Francouzský politolog Emmanuel Leroy: “Váš Putin jednoduše brání našim oligarchům dorozdělovat svět”. “Charlie” je spojen s klanem Bushů. Střet civilizací. Rusko – poslední naděje. Svět je na pokraji války všech proti všem

Edvard Česnokov
8. 3. 2016 zdroj
Západní oligarchie zastává názory zcela protikladné politice Putina, vlastně právě proto je pro ně překážkou. “Charlie” je spojen s klanem Bushů
V roce 2015 se Evropa zachvěla: střílení v “Charlie” a “Bataclanu”, znásilnění v Kolíně. Co čeká Evropu v roce 2016?
Evropa včetně mojí rodné Francie je vazalem Američanů. Naši politici nanejvýš využijí tyto zločiny jako důvod pro nová omezení občanských svobod, podobně jako USA po teroristických útocích 11. září.

To je vláda. Ale co veřejnost?
Žádné ponaučení si z teroristických útoků neodnese. Evropská společenství jsou si velmi odcizena a mají zájem pouze o materiální hodnoty. Právě proto nejsme schopni pochopit motivaci islamistických fanatiků, a už vůbec ne odrazit jejich nové útoky.
A co inteligence? Také mlčí?
Pokud máte na mysli karikaturisty z “Charlie Hebdo”, myslím, že jimi bylo prostě manipulováno, aby naštvali islamisty a dali podnět k teroristickému útoku. Philippe Val, někdejší vydavatel a redaktor “Charlie”, se dokonce netajil styky s americkými “jestřáby” z klanu Bushů.
Ale přece: Změnila se Evropa za rok po teroristických útocích?
Život je děsivější, to je pravda. Avšak vnitřní politika Evropské unie plyne jako dřív. Jsme slabí a lehkomyslní, jak jsme byli, tak to také zůstává. Hollande vyhlásil mimořádný stav, ale “utahování šroubů” pocítili pouze čestní Evropané, kterým je zakazováno pořádat shromáždění proti migraci.
Odvěká otázka: kdo má z toho výhodu?
Tvůrci současného světového řádu, kteří chtějí rozšířit oblast “řízeného chaosu” nyní i na Evropu. Přesně tak rozkládali i Sovětský svaz: zavedení liberální ideologie, vytvoření agentů vlivu, vnucování analogů vaší “přestavby”.
Střet civilizací
Jaké jsou cíle těch, kteří připravují teroristické útoky v Evropě?
Dnes lze mladými muslimy v celém světě lehce manipulovat tím, že se hněv zaměřuje na “bohapustý” Západ. A Evropa se postrkuje ke konfrontaci s islámským světem. V důsledku zde máme “střet civilizací”. Místo skutečného nepřítele, mezinárodní finanční oligarchie, je lidem podsouván obětní beránek – “cizí” víra.
Vzniká dojem, jako by byly dvě Evropy: politici, kteří považují Rusko za nepřítele, a prostý lid, který více znepokojuje pořádek ve vlastním domě.
Máte pravdu. Ale první Evropa se neskládá jenom z politiků a žurnalistů, ale také z mezinárodních finančních kruhů, jako je George Soros. Ostatně, ti všichni dohromady tvoří méně než 1% obyvatel Evropské unie.
Ale vždyť něco dělají, aby nebyly v Evropě dopuštěny další teroristické akce?
Přední představitelé Evropské unie jsou pouze nástrojem pro vnější kontrolu evropských národů. Ostatně, kdybych byl pan Hollande, vyvedl bych Francii z NATO a úplně bych změnil naši blízkovýchodní politiku tím, že bych přestal podporovat režimy váhabitů v Saudské Arábii a Kataru. No ale nejprve bych obnovil nezávislost Francie a přestal se podřizovat příkazům z Washingtonu a Davosu.
Rusko  – poslední naděje
Celá tato propaganda proti Rusku, ale za přijetí nových běženců z Blízkého východu, ta je v evropských médiích odkud?
Nejvýznamnější mediální holdingy patří oligarchům. A ti už dávno pod sebe dostali západní Evropu a nyní jdou na Východ. Poslední, co je odděluje od definitivní nadvlády nad planetou, je Rusko. Neboť to kontroluje důležité území  – srdce Euroasie, tedy i celého světa.
Co se týká migrantů, jejich invaze přibližuje vytvoření “člověka obecného” bez pohlavních a etnických příznaků, ani bílého ani černého, ani muže ani ženu. Vše jako v antiutopii Aldouse Huxleye  – “nádherný nový svět” nezná individualitu nebo národní identitu.
Vy sám jste byl v Rusku?
Nejednou! V Moskvě, Petrohradě, Kaliningradě, ve Vladimiru a Suzdalu, v Novgorodě i na Sibiři.
A jak se ve skutečnosti Evropané chovají k Rusku a Putinovi?
Na toto se těžko odpovídá – sociologické průzkumy se na taková témata neprovádějí. Podle mých pocitů se západní oligarchie drží názorů úplně protikladných politice Putina  – vlastně právě proto je pro ně překážkou; ale právě proto by ho mnoho Francouzů rádo vidělo jako svého prezidenta, který by zavedl v jejich Republice pořádek!
Svět je na pokraji války všech proti všem
K čemu to však všechno povede?
Nejsem astrolog, ale bez rizika, že udělám chybu, říkám toto: svět je na pokraji války všech proti všem. Naděje však přichází z Ruska, které v Sýrii likviduje teroristy. Proto si myslím, že váš prezident by byl nejlepším kandidátem na Nobelovu cenu míru v nejbližším období.
A co se týká Ukrajiny?
Je třeba pochopit: Evropská unie má co do činění se zkorumpovaným proamerickým režimem, kterému se nehnusí posílat prapory karatelů proti obyvatelům Donbasu, který unikl před neonacistickou diktaturou.
Vím, někteří Rusové litují, že vaše armáda dosud nesmetla kyjevský režim. Ale jsem rád, že měl Putin dostatek rozumu a nevtrhl na Ukrajinu. Jeden jeho pokyn a vaši výsadkáři by už obsadili Kyjev i Lvov. Ale v tom případě by se celý Západ s radostí sjednotil proti vám.
Vím, že jste navštívil Donbas.
Ano, před rokem jsme s kolegy vytvořili humanitární hnutí “Pomoc dětem Donbasu”. Od té doby jsem tam byl dvakrát. Lidé tam jsou hodní úcty a odvážní. Vzali do rukou zbraně, aby ubránili svobodu, jazyk a kulturu. Klaním se před nimi!
Rusko dodává na Donbas humanitární pomoc, ale stále je tam mnoho problémů. Školy bez topení, sirotci v dětských domovech, kterým sotva stačí na jídlo. Když tě tříletá holčička bere za ruku a ptá se: “Vrátíš k nám domů tatínka?” co je jí možné odpovědět? Proto chci říci všem Rusům – pomáhejte Donbasu, alespoň humanitárně.
Poznámka K: Emmanuel Leroy, narozený v roce 1956, právnické vzdělání.

Politolog. Byl konzultantem předsedkyně strany Národní fronta Marine Le Pen pro problematiku spolupráce s Ruskem. Tiskový tajemník francouzského veřejného hnutí “Pomoc dětem Donbasu”. Pracovník televizního kanálu Liberte. 
Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová