsedou ve Francii a Británii! A pokud já se na těch pět, zatím prezidentsky povolaných, dívám, pak tvrdím, že Cruz, Rubio a Clintonová představují pro svět beznaděj a pokračování toho amerického zoufalství, co zde máme posledních 20 let – reprezentují kontinuitu a katastrofální účinky americké zahraniční politiky, tak, jak je známe. Bez vize, bez jakékoli empatie k okolí, bez schopnosti správně definovat problémy doby a případná řešení nebo jakéhokoli étosu! Jen provozování politiky slona v porcelánu. Navíc slona stále více slábnoucího. Ano i tohle je obrovský světový problém – ekonomické slábnutí a marginalizace Spojených států. Protože právě tím je definována ona nelogická a katastrofická americká zahraniční politika.

Dříve Spojené státy na výzvy svých konkurentů reagovaly tím, že hospodářsky rostly rychleji a kvalitativněji než oni. Dnes přešly do fáze zadržování a blokování růstu svých soupeřů! Vidíte tu proměnu kvality? Něco jiného je, když věříte sám sobě a soupeři říkáte – dělej si co chceš, já budu stále silnější a silnější, než když hledáte jen, jak byste soupeři nějak uškodili, aby náhodou on nad vámi nezískal převahu!

Proto není jedno, kdo se dostane do finálního souboje. Trump a Sanders jsou symboly současného amerického protestu proti současným elitám, jejichž reprezentanty byl Clinton a Bush jr., ke kterým se následně přidal i Obama.

Netuším, jestli jsou i nositeli pozitivní změny. Ale vím, určitě, že jimi není ani Clintonová, ani Rubio s Cruzem! A pokud budou mít tihle tři po superúterý navrch, máme se cela jistě „na co těšit“. Já za nimi vidím další miliony těch, co se začnou chystat do Evropy! Pokud rovnou ne světovou válku. Tahle nesvatá trojice prostě pojede v zajetých kolejích, které dokázaly významně oslabit Ameriku a  ve světě rozpoutat totální zmatek.

Změna v podobě Trumpa či Sanderse dává alespoň naději /jen naději, nic víc/ na to, že jde o změnu historickou! Trojice zbylých naopak vede k jistotě další a stupňující se hysterie!

2 – parlamentní volby na Slovensku

Nevím jestli to slovenské kosíře těší, ale já považuji sobotní hlasování pod Tatrami za historické! Proč, to jsem zevrubně popsal před měsícem v tomto článku Kosy:

Slovenští učitelé chtějí příchod migrantů na Slovensko?

Nemám na jeho znění dnes důvod cokoli měnit. Jde opravdu o historický akt. Ani ne tak důležitý pro samotné Slovensko, jako pro celou Evropu. Na Slovensku, ať už vyhraje nebo bude sestavovat vládu kdokoli, se toho zas až tak moc změnit nemůže. Zázračný recept na dvojnásobný růst ekonomiky nemá nikdy, zálusk na veřejné peníze budou mít jistě všichni. Ale jen jeden se zavázal k tomu, že migranty na Slovensko nepustí a tlaku EU na jejich přijímání neustoupí! A Slovensko je navíc, od 1.7. 2016 příští předsednickou zemí celé Unie. Takže nebude možné jej jen tak ukřičet, jak se o to v neděli snažil například znovu rakouský ministr obrany Doskozil, když opět vyhrožoval, že vzpurným východoevropanům je třeba vzít rozvojové dotace! Rakouský ministr s moc pěkným arijským jménem by si zřejmě opět rád připomenul časy c. a k. mocnářství, kdy Víden rychtovala střední a  východní Evropu podle svého. V duchu těch nejhorších c. a k. tradic hodlá poddané Vídně mistrovat o chybějící solidaritě a národním sobectví! Zvláštní v situaci, kdy celá Evropa si sotva týden nazpět sedla svorně na zadek před totálním sobectvím a  antisolidaritou Britů, kteří pro sebe přeměnili EU na samoobsluhu, kde si oni vybírají podle vlastního uvážení a libosti, ale neakceptují naprosto žádné závazky? Zaznamenal to ministr Doskozil vůbec? Vlastně ano, určitě zaznamenal, protože rakouská vláda už oznámila, že co se týče omezení sociálních dávek pro v Rakousku pracující občany jiných /rozuměj východoevropských / členským zemí EU, vyhražuje si právo použít instrumenty, které si sobecky vyhandrkovali Britové! A tenhle bude kázat V4 a spol. solidaritu! Ačkoli V4 nechce nic jiného, než aby když se německý nebo rakouský kancléř přechodně pomine na rozumu a rozhodne se přijmout ekonomické uprchlíky z celého světa, což je jeho dobré právo, bylo tohle závazné jen v zemi, která si je zvolila, tedy v Německu a Rakousku a nikoli povinně závazné pro všechny státy kolem!

Slovenští voliči mají historickou odpovědnost vůči Evropě. Dostojí jí? Fico není výhra pro Slovensko, ale výhra pro Evropu v jejím historickém okamžiku na vahách. Momentálně. Ale zkouším si představit všechny ty Procházky, Koláry, Sulíky a další, jak skládají další vládu Ivety Radičové a jak pochodují vzorně v rytmu tria Merkelová, Tusk, Juncker a jejich wir schaffen das! Aby nejdéle do roka se jejich vláda zase rozpadla na atomy. Ale to už může být vymalováno přes automatické kvóty. Protože se rozpadne fronta V4… Nebo dokonce, že hlasy budou rozděleny tak, že nevznikne vůbec žádná vláda. A Slovensko, v roli lídra EU povede jakýsi chaoskabinet taktovaný Kiskou…To by byl totálně hysterický výsledek!

3 – německé zemské volby v Sasku -Anhaltsku, Bádensku – Würtembersku a Porýní-Falci.

Ano, zemské volby v Německu proběhly už x – krát. Bez zvláštního zájmu Evropy nebo světa. Tentokrát je tomu jinak. Je to vlastně jediná možnost, kdy mohou a to anonymně, promluvit němečtí občané a vystavit tak účet současné vládě kancléřky Merkelové i jí osobně.

Bohužel se domnívám, že zde, s pravděpodobností korelující s jistotou, se dočkáme nikoli výsledku historického, ale hysterického! Když projíždím na německých zdrojích vyjádření předních politiků CDU a SPD, kteří tvoří vládní koalici, ale i těch, co zastupují parlamentní opozici – tedy Zelených a a Die Odkaze, padá na mne totální beznaděj. Proti nim a jejich způsobu myšlení jsou vlastně xenofobové z valné části i naši čeští a slovenští vítači! V Německu není relevantní opozice a jiný než willkommenskultur názor není připuštěn! Podle čísel Merkelová nemůže, jako kancléřka, počítat s podporou většiny voličů, ale jejím 48% se nikdo z ostatních politiků ani nepřibližuje. Takový předseda koaličních sociálních demokratů – Gabriel, ten má podporu pouhých 14% Němců a ostatníchjsou jen v jednotkách procent.

Totéž podle stranických preferencí – CDU. Ta je sice jen na historicky nízkých 35%, ale „konkurenční“ SPD je jen na ani dvou třetinách… Obávám se, že Merkelová a CDU jsou odsouzeni k výhře ve všech třech spolkových zemích. Což by znamenalo, že CDU naopak ještě, na celoněmecké úrovni fakticky posílí, protože by přebrala dva Landtagy, kde byla před 4 roky bolestně a bolestivě poražena a že Merkelová to bude vydávat za obrovské vítězství a potvrzení své politiky. Takže se dožijeme nejen hysterie v pravém slova smyslu, ale k tomu ještě i těžké schizofrenie!!!

A jak by mělo vypadat historická varianta? Tak, že antisystémová Alternativa pro Německo neudělá předvídaných 10%, ale ukáže se jako tichá a hrubě podceněná síla, která oslovila migrační politikou vlády těžce nespokojené německé voliče. Osobně si myslím, že AfD dostane více než 10%. V politicky „superkorektním“ Německu dneska není snadné při průzkumech sdělit – já podporuji AfD! Takže se klidně může dostavit německá obdoba volebního efektu české KSČM. Kdy tahle strana má nakonec vždycky vyšší zisky, než jí přisuzují průzkumy. Ale pokud to opravdu nebude okolo 20% pro Alterativu pro Německo, Merkelová se bude cítit ve svém kurzu posílena a potvrzena, jakkoli to bude, v každém případě, jen vítězství ze zoufalství!. A migrační vlna bude fungovat i nadále. Mimochodem – nepřišlo vám nikomu divné, že hranice na Balkáně a příliv migrantů do Evropy se výrazně zpomalil přesně týden před tou německou volební supernedělí?

A hned 7. března celý tenhle politický extratýden světových událostí bude korunován

4 – osudovým odloženým jednáním EU vers. Turecko o migrantech

Tohle mělo proběhnout už při posledním summitu o Brexitu, ale Turci vlivem nového bombového útoku se tehdy omluvili z jednání. Takže speciální schůzka nyní. Evropa si je vědoma, že Turci drží klíče od řešení. A jestli je budou chtít použít, nepřijde do Evropy balkánskou cestou ani noha. Tak jako tomu bylo až do konce března minulého roku. Ačkoli se tehdy válčilo v Sýrii už přes 4 roky a na tureckém území bylo přes 2 miliony uprchlíků. Jenže Ankara si tehdy nejspíš uvědomila, jaký trumf, v podobě migrantů má v ruce! A ví to i dnes. Podle informací z tisku její tlak na Evropu roste. Prý už jí nestačí 3 miliardy eur od EU, ale šroubuje cenu. Prý až k miliardám deseti. K tomu požaduje ústupky EU ohledně volného cestování svých občanů do EU a také ohledně členství Turecka v EU.

A to zdaleka není všechno. Turci evidentně požadují volnou ruku v zacházení s Kurdy v Turecku i mimo něj. Což mimochodem už velmi hořce komentují i němečtí političtí komentátoři, včetně mainstreamu. Narazil jsem i na články, pojednávající o tom, že Erdogan a spol. už jednají nepokrytě velmi povýšeně při osobních schůzkách s Merkelovou. Pulikováno bylo Erdoganovo vyhrožování Tuskovi s Junckerem….

A nyní se to prý, co se týče migrnatů, má mezi Ankarou a Evropou vyřešit. S definitivní platností.

Ano Evropa může před Tureckem kapitulovat a tím si na nějaký čas koupit čas. Aby ta krize, v případě potřeby klidně začala znovu. Nebo Evropa také může zaujmout konečně důstojnou vyjednávací pozici. Uvědomit si svou sílu a svou zodpovědnost vůči vlastním občanům. Místo hysterie, willkommenskultur a nekonečné demonstrace slabosti a volání po tzv. celoevropském řešení, o kterém všichni mluví, ale nikdo neví jak vypadá, pokud to tedy nejsou automatické kvoty a totální kapitulace před Ankarou, nastoupit cestu historické odpovědnosti. Evropa má, podle mého názoru, nejméně 4 cesty jak migrační krizi efektivně zvládnout. Zatím si vybrala tu pátou – kapitulantskou, ale pro současné politické elity pohodlnou. O těch čtyřech dalších si povíme jindy.

Ale následujících 7 dnů má opravdu potenciál na to , aby otřásly světem. Zejména pokud vyjdou, jak je obecně zvykem, ty špatné varianty. Jsem ovšem přesvědčen, že jednou se o tomhle týdnu budou točit hodně drsné filmy… Ať už námět bude historický nebo hysterický.