Čína tvrdě zkritizovala stav lidských práv v USA

15.4. 2016   První zprávy
V roce 2015 se v oblasti lidských práv ve Spojených státech nejen nepodařilo vyřešit staré problémy, ale nepřetržitě se objevovaly nové, uvádí se v čínské zprávě.Poznamenává, že se dohled nad střelnými zbraněmi v USA vymkl z kontroly, takže jsou lidé vážně ohroženi. Připomíná, že k 28. prosinci 2015 ve Spojených státech došlo více než 51,600 incidentům za použití zbraní, při nichž bylo zabito 13,1 tisíc lidí, a zraněno téměř 26.500.

Čína v reakci na kritiku Washingtonu ohledně porušování lidských práv v Číně zveřejnila svou zprávu, v níž ostře kritizovala situaci s právy lidí ve Spojených státech, uvedla agentura RIA Novosti.

Před pár dny zveřejnilo americké ministerstvo zahraničí zprávu o stavu lidských práv ve světě. Tradičně se hlavní kritika zaměřila na Čínu a Rusko, ale také obsahovala tvrdé výroky proti spojenci v NATO – Turecku, a rovněž vůči Egyptu, dostávající masivní americkou vojenskou pomoc.

Ve čtvrtek čínský informační úřad Státní rady zveřejnil zprávu s názvem „Lidská práva ve Spojených státech v roce 2015″. Připomíná, že zpráva Spojených států znovu posuzovala stav lidských práv v jiných zemích, „ale pomlčela o porušování lidských práv v jejich vlastní zemi”.

Čína vrací úder: USA jsou rasistickou a násilnickou zemí!

„V roce 2015 se v oblasti práv lidí ve Spojených státech nejenže nedospělo k vyřešení starých problémů, ale neustále se objevovaly nové. Vzhledem k tomu, že americká vláda není nakloněna podívat se na sebe do zrcadla, je třeba se pouze spoléhat na pomoc druhých,” uvádí se ve zprávě.
Poznamenává, že se dohled nad střelnými zbraněmi v USA vymkl z kontroly, takže jsou lidé vážně ohroženi. Připomíná, že k 28. prosinci 2015 ve Spojených státech došlo více než 51,600 incidentům za použití zbraní, při nichž bylo zabito 13,1 tisíc lidí, a zraněno téměř 26.500.

Ve zprávě se zdůrazňuje, že vzhledem k policejní brutalitě při plnění svých povinností, absentuje záruka bezpečnost občanů. Text uvádí, že do konce roku 2015policie v USA zastřelila 965 lidí v průběhu roku, a zneužívání moci ze strany policistů nebylo dostatečně vyšetřováno.

Zpráva Státní rady rovněž uvádí, že z důvodu závažných případů korupce ve vězeňském systému jsou hrubě porušována práva vězňů; pro běžné občany je obtížné dostat se do politiky kvůli politickým klanům; existují problémy s ochranou sociálních a ekonomických práv občanů USA; existují vážné rasově motivované problémy; zhoršuje se situace v oblasti práv žen; USA i nadále porušují práva občanů jiných zemí.