Na labutenach – tip kulturního referenta 18+

6. 4. 2016, Petr Ďoubalík, hudební seskupení Leningrad – píseň Exponát, Večerní kvartál 95 – politická satira, text – překlad – procvičení ruštiny, hudba, video

Hudební seskupení (“grupirovka”) Leningrad z Petrohradu zabodovalo novým videoklipem k písni Exponát. Hodně se o něm psalo a za 2 měsíce nabral přes 60 miliónů shlédnutí na YouTube. 

Texty jejich písní jsou docela ostré a plné neslušných, ba co dím – sprostých slov.

Výjimkou není ani Exponát. Podařilo se mi udělat titulky, pokud se vám nezobrazí u videa hned, tak si je rozklikněte v nabídce. Nedalo mi to a sprostá slova jsem zmírnil, zjemnil nebo úplně vyměnil. Na zajímavosti písničky (a klipu!) to neubere. Největší prohřešek proti exaktnímu překladu je v refrénu. Nezpívá se tam o “úchvatných” kalhotách, ale o “охуительных штанах”. Co na to překladač?

Pojďte se na to podívat a já pak vysvětlím, proč jsem to vybral jako “tip kulturního referenta”. Snad ještě dodám, pro truhlíky, jakým jsem byl i já – co jsou to “labuteny”?

Je to módní značka obuvi, zakladatel Christian Louboutin
zdroj wikipedia, kráceno:
Spor o červenou podrážku
V roce 2011 začal soudní spor mezi Ch. Louboutinem a módní značkou Yves Saint-Laurent. Spor začal v době, kdy značka YSL začala vyrábět lodičky černé barvy s červenou podrážkou. Tento prvek má však Ch. Louboutin registrován a tak začal dlouhý spor o to, zda si může návrhář přivlastnit barvu podrážky. Tento soudní spor Louboutin nakonec vyhrál a tak právě jemu přísluší právo barvit lodičkám podešev červeně. Některé podnikavé dámy, které si tyto luxusní boty nemohou dovolit, pověstnou červenou podrážku napodobují u jakýchkoli bot například červeným lakem na nehty.
Titulky v 8 jazycích! Kvalita obrazu 1080p. Exponát – skupina Leningrad, vede Sergej Šnurov, zpívá Alisa Boks, v klipu hraje herečka Julija Topolnickaja.

Co se psalo třeba zde metronews:
Zdá se, že dobrá polovina země si dnes na cestě do práce mumlala pro sebe: “Na labutenach nach a v zas…. kalhotách” – tak se vyjadřují o novém klipu Sergeje Šnurova uživatelé sociálních sítí.
První klip roku 2016 skupina “Leningrad” představila 13. ledna. Za pět dní video k písni “Exponát” vidělo téměř 7 milionů lidí. Kromě toho zanechali uživatelé sociálních sítí mnoho komentářů na YouTube:
“Je to vítězství! Slyším už 3 dny tu píseň všude, z každého auta, okna, v kancelářích. Hrdinka – kráska! Je to ze života. Jednoduše. Bravo“ – obdivují uživatelé sociálních sítí.
Sám Šnurov také o popularitě nové písně “Exponát” v Instagramu zveřejněnil informaci, že je na prvním místě v ruském iTuns.
LaBute – lidové označení obuvi z Christian Louboutin s charakteristickými červenými podrážkami. Cena jednoho páru se pohybuje v rozmezí od 400 do 2500 dolarů.

A proč je to “tip kulturního referenta”?

-kapelu Leningrad pozvali na první kanál ruské TV do pořadu “Večerní Urgant” (herec a moderátor Ivan Urgant, pořad je obdobou našeho Show Jana Krause). Píseň Exponát tam zahráli, ale s upraveným textem – slušnějším (“úchvatné kalhoty”) a místo výstavky Van Gogha použili výstavku Serova. A to je bezvadný oslí můstek pro příští článek: výstava malíře Valentina Serova (1865-1911) v Treťjakovské galerii byla totiž na přelomu roku obrovskou událostí. Stály se fronty, prodlužovala se, hodně se o ní mluvilo.

-písničku parodovali v satirickém kabaretu Večerní kvartál95, nejpopulárnějším ukrajinském televizním šou, napasovali text na postavičky lumpů Jaceňuka a Porošenka. Udělal jsem překlad, pověsím příště, je to dobrá legrace. Už proto, že o takovém satirickém pořadu si u nás můžeme nechat jen zdát.

-k videoklipu se vyjadřovali psychologové, vzniká mnoho předělávek, “klučičích” verzí (co dělá kluk, než jde na schůzku s děvčetem)… Exponát prostě zaujal. Snad i vás.

Závěrem verze z pořadu “Večerní Urgant”:

Překlady: Ďouba a nkv