Západ je nepříjemně zaskočen: Supertank Armata je již ve výrobě!


16.3. 2016 První zprávy
Poté, co byl loni ruský supertank T-14 předveden na Vítězné přehlídce, se mnoho analytiků domnívalo, že šlo jen o prototyp modelu, a k masové výrobě má stále velmi daleko, píše Expert online s odkazem na Wall Street Journal (WSJ).
„Ale nyní, necelý rok po prvním setkání s nejnovějším tankem, ruský obranný komplex nemile překvapil západní vojáky – Armata je už v průmyslové výrobě,” uvedly noviny.

Vydání to sdělil generální ředitel Rostech Sergej Čemezov. Když byl novinářem dotázán,„zda nebude zmrazen vývoj tanků typu Armata v souvislosti se snížením rozpočtu ministerstva obrany“, dostal šokující odpověď: „On je již v sériové výrobě.”

Podle něj se Kreml „rozhodl neukončit práci na platformě Armata, protože zastavení v jeho průběhu by znamenalo ztrátu hodně peněz”.

Ruské ministerstvo obrany ukázalo poprvé nový tank Armata

Těžká pásová platforma Armata se využívá pro tank T-14, těžké bojové vozidlo pěchoty T-15 a obrněný transportér T-16. Kromě výše uvedeného vojenského vybavení, „rodina“ Armaty zahrnuje samohybné dělostřelectvo, nazvané novináři „stíhačem tanků” a je vyzbrojeno 152 mm houfnicí 2S35 Koalice.

První zprávy, Jiří Kouda