TOP 09 ukazuje svou bezradnost v plné síle

top 09

1. 3. 2016   Vaše věc
 

M. Kalousek se minulý týden, když pražští zastupitelé schválili, že Praha se stane partnerským městem Pekingu, prohlásil, že den, kdy bylo toto partnerství schváleno, je mezinárodním dnem hanby pro Prahu. Vedení TOP 09 nyní vyzvalo celostátní vedení ČSSD a ODS, aby se jejich strany oficiálně distancovali od hlasování pražských zastupitelů svých stran. To už rozum zůstává stát. 

 
Vedení TOP 09 očividně neví, kudy kam. Preference strany jsou podle posledního průzkumu na 6,5 procenta a TOP 09 tak pokračuje v celkem razantním sešupu směrem dolů. Ještě v březnu loňského roku by stranu volilo 10,3 % občanů, dnes by jí však (už druhý měsíc po sobě) volilo méně lidí než konkurenční pravicovou ODS.

TOP 09 byla zvyklá stále dokola brnkat na protikomunistickou notu a hovořit o návaznosti na tzv. “havlovskou” linii. Komunistožroutství udělala čáru přes rozpočet uprchlická krize, a tak TOP 09, jejíž vedení je evidentně líné nebo neschopné zaměřovat se na skutečně problémy, zesílilo své antikomunistické šílení.

I M. Kalousek však jistě dobře ví, že ani V. Havel nikdy nezpochybňoval jednotnost Číny a její politiky a koneckonců ho nezpochybňoval ani K. Schwarzenberg coby ministr zahraničí v Topolánkově (za Stranu zelených) i v Nečasově vládě (za TOP 09).

Partnerskými městy Pekingu jsou například také Berlín, Paříž, Brusel, Madrid, Řím, Amsterdam, Washington, New York. Tokio či třeba Tel Aviv. Někdejší nejlepší ministr světa M. Kalousek a jeho strana se však zřejmě domnívají, že pro Prahu není takovéto partnerství dost dobré a že úkolem českých politiků a pražských zastupitelů není dělat politiku, a hájit nejlepší zájmy občanů své země a obyvatel svých měst, ale poučovat ostatní státy o lidských právech. Samozřejmě velmi výběrově. Naši kamarádi je porušovat mohou, ti ostatní ani náznakem.

Podle vývoje volebních preferencí se však zdá, že bývalí voliči TOP 09 mají na věci jiný názor než M. Kalousek. Pokud bude TOP 09 pokračovat nadále stejným směrem, může se stát, že již po krajských volbách, které se budou konat tento rok, jí zbydou jen oči pro pláč, protože nepřekoná ani v jednom kraji hranici 5% hranici.

Pokud se chce TOP 09 takovému scénáři vyhnout, mělo by se vedení této strany soustředit na formulaci programu strany a na jeho prezentaci občanům, nikoli na rozesílání hloupých výzev, kterým pouze dál obnažuje svou bezradnost a dunivou prázdnotu.