12. 4. 1961 – První cesta z vesmíru vedla do Prahy (a “kosmická” soutěž o cenu pro čtenáře Nové republiky)

12. 4. 2016, Petr Ďoubalík, zdroje: sputnik 10 vecikarikatura

První cesta z vesmíru vedla do Prahy

12. dubna 1961 (před 55 lety) se Jurij Gagarin stal prvním člověkem, který uskutečnil let do vesmíru. V tento den odstartoval z kosmodromu Bajkonur v kosmické lodi Vostok, jeho let trval 108 minut. Lidstvo tak vstoupilo do nové, kosmické éry a občan Sovětského svazu se stal prvním kosmonautem v historii.

K napsání tohoto příspěvku mne přivedlo několik důvodů:
1) Gagarin se po návratu z kosmu stal okamžitě nejpopulárnějším člověkem planety. Nadšeně ho vítali lidé všude ve světě, ale vůbec první Gagarinova zahraniční cesta vedla 28. dubna 1961 do Prahy, kde ho přivítaly statisíce lidí. 
Dnes, 12. 4. 2016, jsem se zeptal našich vesnických, školou povinných dětí, jestli vědí, jaké je dnes výročí – nevěděly. Napověděl jsem, že před 55 lety se dostal první člověk do vesmíru, a zeptal se, zda-li ho znají. Z 20 dětí se přihlásily jen 2, jedno řeklo Lajka a druhé Armstrong. Fakt.
V okamžik startu Gagarin zvolal “Poechali!” – tedy “Jedeme!”
2) Na Sputniku dnes napsali 10 málo známých skutečností o Gagarinovi. Koho to zajímá, nalezne zde
3) V Rusku se 12. duben slaví jako Den kosmonautiky. My můžeme alespoň na dálku zamávat.

4) Tady je ještě několik dalších zajímavostí:
Zde o tom, co psaly světové noviny 12. 4. 1961: svetovy tisk
Fotografická kronika o 1. letu člověka do vesmíru: fotokronika

5) Máme pro vás soutěž – asi vůbec první soutěž na Nové republice a hned KOSMICKOU!

Prohlédněte si dobře tento snímek. Můžete si představit, že jste Gagarin a jako první člověk vidíte naši krásnou planetu v celé parádě. A teď soutěžní úkol: Co myslíte, jste schopni zapíchnout do fotky špendlík (udělat tečku do obrázku) přesně do místa, kde se nachází třeba… třeba – Kunětická hora?! Tolerance v přesnosti: plus mínus 5 km. Já byl fascinován, když se mi to povedlo. Byl to krásný pocit, dívat se na zeměkouli a říci si: “Tady jsem!” (bydlím blízko Kunětické hory, nápověda: je to mezi Hradcem Králové a Pardubicemi). Když se vám to povede, můžete (ale nemusíte), udělat ještě druhou tečku do místa, kde bydlíte vy. Na konci týdne pověsím vyluštění a vylosuji vítěze. Tomu pak pošlu nejnovější knížku Lenky Procházkové “Nejsou to bohové” s autogramem. Vaše soutěžní tečky na “satelitním snímku” posílejte do konce tohoto týdne na adresu: doubalik.petr@seznam.cz. Použít lze i jednoduchý grafický program “Malování”, ten by měl mít každý.

autorství snímku příště (dohledám)

cena pro vylosovaného správného luštitele