The Guardian: Jordánský král hovořil s kongresmany USA o roli Turecka při teroristických útocích v Evropě

27. 3. 2016    zdroj
Jordánský král Abdalláh II. oznámil v konfidenciální besedě členům Kongresu USA, že prezident Turecka Recep Tajip Erdogan navrhuje “radikální islámistické řešení” problémů v regionu a že pronikání teroristů na území Evropy je “součástí turecké politiky”. Řekl také, že od začátku roku 2016 jsou do operace v Libyi nasazeny síly Zvláštní letecké služby Velké Británie. Mimo to byli britští vojáci zapojeni také do formování mechanizovaného praporu na jihu Sýrie, který bojoval proti silám vlády Bašára Asada. Novinám The Guardian se podařilo se s obsahem rozhovoru seznámit.


V období od 11. do 17. ledna 2016 informoval král Jordánska Abdalláh II. členy Kongresu USA o tom, že od začátku roku byly v Libyi dislokovány Zvláštní letecké služby (SAS) Velké Británie, píše list The Guardian, kterému se podařilo seznámit se se záznamem obsahu besedy. Jak noviny tvrdí, o situaci v Libyi byl informován mezi jinými kongresman John McCain. Monarcha také americké politiky upozornil na nebezpečí, které představuje turecký vůdce.

Jordánský král prohlásil, že turecký prezident Recep Tajip Erdogan “věří, že problémy v regionu lze řešit v duchu radikálního islamismu”. Jordánský monarcha poznamenal, že “fakt, že teroristé směřují do Evropy, je součástí turecké politiky, Turecko za to pleskají po rukou, ale tomu to beztrestně prochází”.

Když hovořil o rozmístění britské armády v Libyi, Abdalláh II. sdělil, že síly zvláštního nasazení budou v Libyi působit “spolu s britskými SAS”. Dodal také, že jednotce pro zvláštní nasazení z Londýna je nutná pomoc jordánských vojáků, poněvadž “jordánský slang se podobá libyjskému”.

Král také podotknul, že britští vojáci byli tak či onak zapojeni do formování mechanizovaného praporu na jihu Sýrie. Je sestaven z bojovníků místních kmenů, vystupujících proti prezidentovi Bašáru Asadovi.

Abdalláh II. americkým kongresmanům oznámil, že jordánská vojska jsou připravena spolu s Británií a Keňou “přejít hranici” a nanést údery skupině aš-Šabáb v Somálsku.

Jordánský král také shromážděným řekl, že “problém mnohem rozsáhlejší než DAEŠ je třetí světová válka”, v níž křesťané, židé a muslimové “bojují se zločinci”.

The Guardian zaslal dotaz britskému obrannému resortu, avšak tam bylo odmítnuto se vyjádřit. Jeden ze zdrojů listu v americkém senátu však potvrdil skutečnost setkání s králem, ale odmítl sdělit, čeho se rozhovor týkal.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová