Pozvánka na pietní shromáždění 24.3.2016 před velvyslanectvím Republiky Srbsko

Václav Dvořák
15. 3. 2016    Kosovo on line

Každý rok se scházíme před budovou Velvyslanectví srbské republiky v Praze v Mostecké ulici, abychom si společně připomněli oběti bombardovací agrese armád NATO proti “malé” Jugoslávii – proti Černé Hoře a Srbsku. Od března do června 1999 letouny NATO bez mandátu OSN napadaly nejen vojenské, ale i civilní cíle, zabíjely nevinné civilisty – starce, ženy a děti.

Ničily infrastrukturu země, továrny, televizní stanice a vysílače, silnice, železnice, mosty, sídliště. Zemi zamořily vystřílenou municí s ochuzeným uranem. Při bombardování byly použity i zakázané zbraně – např. kazetové bomby. Letectvo NATO se tak připojilo k gangsterské UČK, na stranu genocidních vrahů, etnických čističů, narkomafie a obchodníků s lidskými orgány.

Celá agrese byla dokonána okupací jihosrbské provincie Kosovo a Metochije. Bylo vyhnáno téměř všechno nealbánské obyvatelstvo – Srbové, Aškaliové, Romové, Egypčané, Chorvaté, Turci, Čerkezové a další. Jejich domy byly vypleněny, vyrabovány a spáleny. Nemovitý majetek je dodnes albánskými uchvatiteli uzurpován, vyhnaní lidé se na své majetky nemohou vrátit a práva se na dnešním Kosovu nedoberete.

Správa mise OSN UNMIK ani správa mise Evropské unie EULEX nepřinesla na Kosov a Metochiji žádný pokrok. Právní stát je na Kosovu jimi jen neúspěšně simulován. Okupační armády NATO a jejich satelitů působící na Kosovu nezabránily organizovaným vraždám Srbů, kteří na Kosovu zůstali či se pokusili na něj vrátit. Vesnice navrátilců jsou pod denodenním kriminálním tlakem albánských sousedů a gangů. Místní policie a soudy ani policie a soudy mise EULEX prakticky nereagují.

Vrcholem agresivního chování zemí NATO na Balkánu bylo vyhlášení tzv. samostatnosti a zřízení kvazistátu – “Republiky Kosovo” v roce 2008. V každém státě existují mafie, ale jen na Balkánu díky ‘péči’ USA a dalších zemí NATO byl pro mafii vytvořen celý stát.

My, Přátelé Srbů na Kosovu toto vše odsuzujeme a stavíme se proti. Přijďte i vy 24.3.2016 do Mostecké ulice, před budovu č.15, v které sídlí Velvyslanectví Republiky Srbsko. Tady před vchodem do velvyslanectví vyjádříme svůj postoj. Vzpomeneme na oběti agrese, na zabité civilisty, na mrtvé děti. Vezmeme si s sebou svíčky, které na místě zapálíme jako vzpomínku a symbol vzdoru. Začínáme ve 20:00 hod., kdy před sedmnácti lety na Srbsko začaly dopadat první bomby.

Je na čase otevřít vážnou diskusi o našem dalším setrvávání v agresivní alianci zvané NATO! Copak chceme být součástí nebezpečného paktu, který všude po světě rozsévá smrt, chaos, napětí a terorismus?!

Mgr. Václav Dvořák
 
předseda občanského sdružení 
Přátelé Srbů na Kosovu