Boje v Náhorním Karabachu. Ázerbajdžanská armáda podnikla překvapivý útok (VIDEO)

2. 4. 2016   Russkaja Vesna zdezde

Po překvapivém raním útoku ázerbajdžanské armády ztratila arménská strana v Náhorním Karabachu několik postavení. Obě strany hlásí ztráty na životech. Podle arménské strany armáda Ázerbajdžanu ztratila 50 vojáků.

Po počátečním překvapivém útoku se arménská strana vzpamatovala, povolala zálohy, zničila tři ázerbajdžanské tanky a jednu helikoptéru, která se snažila přijít ázerbajdžanským oddílům na pomoc.

Další helikoptéra se dostala do arménské léčky později, byla sestřelena a dopadla severně od hory Mrav. Šlo o typ Mi24/35. Ázerbajdžanská strana ztrátu obou vrtulníků popírá.

V dopoledních hodinách získala arménská strana ztracené pozice zpět a ázerbajdžánská strana přišla definitivně o výhodu momentu překvapení.

Arménské samochodné houfnice se přesunují na frontu:

Na horním snímku arménský voják hlídkující na vrcholu hory Mrav.
Pozn.redakce NR: 
Je pravděpodobné, že útok na arménskou stranu v Karabachu je pokusem o otevření dalšího válečného konfliktu na hranicích Ruska. Ázerbajdžan je spojencem Turecka, jazykově i kulturně jsou si oba národy blízké. Ruská federace v minulých měsících v očekávání podobného vývoje posílila svoji vojenskou přítomnost. Máme tu tedy aktuální podobu další hybridní války proti Rusku.