Kauza „Panama Papers“ – v hlavní roli Putin, který na seznamu NENÍ! Antiruská propaganda právě předvedla svou zoufalost. Kreml týden předem varoval před antiruským informačním útokem a ten je zde a je k blití.

– Pozorovatelka –
5. 4. 2016   AENews
 

Kauza „Panama Papers“ – v hlavní roli Putin, který na seznamu NENÍ! Antiruská propaganda právě předvedla svou zoufalost. Kreml týden předem varoval před antiruským informačním útokem a ten je zde a je k blití.

Od rána všechna média informují o kauze „Panama papers“ – o co jde ? Jde o to, že Mezinárodního konsorcium investigativní žurnalistiky (ICIJ), což je mezinárodní nezisková organizace, která se skládá z novinářů specializujících se na vyšetřování přeshraniční trestné činnosti a korupce, vydala výsledky svých šetření, na kterých pracovala déle než rok. Novináři zpracovávali uniklá data z panamské právní kanceláře Mossack Fonseca o fungování firem v daňových rájích a výsledky jejich šetření jako první obdržel německý Süddeutsche Zeitung s tím, že v seznamu osob, který je součástí více než 11 milionů stránek, NENÍ jméno Vladimír Putin.

Odhalené informace zasahují období více než tři desetiletí, nejstarší jsou ze 70. let minulého století, nejčerstvější ze začátku letošního roku a jde o různé e-maily, smlouvy a veškerou korespondenci firem a soukromých osob a hovoří se historicky největším úniku informací.

V seznamu osob a firem, které v daňovém ráji na Britských panamských ostrovech mají účty, figurují jména a firmy z celého světa, mezi jinými ukrajinský prezident Porošenko, otec britského premiéra Camerona, islandský premiér Gunnlaugsson, bývalý premiér Ukrajiny Lazarenko nebo král Saúdské Arábie Salmán bin Abd al-Azíz. Na takzvaných Panama Papers – dokumentech, které ukazují na utajování prostředků v daňových rájích – má figurovat asi 100 současných nebo bývalých státníků.

Údajně (!) jsou ale do kauzy zapletené i podniky kolem ruského prezidenta Vladimira Putina nebo rodina čínského prezidenta Si Ťin-pchinga (!)

A ač ruský prezident v seznamu není a ač se hovoří pouze o údajném zapletení ruských podniků, přesto všechna západní jako jeden muž na titulní stránce přinášejí fotku Vladimira Putina .

The Guardian – proč řešit otce D. Camerona, soustřeďme se na Putina, který na seznamu vůbec není!

The Huffington Post – v hlavní roli Putin!

Svět – kauza Panama Papers – v hlavní roli Putin



Tajné dokumenty Panama Papers – Putin!

Opět připomeňme, že novináři, kteří seznam jako prvnímu vydali německému Süddeutsche Zeitung, přímo poznamenali, že jméno ruského prezidenta Vladimira Putina nikde v dokumentech nefiguruje. Přesto si západní média k informacím o kauze „Panama Papers“ na první stránky vybrala postavu právě Vladimira Putina!

Zdroj: zde

Český mainstream nezůstal samozřejmě pozadu a iDnes přinesla článek, který korunovala titulkem: Putinovská stopa kauzy Panama Papers“ (proč se raději nevěnovat tomu, že v kauze figuruje takřka 300 Čechů a že daňové ráje Česku způsobují miliardové úniky, když úkol dne zní „dehonestace Putina/Ruska, že ano?!)  

Kreml o antiruském informačním útoku informoval už týden předem!

„Proti Vladimiru Putinovi se chystá informační útok s tím, že půjde o senzaci“ informoval Dmitrij Peskov. Podle něj půjde o samotného prezidenta, jeho rodinu, stejně jako podnikatele Kovalčuka a Rotenberga. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov řekl, že vůči vedení Ruska, v první řadě vůči Vladimiru Putinovi se v nejbližších dnech očekává „informační útok“, který bude předstírat, že je objektivní, ale ve skutečnosti má způsobit senzaci.“

O jeho přípravě se Peskov dozvěděl díky požadavkům, které byly zaslány zástupcům kremelských médií. „Obdrželi jsme velmi horlivé požadavky, formulovány spíše jako výslech,“ – řekl Peskov.

Podle jeho slov vyšel požadavek ze strany Mezinárodního konsorcia investigativní žurnalistiky (ICIJ), jehož novináři mají zájem o informace o prezidentovi. „Mluvíme o osobě Putina, o jeho rodině, o kamarádech z dětství, o podnikatelích (Kovalčuk, Rothenberg) a o některých offshore společnostech podnikatelů, které Putin nikdy ani neviděl.“ „To vše se v různých variantách odehrávalo už mockrát, přesto se však připravuje další opakování,” – řekl Peskov.

Prezidentský mluvčí řekl, že je připravován další materiál, který má být tzv. odhalujícím a poznamenal, že ač Kreml má respekt k investigativní žurnalistice, „jde o opětovné kladení otázek, které již byly stokrát položeny a stokrát zodpovězeny, přesto pořád existuje potřeba „objektivního vyšetřování“, ale úkolem je provést informační útok a zorganizovat, připravit a realizovat informační agendu. To se mi nelíbí,” – řekl Peskov.

Co je ICIJ?

ICIJ byla založena v roce 1997 americký novinář Chuck Lewis jako projekt neziskové organizace „Centrum pro poctivost ve společnosti“ (Center of Public Integrity). Jak je uvedeno na webových stránkách organizace, účelem vyšetřování je odhalování „přeshraniční trestné činnosti, korupce a zodpovědnosti vlád.“ Konsorcium tvoří globální síť více než 90 investigativních novinářů ve více než 65 zemích, které spolupracují v investigativní žurnalistice.

ICIJ je autorem publikací, ve kterých se již objevilo jméno manželky prvního místopředsedy vlády Igora Šuvalova a podnikatele Gennadije Timčenka. V dubnu 2013 konsorcium oznámilo, že zveřejní údaje o dalších majitelích účtů, měl mezi nimi být vicepremiér Igor Šuvalov a dva vysoce postavení manažeři Gazpromu. Společnost tvrdila, že tito Rusové patří k lidem, kteří mají účty na Britských Panenských ostrovech. Všichni tři odmítli tuto informaci komentovat. V únoru 2015 se konsorcium zaměřilo na podnikatele Gennadije Timčenka, který má účet u švýcarské HSBC a který se v rámci antiruských sankcí ocitl na seznamu USA, a který organizaci sdělil, „že jeho daně jsou vždy plně v souladu se všemi daňovými předpisy a že sankce proti němu jsou ‘přitažené za vlasy a hluboce chybné’.“

„Jsme přesvědčeni, že nejen novináři, ale i zástupci dalších organizací a služeb v nejbližších dnech v Německu, USA, Velká Británii, Švýcarsku, Francii, Rusku a mnoha dalších zemí zveřejní další opus,“ – pokračoval mluvčí. „Kreml nevylučuje podání žaloby proti médiím v případě zveřejnění nepravdivých informací za účelem zdiskreditovat jméno prezidenta, zdůraznil dále. „Samozřejmě, že když budou některé údaje zkreslující, nepravdivé a některá obvinění budou bezdůvodná a budou se týkat osobně prezidenta, pak budeme mít celý arzenál právních nástrojů k použití na národní i mezinárodní úrovni k ochraně cti a důstojnosti našeho prezidenta,” – uvedl Peskov.

Zdroj zde

V seznamech se nakonec objevila ruská jména jako čelista a umělecký ředitel petrohradského Státního muzea divadla a hudby Sergej Roldugin, Jurij Kovalčuk, který podle Panama Papers převedl prostřednictvím Ruské komerční banky jednu miliardu dolarů na speciální offshoreovou společnost Sandalwood Continental, jak informuje iDnes, v seznamu figuruje i manželka Dmitrije Peskova.

Shrnutí

Dělat si iluze, že v Rusku nežijí miliardáři, kteří hledí pouze na své zájmy tak, aby obešli stát stejně, jako to dělá kterýkoliv miliardář jinde ve světě, by bylo přinejmenším naivní. Pokud si investigativní novináři neziskové organizace ICIJ (zde je vhodné připomenout, že za Česko je zakladatelkou „investigativní novinářka“ Pavla Holcová, která šest let pracovala pro organizaci Člověk v tísni a která ke kauze přinesla tento článek) vzali za úkol odhalení praktik miliardářů, mohlo by to být vnímáno jako chvályhodná činnost.

Zdaleka už tak chvályhodně ovšem nevyznívá ten fakt, že hlavním výsledkem celé kauzy je dehonestace ruského prezidenta Putina, jehož jméno – do třetice opakuji – v seznamu není!!!

Média se jako na povel v této dehonestaci předhánějí, aniž by jim docházelo, kolik tzv. prozápadních postav na kauzu doplácí – a v tom bych vyzdvihla především D. Camerona! Tak si proberme především ten fakt, že kauza se objevuje v době, kdy 1) VB s velikými poctami předala žezlo světa Číně, 2) Česká republika přijala čínského prezidenta s podobnými poctami, jelikož Čína je dnes nejsilnější světovou ekonomikou a 3) že stejně pokorně vůči Číně vystupují i USA.

Připomeňme si zásadní komentář kauzy Panama Papers: Údajně (!) jsou ale do kauzy zapletené i podniky kolem ruského prezidenta Vladimira Putina nebo rodina čínského prezidenta Si Ťin-pchinga .

A v těchto souvislostech zde máme naprosto jasné vysvětlení celého dění a neshrnula bych jej lépe, než jak to popsal Administrátor ve svém komentáři jinde:

„Panama Papers je vanička, kterou někomu stálo za to vylít i se stovkami dětí v podobě světových celebrit, jen když bude možné udělat zoufalou mediální zkratku směrem k Putinovi, který na seznamu ani nefiguruje, na rozdíl třeba od Porošenka nebo rodinných příslušníků britského premiéra.

Ukazuje to na zoufalství amerických elit, které takto hystericky reagují na posilování Číny v Evropě a na tvrdý útok euroasijského křídla na mocenské jistoty transatlantických jestřábů. Spanilá jízda čínského prezidenta v ČR a potom v USA prostě zafungovaly jako červený hadr. Tohle už není o posílání vzkazů, tohle je chrstnutí kýblu sra*ek všemi směry, i na vlastní kámoše, jen když bude nějaká šance, že pár kapek toho hnusu dostříkne až na sako prezidenta Putina. Tohle už není zoufalství amerických elit, to je tragédie. Konečná. Nevědí, kudy kam, melou z posledního.“

Mě už se chce jen dodat, jestli novinářům (včetně českých) pořád nedochází, že slouží pánovi, který už dávno pánem není. A jestli jim dochází, že jestliže pániček neměl problém chrstnout kýbl sra.ek na miliardáře, kteří mu právě sloužili, jestli si uvědomují, že zakrátko ten kýbl přistane i na nich. A jestli jim to pořád nedochází i přesto, že i diskuse pod jejich zoufale antiruskými propagandistickými články už jim nastavují zrcadlo, že jejich práce je k blití! Za všechny ocituji jeden komentář, který je naprosto výstižný:

„iDnes se dnes překonává. Ráno článek „Politici ukrývají bohatství v daňových rájích, odhalily uniklé dokumenty“, v kterém se praví, že Putinovo jméno na seznamech nefiguruje a tak se třetina článku věnuje spekulaci mající přimět čtenáře, že je to Putin kdo tam má nejvíce. Fakt poukazující na ulívání peněz presidentem Ukrajiny, který je v dokumentech obsažen, přešla iDNES pouhou citací jeho jména. Nedlouho na to vyšla druhá perla: „O přízeň Putina se uchází sekta raëliánů. V Rusku chce rozmlouvat s UFO“ No a teď další fabulace snažící se stůj co stůj zatáhnout Putina do kola dění. A ještě doprovozená fotografií mračícího se Puťky. Permanentně jsme varováni před ruskou propagandou, ale kam ta se hrabe na tu naší. Goebbels by před Vámi blednul závistí.+51/−11 doporučit 4.4.2016 13:30″

Zbývá už jen doplnit, že 1) víme, jak dopadl Goebbels, resp. Hitler a 2) díky za internet a jeho informace – je to naděje, že na další dehonestaci Ruska a tím na ami-volání po další válce s Ruskem už svět nenaletí!

A ruská propaganda? Právě se potvrdilo, že vůči té antiruské nelze mlčet, ba naopak. Proto „Vperjod, Rassija

– Pozorovatelka – 4.4.2016