Lotyšská Riga: fašisté oslavují, policie uklízí nepohodlné novináře

Lotyšská policie odváží britského novináře G. Fillipse

16. 3. 2016, Petr Ďoubalík, video

Docela zvláštní podívaná: veteráni, potomci a sympatizanti legií SS si v Lotyšsku pochodují, policie zabezpečuje hladký průběh jejich oslav a naopak pacifikuje a odváží nepohodlného novináře. 

Ten divný pocit ještě zesílil, když jsem vyťukával dnešní datum na začátku tohoto příspěvku. Opravdu se píše rok 2016? Poměrně dlouhou část života jsem si myslel, že tohle už je dávná temná minulost, která se nevrátí. Že máme zákony, které to zakazují a lidi, kteří se poučili. Teď jsem svědkem zarytého mlčení našich politiků, a co hůř, myslím, že někteří dokonce v skrytu tleskají. Ti nejdrzejší už otevřeně.

Dnes jsem přidal článek o tom, že pořadatelé pochodu legií SS mezi sebe nepustili ukrajinský prapor Azov. Copak? Nemají čisté svědomí? Došlo jim, že by se od nich ukrajinští hrdinové umazali v očích světové veřejnosti? Vždyť nám pořád evropští politici tvrdí, že nikde na Ukrajině žádné fašisty nevidí. Tady bychom je sice viděli v Lotyšsku, ale co říkat pak, až se vrátí “bojovat za vlast” na Donbas?

Zde je jedno video ze zadržení britského novináře Grema Fillipse. Na jeho konci jakoby si policisté a přihlížející fašounci společně zatleskali.