P.C. Roberts: Washington tlačí Evropu k přijetí další vlny migrantů

27. 4. 2016    PaulCraigRoberts
Obamův režim už přinutil Evropu přijmout miliony uprchlíků z washingtonských válek na Středním východě a v Africe, a nyní ji nutí, aby přijala jejich další miliony – tentokrát jako zbytkové zboží z jeho zkrachovalé politiky na Ukrajině. Evropa, jak jsme ji dříve znali, už přestává existovat, Washington ji mění v popelnici světa.


Sen revolucionářů z Majdanu rajzovat Evropou bez víz, se návrhem Evropské komise zrušit dosavadní vizové omezení pro Ukrajince, začiná naplňovat. Na tiskové konferenci v Kyjevě oznámil evropský komisař pro sousedskou politiku a rozhovory o rozšíření Johannes Hahn, že dohoda o asociaci mezi EU a Ukrajinou už učinila první předběžný krok. A pouze předběžný prý proto, že v holandském referendu se pro ni vyslovilo jen 38 % hlasujících, (61% bylo proti). Ale i tak se věc hýbe kupředu. Už 11. května bude výbor evropského parlamentu pro právní záležitosti o uvolnění vizové povinnosti pro Ukrajince rozhodovat, přičemž pro souhlas bude nutná jak podpora členských zemí EU, tak i celého evropského parlamentu. Jestliže ke schválení ve výboru dojde, umožní dohoda 42 milionům Ukrajinců pobývat v Evropě bez víz po dobu 90 dnů.

V komentáři k této věci napsal nezávislý ruský list Svobodný tisk, že následek bude nasnadě. Masa Ukrajinců se pohne. Nezaměstnanost v zemi totiž stále stoupá (oficiálně dosahuje 11, 1 procenta, neoficiálně je však bez práce celá čtvrtina lidí). Až dosud odcházeli mnozí z těchto ukrajinských nezaměstnaných za prací do Ruska, což se ovšem vládě v Kyjevě nelíbilo. Jejich případný pohyb do Evropy naopak přivítá.

Evropští politikové v této souvislosti opakovaně tvrdí, že oficiálně nebudou Ukrajincům v Evropě vydávána pracovní povolení, ale každý ví, že neoficiálně si zde práci najdou. Brány Evropy se jim otevřou dokořán a jejich proud do Evropy se svou mohutností určitě nedá zahanbit oním původním proudem imigrantů ze Středního východu. Jen se oba proudy spojí a vytvoří migrantské tsunami, jaké Evropa ještě nezažila. Cožpak Brusel to nebezpečí nevidí? Vždyť Evropu zaplaví i lidé s kriminální minulostí, kšeftující se vším možným i nemožným – od zbraní, získaných z bojových oblastí Donbasu, až k cigaretám a alkoholu.

Brusel pochopitelně všechny ty hrozby vidí, ale za přednostnější považuje podpořit svou akcí současné vůdce Ukrajiny. Vždyť jinak by se ukázalo, že Američany inspirovaná akce na Majdanu nepřinesla běžným Ukrajincům do slova a do písmene vůbec, ale vůbec nic, pozitivního.

Vybral a přeložil Lubomír Man