Další ostuda americké armády: tři HMMWV šly k zemi volným pádem (video)


– ea24 –
23. 4. 2016 Eurasia24
Americkým vojákům se grandiózně nepovedl další výsadek. Tentokrát se tak stalo v německém Hohenfelsu při cvičení 173. vzdušné výsadkové brigády americké armády. Z transportních Herculesů se nepodařilo správně shodit nikoliv jeden, ale rovnou tři vozidla HMMWV.

Hummery se uvolnily z padáků a k zemi se dostaly volným pádem. Pokud chcete vidět, co z vozidel zbylo, klikněte sem. Celou zoufalou akci natáčel přihlížející voják, který na mizérii svých kolegů reagoval příslovečně americky – od plic se „vzdušnému výsadku“ smál.

Jak připomíná blog BMPD, okolo dvou set vojáků 173. brigády se v září 2014 účastnilo cvičení Rapid Trident nedaleko ukrajinského Lvova. Loni v dubnu se tito výsadkáři na Ukrajinu vrátili, aby „pomáhali s přípravou“ ukrajinské armády. Společné foto příslušníků 173. brigády spolu s americkým velvyslancem na Ukrajině a tamním prezidentem můžete vidět zde.

V posledních měsících nejde o jediný trapas americké armády v hlavní roli s vozidly HMMWV. Američtí mariňáci si utrhli ohromnou ostudu při nácviku vylodění z výsadkových vznášedel na pláži v Portugalsku. Hummery v písku neujely ani már metrů k pevnému břehu a k tomu zablokovaly další techniku. I tento „výsadek“ byl natočen na video.