“Alijev obětuje svůj národ ve jménu blouznivých idejí Erdogana”

3. 4. 2016   zdroj
“Sen “sultána” Erdogana se uskutečnil! Ázerbajdžán zaútočil na Náhorní Karabach. Turecko zároveň aktivizuje své agenty na Krymu a na Severním Kavkazu, bude provokovat napětí arménsko-tureckým a  arménsko-nachičevanským směrem”, předpokládá expert. Korespondentovi IA REGNUM to řekl jednatel Akademie geopolitických problémů (Rusko), kandidát věd Araik Stěpaňan.


Podle Stěpaňana je tento plán odsouzen k neúspěchu.

“Ázerbajdžán nejenže ztrácí naděje, spojené s Karabachem, ale také riskuje, že přijde o část svých území na severu, která kompaktně obývají Lezgíni, a na jihovýchodě, obývaném Talyši. Co se týká Turecka, to de facto nekontroluje své jihovýchodní provincie. S největší pravděpodobností tam vznikne nový stát. Ostatně, ne pouze jeden”, připustil.

Expert je přesvědčený o tom, že vojenské dobrodružství prezidenta Ilhama Alijeva “názorně ukázalo, že vedení Ázerbájdžánu působí v plavebním koridoru protiruských sil, což je osudová chyba Alijeva, která bude mít těžké důsledky”.

“Vojenské dobrodružství Baku sotva ocení národy Ázerbájdžánu, protože právě mezi prostými občany jsou ztráty – umírají děti, starci, ženy, lidé, kteří se ničím neprovinili. Alijev se rozhodl obětovat svůj národ ve jménu blouznivých idejí Erdogana. Baku, jak se zdá, nechápe nebo nevěří, že by Moskva mohla použít sankce proti němu. Rusko nepotřebuje válku v Zakavkazsku. A to dobře ví Alijev, záměrně usiluje o destabilizaci regionu, nechává napospas ázerbajdžánskou diasporu v Rusku. Veškerá odpovědnost je na něm, zdůraznil Araik Stepaňan.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová