Iránští mudžahedíni v Albánii

Německá Deutshe Welle přišla s reportáží zabývající se zvláštními migranty na balkánské cestě. Zatímco v západní Evropě si pečlivě vybírají kvalifikované lidské zdroje z řad uprchlíků, v Albánii dávají přednost Iráncům, kteří jsou doma v ilegalitě, tzv. Iránští národní mudžahedíni (Iranian Mojahedin Khalq). Základnu pro rekruty z této organizace vytvořili nedaleko Tirany, směrem k námořnímu přístavu Drač. V současnosti je v Albánii 829 těchto borců, podle německých novinářů Američané počítají s tím, že zde může najít domov až tři tisíce těchto bojovníků.


Tito tzv. disidenti přijeli do Albánie z americké základny Ashraf Liberty na území Iráku, kde její příslušníci strávili mnoho let. Skupina Iránští národní mudžahedíni vzniká v 70. letech na podporu ajatolláha Chomejního, ale brzy se dostala s jeho mocí do konfliktu – organizace vykonávala politické atentáty a nájemné vraždy. Později organizace přechází do ilegality a v 80. letech mnoho jejích členů hledá záchranu v emigraci, nejčastěji v Iráku Saddáma Husajna. Později tito borci pomáhají USA při invazi do Iráku, ale i dalších speciálních operacích v celé oblasti. Pomohli Američanům také při publikování informací o  íránském jaderném programu.

Po pádu vlády Saddáma Husajna se ale stali problematickým dědictvím, protože nová šíitská vláda je považovala za ilegální sílu. Byli Američany odzbrojeni a jednalo se s nimi dále podle Ženevských konvencí. V roce 2012 byli Iránští národní mudžahedíni vymazáni ze seznamu teroristických organizací a hledal se pro ně nový domov. Američtí diplomaté jednali v mnoha zemích, zmiňuje se Rumunsko, ale nikomu se nechtělo tyto lidi převzít kvůli vztahům s Íránem. Nakonec se to povedlo v Albánii, které na dobrých vztazích s USA mimořádně záleží. Příslušníci organizace Iránští národní mudžahedíni zde dostali politický azyl.

Podobných sirotků, kteří mají komplikovaný návrat domů, však bude v celé oblasti více. Italská La Stampa nedávno publikovala zprávu, že na straně IS bojuje několik tisíc čínských Ujgurů. Ruská zpravodajské služby uvádějí počet teroristů v oblasti s ruským pasem na šest tisíc, podobně tomu bude s občany balkánských zemí. Podle některých analýz se s úpadkem IS pokusí zřejmě zabydlet v nové destinaci – nejčastěji se hovoří o Libyi, nebo se můžou dostat do Evropy.

zdroj: http://www.dw.com/en/fatal-unrest-at-iranian-dissident-camp-in-iraq/a-17059050

http://www.lastampa.it/2016/03/03/esteri/siria-larmata-di-uiguri-cinesi-che-combatte-assad-cAEpmemsbj0s5B3c0gzxHN/pagina.html