Ukrajinské myčky mozků

Anatolij Šarij

Petr Ďoubalík
15. 3. 2016

Anatolij Šarij – Co řekl Van Rompuy?, video, překlad, procvičení ruštiny

Anatolij Šarij jede! Ten kluk v poslední době publikuje i několik příspěvků za den. A nejsou to příspěvky ledajaké. “Rozoblačuje” (rozkrývá, odhaluje) manipulace televizí, fejky a podvrhy na internetu, hledá zbytky pravdy v novinách. Je to skutečný “hlídací pes demokracie”, jak jsme kdysi v dávnověku naivně označovali novináře.

Stačí si pustit několik pořadů z ukrajinských TV, ve kterých bojují stateční jedinci jako E. Muraev, E. Bondarenková nebo E. Červoněnko s přesilami správně vybraných hostů ve studiu a hlavně s redaktory a moderátory, kterým objektivita, nestrannost, vyváženost či ověřenost faktů nic neříká. Vše nahradili fanatickou oddaností současné kyjevské chuntě. 
Herman Van Rompuy
Novináři mají velkou moc. Cítím to, když se bavím s někým, kdo informace nasává jen z ČT. Dříve myslící bytosti teď jen reprodukují 100x opakované lži. A tak si říkám, co by se stalo, kdybychom každý večer dostali od ČT jako bonbónek (a pro vyváženost!) jednoho “Šarije”. Než se tak stane, jeden bonbónek dávám teď. Video je ještě horké, Anatolij ho pověsil před pár hodinami.

Jmenuje se:
Co řekl Van Rompuy? (Herman Van Rompuy) 

pozn. překladatele: Prozradím, že Van Rompuy řekl, že po Majdanu vypukla na východě Ukrajiny OBČANSKÁ VÁLKA. To je sice pojmenování reality, ale ukrajinská média se ho bojí jako čert kříže!


A. Šarij:
Opět vám ukáži, jak vám lžou ukrajinské SMI (prostředky masových informací, masmédia – pozn.překl.).
Jak vámi manipulují, jak vám otevřeně valí klíny do hlavy. 
Takže (cit. z „Novoe vremja – Nová doba): “…expředseda evropského světa Van Rompuy řekl, že jestli Holanďané budou hlasovat proti asociaci (Ukrajiny), tak se to stane ostudou země. Také podotknul, že revoluce a následující události na Ukrajině začaly odmítnutím bývalého vedení podepsat Dohodu (o asociaci s EU – pozn.překl.). 
“Revoluce a následující události” – to oznámil Van Rompuy? To oznámila ukrajinská média! A oznámení Van Rompuye? 
Čteme dál (cit. Ukrajinskaja pravda – Ukrajinská pravda), říká to samé, že to bude ostuda pro Holandsko, a čteme dál, “Rompuy také připomenul, že revoluce a následující události na Ukrajině začaly z nechtění (podepsat Dohodu o asociaci s EU)”.
Nějak nesměle to připomenul – „následující události“ – nebo spíše ukrajinská média cosi nedořekla?
Ale pojďme dál (cit. Gordonua): „Euromajdan a vojenský konflikt na Donbasu…“, on řekl, že “revoluce a vojenský konflikt na Donbasu začaly proto…” – Gordonua šel ještě dál: “vojenský konflikt na Donbasu“, ne „následující události”, ale “vojenský konflikt”. 
Gordonua se také odkazuje na rozhovor pro holandský Trouw, ale vyjádření Van Rompuye si samozřejmě upravil po svém
Inter – (zrychlená řeč moderátorky), “… Rompuy připomenul, že tragické události na Ukrajině začaly kvůli nechtění bývalého vedení podepsat dohodu. Jestli se situace nezmění, tak to bude znamenat, že Ukrajinci hynuli zbytečně…”. 
Zase “tragické události”. Jaké “tragické události”? Dopravní nehody nebo co, autobus do nějaké jámy spadl, pokácené lesy…? Jaké “tragické události” začaly? O čem oni vlastně mluví? 
Přecházíme od uvedených k lživým médiím. (Cenzor.net): “…revoluce důstojnosti a za ní následující válka Ruska proti Ukrajině začala z odmítnutí exdiktátora Janukoviče…”, tak tady už je to daleko zřetelněji “válka Ruska proti Ukrajině na Donbasu začala tím, že exdiktátor Janukovič bla bla bla…”, to už je více konkrétní, ale je to pravdivé? Hej vy, čtenáři Cenzor.net, vám pravdu říkají, opravdu?!

A tady další lháři (TSN), čteme: “k tomu Rompuy řekl, že revoluce důstojnosti, anexe Krymu a válka na Donbasu začala kvůli odmítnutí bývalé vlády podepsat Dohodu (o asociaci s EU)”. Tak – objevila se “anexe Krymu”, Van Rompuy řekl, že “anexe Krymu začala proto bla bla bla”. Hej vy, diváci kanálu 1+1, programu TSN, vy jste spokojeni, jak vám dávají informace? Opravdu?

A já nejsem spokojen, nejsem spokojen s ukrajinskými médii, známkuji je 4, dávám jim 5, dávám jim nulu, protože jsou nuly. Jdeme na originální prohlášení Van Rompuye, tady je ten článek, na který se všichni odvolávají (Trouw.nl), tady je ta řeč, kterou vysvětlují všechna ukrajinská média. Jak vysvětlují, teď uvidíme. Nemusíme najímat překladatele z holandštiny do ruštiny, to, co vám teď ukážu, můžete udělat i vy. Vezměte tento odstaveček a dejte ho do googlovského překladače. Je to opravdu velmi snadné. Dáváme (do překladače) a dostáváme jeho slova: 
“Po odmítnutí Janukoviče začátkem roku 2014 začaly bouřlivé protesty kolem náměstí Majdan… Bylo 130 civilních obětí a 18 policistů zahynulo. Janukovič se polekal. Potom začala OBČANSKÁ VÁLKA na východě Ukrajiny…”.
Ne “tragické události”, ne “následující”, ne “válka Ruska s Ukrajinou” – on řekl, co řekl. Ani jedno SMI, SMI v uvozovkách, nepředala jeho slova přesně. No, jak je předat přesně, když je to zrada? Tady jsou ta slova: “burgeroorlog” – to je “občanská válka“, vážení přátelé. Raději zkontrolujeme, jestli se google překladač nespletl. I na holandské wikipedii je to “občanská válka”, jsou tu popsány příklady z historie. “Občanská válka”, on to řekl velmi zřetelně: „…kvůli tomu byl Majdan a začala občanská válka na východě Ukrajiny”. Neříkal, co napsal Cenzor, TSN…, to je otevřená lež. Ale on řekl naopak to, o čem nenapsali všichni ostatní, zamlčeli a skryli jeho slova před vámi. Za co stojí ukrajinská masmédia? Právě jsem vám to ukázal. Kdo má v hlavě mozek, ten to ví.
Překlad z mluveného slova pro Novou republiku: Ďouba
Anatolij Šarij, ukrajinský novinář, který má status politického běžence v EU

Osobnosti Ukrajiny, které se nebojí říkat pravdu v přímém přenosu. E. Červoněnko uváděl do varu televizní i rozhlasové redaktory, když si ho pozvali, aby hovořil na téma blokace ukrajinských kamionů: “Blokádu jsme začali my – Ukrajina, Rusko jen odpovědělo po 2 dnech, ve kterých se jim nepodařilo nám to rozmluvit”…

E. Červoněnko (bývalý ministr dopravy Ukrajiny)

 E. Muraev boří všechny scénáře připravených diskusních pořadů. Je schopen “přediskutovat” i 6, 7 oponentů, včetně moderátora. Mluví věcně, slušně, logicky, sype argumenty z rukávu. Dovede si udržet slovo. Skvělý tip na budoucího prezidenta nebo premiéra Ukrajiny!

E. Muraev (poslanec Opozičního bloku)

Bojovnice Jelena Bondarenková. Hodně neoblíbena šéfy televizí, ale věřím, že mluví z duše mnoha Ukrajinců. Na seznamu ukrajinského ministra vnitra “lidí k likvidaci” je Bondarenko v pořadí hned za Olesem Buzinou, ten byl zastřelen vloni.

E. Bondarenková (poslankyně Strany regionů)