Zemfira: Jděte s tou vlajkou do někam! – tip kulturního referenta

Zemfira

30. 3. 2016, Petr Ďoubalík, videa, hudba, text – překlad – procvičení ruštiny

Zemfira vypoklonkovala ukrajinské obtěžovače z koncertu. Stalo se tak před pár dny, 21. 3. 2016 ve Vilniusu (Litva), sál byl obsazen do posledního místa (12 500 diváků). Zemfira přerušila píseň a řekla, že si nepřeje na koncertu ukrajinské vlajky. Ukrajina teď hystericky řeší, zda ji připsat na černý seznam. Vždyť se původně zdálo, že je to “jejich kůň”.

Jak to bylo?
Pojďme si maličko představit Zemfiru – současnou ruskou zpěvačku, skladatelku, muzikantku, textařku (básnířku), bývalou kapitánku juniorské reprezentace Ruské federace v basketbalu. 

Zemfira Talgatovna Ramazanova (narozena 1976 do tatarsko-baškirské rodiny, Ufa), je zakladatelkou a sólistkou kapely „Zemfira“. Její originální hudební styl a texty si našly obrovské množství fanoušků. Zemfira s kapelou koncertuje až se z ní kouří. V únoru 2016 měli 10 koncertů, v březnu 9.

V červenci 2015 proběhl koncert v Tbilisi (Gruzie), kde se ukroobtěžovačům podařil husarský kousek. Z první řady dali rozjařené a nepozorné zpěvačce do ruky vlajku (ukrajinskou “dvoubarevku”) a ona s ní mávala a nakonec ji uvázala na mikrofon, aniž by jí došlo, co to vyvolá za emoce. Ukrajinci šíleli štěstím a ruští fanoušci jen nevěřícně zírali, co se to s jejich idolem stalo.
A je tu Vilnius. Přičinliví ukrajinští majdanisté si vezou na koncert nezbytné “prapory”. Když je vybalí, Zemfira přerušuje zpěv:
“Já jsem to chtěla nechat být, nemluvit, ale prosím vás, lidé s vlajkami, vy nemáte rádi mě, vy máte rádi nějakou vaši ideu, vy mě chcete podvést, já vás prosím, celý koncert to nedělejte, ok?”

Pak to chvilku rozdýchávala a dodala:

Já jsem z Ruska, nacházíme se v Litvě, já vás prosím, já vás prosím, (sprosté slovo), dejte pryč tu vlajku! Vy milujete vaši zem, já miluji moji zem…
Ukrajinští “vlajkonoši” odešli do haly, kde si zaskákali a zakřičeli banderovské “Sláva Ukrajině…”, protože v nich asi ta majdanovská infekce zastydla, jak puberta.
Zemfira se snaží být mimo politiku, ale zdá se, že pohár trpělivosti tentokrát přetekl a ona se musela rozhodnout. Vnímat to jako veselé mávání hudebních fanoušků kusem dvoubarevné látky nebo drzou provokaci nacionalismem zombírované mládeže? Vzhledem k tomu, že pod touto vlajkou zabíjejí děti na Donbasu, upalují v Oděse, střílejí novináře a oslavují jako hrdiny válečné zločince… Palec nahoru, Zemfiro!

Zde je ucelená reportáž o výše napsaném z ruské TV (video doporučuji až na závěr, po písničce, pokud vás Zemfira zaujme):

Vybírám jednu moji oblíbenou, straší písničku Zemfiry. Snad i někoho z vás potěší:
Хочешь? / Chceš?

Пожалуйста,
Не умирай
Или мне придется тоже
Ты, конечно,
Сразу в рай
А я
Не думаю,
Что тоже…
Хочешь
Сладких апельсинов,
Хочешь
Вслух рассказов длинных,
Хочешь,
Я взорву все звезды
Что мешают спать?

Prosím tě, neumírej, nebo umřu taky

Ty se, samo sebou, dostaneš rovnou do ráje, ale já nemyslím, že já též… 
Chceš? Sladké pomeranče.. Chceš? Poslouchat dlouhé vyprávění… Chceš? Já odstřelím všechny hvězdy, co ruší spánek…

Пожалуйста,
Только живи
Ты же видишь —
Я живу тобою,
Моей огромной любви
Хватит
Нам двоим
С головою
Хочешь
В море с парусами,
Хочешь
Музык новых самых,
Хочешь
Я убью соседей,
Что мешают спать?
Хочешь
Солнце вместо лампы,
Хочешь
За окошком Альпы,
Хочешь
Я отдам все песни
Про тебя отдам все песни?

Prosím, jen žij, vždyť vidíš, já žiji tebou

Mé obrovské lásky je dost pro oba, vrchovatě
Chceš? Na moře s plachtami… Chceš? Muziku nejnovější… Chceš? Zmlátím sousedy, co ruší spánek
Chceš? Slunce místo lampy… Chceš? Za okýnkem Alpy… Chceš? Daruji všechny písně, tobě daruji všechny písně, já…
Překlad: Ďouba

Zde původní video k písničce:
Zde novější video z koncertu v Moskvě 2013 (HD kvalita):
Pro zajímavost si můžete pustit “Chočeš?” také od Aleny a Poliny Nikolaenko (soutěž Ukrajina má talent). Zprvu je znát nervozita, pak je to ale moc pěkné:
A pro “dlouhé zimní večery” ještě dva tipy na Zemfiru – zakončování moskevského koncertu (2013), písnička “Rozbíjíme se”, krása, dokoukat do konce se vyplatí:

A písnička “Žít ve tvé hlavě”:
Překlady dodám, slibuji. Pozdravujeme Zemfiru z ČR!
zakončení písničky “Rozbíjíme se”

…a v hale si udělali malý majdan. Zábava posledních let, zábava navždy?

Zemfira (2013)

 koncerty v únoru a březnu 2016, včetně “vlajkového” Vilniusu 21. 3. 2016