Holandské referendum – předběžné výsledky (exit poll)

6. 4. 2016, Petr Ďoubalík, zdroj zde

Putin má prsty všude! Dnes kupříkladu v Holandsku. Současně s tím, jak se objevují první odhady výsledků holandského referenda (zjednodušeně: chcete do našeho spolku Ukrajinu – Ano/ Ne?), tak zesiluje fňukání z Kyjeva, že to není fér, protože Holanďany zmanipulovala ruská propaganda.

Poslouchám komentáře v ukrajinské TV. Redaktůrci hledají viníky nejen v Kremlu, ale i ve vlastních řadách. Ptají se hostů, zda vláda a nejrůznější ukrajinské delegace a zástupci v Holandsku, udělali dost pro to, aby Holanďané hlasovali “správně”? Když to člověk poslouchá, má dojem, že se všichni pomátli. Oni si snad opravdu myslí, že veřejné mínění se opírá jen o krásně potištěný obal, do kterého se snaží na poslední chvíli zabalit zuboženou, zkorumpovanou Ukrajinu? Že si za víc jak 2 roky nikdo v dalekém Nizozemí nevšiml, jak dokáže řádit kyjevská banda? Že nechají střílet do lidí, upalovat je zaživa, zavírají pro jiný názor, že se v radě víc rvou než řídí stát, že oslavují jako hrdiny válečné zločince, jásají nad pochodňovými průvody, blokují televizní kanály, posílají na vlastní národ tanky a děla… a nikdo si toho nevšimne? To jako mělo stačit teď poslat do Holandska dva autobusy s dětičkami ve vyšívankách, rozdat letáčky, že Ukrajinci hynuli na Majdanu za Evropu a hotovo? To se jim podařilo sebe samé tou propagandou tak doblbnout?

První informace o referendu (nezávazném):

Výsledky exit pollu: Volební účast v referendu v Nizozemí o Ukrajině přesáhla 30%
pozn.:
Exit poll je zvláštní druh ankety, kdy jsou během voleb dotazováni voliči právě vycházející z volebních místností. Na rozdíl od předvolebních průzkumů, kdy jsou lidé dotazování na to, koho plánují volit, u exit pollu odpovídají na to, koho právě volili (dle Wikipedie).

Volební účast v referendu v Nizozemsku o souhlasu s asociací mezi EU a Ukrajinou již přesáhla 30%, což je podmínka, aby výsledek hlasování byl platný, sděluje agentura Reuters s odvoláním na údaje z nového exit pollu.

Podle těchto údajů dosáhla účast při hlasování 32% občanů oprávněných volit. To hlásí RIA Novosti.

Podle prvního exit pollu měla být volební účast 29%. Podle těchto průzkumů by 36% účastníků referenda hlasovalo ve prospěch ratifikace smlouvy, 64% proti.
Konečné výsledky hlasování budou vyhlášeny 12. dubna.