Proč Obama upřednostňuje sesazení Assada před porážkou syrských džihádistů

Eric Zuesse
22.4.2016  Zvědavec

Dr. Christina Lin, přední odbornice v oboru džihádistických skupin, zahajuje svůj komentář z 8. dubna v Asia Times takto: 

V důsledku zpackané situace plynoucí z dodání protiletadlových raket Stinger mudžahedínům v Afghánistánu v 80. letech jsou nyní cestující civilních letů ohroženi syrskými džihádisty vyzbrojenými přenosnými raketami země-vzduch (MANPADS).

Zprávy uvádí, že některé Američany podporované džihádistické skupiny jsou vybaveny americkými MANPADy. Existují náznaky, že tyto moderní zbraně obdržely buď přímo či nepřímo od USA nebo jejich spojenců na Středním východě, v souvislosti s nedávnou eskalací bojů v Sýrii.

2. dubna vypukly boje mezi Západem podporovanými skupinami Al-Kajdy a syrskou armádou, které ukončily syrské příměří. Ke skupinám, které porušily příměří, patří Al-Kajda v Sýrii (al-Nusra), čínská Ujgurská islámská strana Turkistánu (TIP), Brigáda Levanty, Svobodní muži Sýrie (Ahrar al-Sham), divize 13 a další džihádistické skupiny. Podle AP USA vycvičená a vyzbrojená divize 13 nyní bojuje po boku al-Nusry a Ahrar al-Sham. Posledně jmenované jsou součástí Dobyvatelské armády podporované Tureckem, Saudy a Katarem.

Zpráva dále dokládá, v podstatě, že americký prezident Barack Obama nadále usiluje o nahrazení jediného sekulárního nesektářského režimu na Středním východě, vlády strany Ba‘ath, která vždy byla jedinou ne-náboženskou stranou v arabském světě – všechny ostatní v Arábii byly fundamentalistickými sunity, aspoň do jisté míry. (Zamyslete se nad tím: po 9/11 americká vláda pomáhá Al-Kajdě! Americká vláda je více proti Rusku, než proti džihádistům – ačkoliv Rusko USA nikdy nenapadlo a komunismus je pryč!).

Dr. Lin cituje saúdského představitele, který uvedl (v německém Spiegel):

 „Věříme, že dodání raket země-vzduch do Sýrie změní rovnováhu moci na zemi… stejně jako rakety země-vzduch v Afghánistánu byly schopny změnit rovnováhu moci tam.“ 

Narážel na toto z r. 1979, kdy Obamův přítel Zbigniew Brzezinski vysvětlil, proč Američané a Saudové dodávají SAM mudžahedínům, kteří se stali Al-Kajdou, a narážel také na toto z r. 1998, kdy Brzezinski, na dotaz, jestli si myslí, že vyzbrojení těchto fundamentalistických sunitů je chyba, řekl, že zcela určitě ne. Obama pokračuje v těchto způsobech. Brzezinski stále mluvil, jako by Rusko bylo SSSR, rovná se „nepřítelem“. Obama jedná ze stejného úhlu pohledu – který skončí buď třetí světovou válkou, nebo kapitulací Ruska před aristokracií USA.

Podle jejich názoru není mezi koncem komunismu a koncem Sovětského svazu, a koncem sovětské Varšavské smlouvy (která byla protějškem amerického NATO) rozdíl, a Sýrie by měla být řízena džihádistickými skupinami, protože současná vláda je spojena s Ruskem, a Rusko se vždy pokouší zabíjet džihádisty, nikdy si z nich nedělá spojence (tak, jako USA).

Obama svrhl k Rusku přátelskou vládu na Ukrajině a nahradil ji proti-ruskou vládou; také vedl bombardování NATO, které svrhlo k Rusku přátelského vůdce Muammara Kaddáfího v Libyi; a pokouší se neustále dělat totéž v Sýrii Assadovi.

Dr. Lin pokračuje:

Nyní, pokud se ukáže, že skupiny Al-Kajdy v Sýrii jsou skutečně vyzbrojeny MANPADy, bude se to rovnat tomu, co bývalý ředitel CIA Petraeus nazval „nejhorší noční můrou“. Tyto rakety by více než jen zlepšily vojenské schopnosti teroristů při vedení budoucích útoků.

Studie RAND z r. 2005 také došla k závěru, že džihádisté sestřelující civilní letadla by dočasně zmrazili letecké cestování po celém světě a vedlo by ke ztrátám pro světovou ekonomiku ve výši 15 miliard dolarů.

Dr. Lin to považuje za hrubý Obamův omyl na základě předpokladu, že Obama si není vědom škod, které způsobuje tím, co dělá; ale stejný den zpráva Janes (specializované stránky na záležitosti vojenství), včetně šokující dokumentace, jasně dokládá, že Obama je odhodlán svrhnout Assada, děj se co děj, bez ohledu na následky.

Anonymní blogger „Moon of Alabama“ uveřejnil 8. dubna na Global Research: „USA dodávají 3,000 tun zbraní a munice Al-Kajdě a spol. v Sýrii“. Je tam ukázán „zjednodušený zásilkový seznam zbraní pro prosinec 2015“, které byly odeslány. Anonymní blogger vysvětlil:

Jedna loď s téměř tisícem tun zbraní a munice opustila přístav Konstanta v Rumunsku 5. prosince. Zbraně pochází z Bulharska, Chorvatska a Rumunska. Plula do Agalar v Turecku, kde je vojenské kotviště, a pak do Aqaby v Jordánsku. Další loď s více než 2000 tunami zbraní a munice odplula na konci března, po stejné trase, a byla zaznamenána na své cestě do Aqaby 4. dubna.

Již jsme věděli, že „vzbouřenci“ v Sýrii dostali spoustu zbraní během oficiálního příměří. Věděli jsme také, že tito „vzbouřenci“ pravidelně posílají polovinu zbraní dodaných jim z Turecka a Jordánska Al-Kajdě v Sýrii (alias Jabhat al-Nusra):

Fanatičtí islamisté ve frontě Nusra dlouho převládají nad více sekulárními, nacionalistickými a Západem podporovanými vzbouřenci. Podle důstojníků FSA Nusra běžně přebírá polovinu zbraní dodaných Přáteli Sýrie, spolkem zemí nepřátelských Assadovi…

USA a Tureckem podporovaní „vzbouřenci“ se zúčastnili nedávného útoku na Tal al-Eis proti syrským vládním silám, který byl zahájen třemi sebevražednými bombovými útoky Al-Kajdy v Sýrii. Bylo to nepopiratelné porušení dohody o příměří vyjednané mezi Ruskem a USA. Je velmi pravděpodobné, že v tomto útoku byly použity některé zbraně a munice dodané USA v prosinci.

Obama je tedy jasně odhodlán dodávat zbraně džihádistům, dokud nezvítězí. To není „omyl“. Je to odhodlání porazit Putina, děj se co děj. Má to následky nejen pro USA a Rusko, ale i pro země, které Amerika napadla, nebo jejichž vlády Amerika svrhne. Zde jsou tyto následky:

„Zpráva o globálních emocích 2016“ (2016 Global Emotions Report) společnosti Gallup, vycházející z průzkumu názorů více než 1000 lidí v každé ze 140 zemích, zjistila, že doposud lidé v Sýrii mají „nejnižší pozitivní zkušenosti na celém světě“, lidé tam jsou na tom mnohem hůř, než v jakékoliv jiné zemi. 36 z možných 100. Druhá a třetí nejhorší země dostaly 51: Turecko kvůli přituhující diktatuře, neboť Turecko se stalo jedním z klíčových Obamových spojenců při svrhávání Assada; Nepál, kvůli zemětřesení. Pak na 54 byly tři země, čtvrté, páté a šesté nejhorší místo k žití: Gruzie, která se stále nezotavila z USA podporovaných válek proti Abcházii a Jižní Osetii, kde se většina chtěla připojit k Rusku; Srbsko, kde je většina proti kroku vlády vstoupit do NATO; a Irák, který se stále nezotavil z Bushovy invaze v r. 2003. Na 55 je pak pět zemí, na osmém až jedenáctém místě: Jemen, kde americký spojenec Saúdská Arábie shazuje americké bomby na šíitské čtvrti; Bosna a Hercegovina, která se stále nezotavila z občanské války a amerického bombardování; Litva, kterou ožebračila MMF vnucená ekonomická úsporná opatření, která zabránila ekonomickému zotavení; Bělorusko, které bude zřejmě poslední zemí na světě, která se zřekne marxismu; a konečně, na 11 nejhorším místě, Ukrajina, která před americkým pučem byla méně zbídačená, než 29 zemí, a dosáhla 60 bodů, o 5 bodů více než dnes – Obamův puč tam Ukrajince totálně ožebračil (nemluvě o vyhnání milionů lidí a zmasakrování tisíců při etnických čistkách proti obyvatelům bývalého regionu Donbas).

Do jaké míry by pak bylo pro amerického prezidenta upřímné říct toto:

Ochota Ameriky uplatňovat sílu po celém světě je poslední pojistkou proti chaosu, a neschopnost Ameriky jednat tváří v tvář syrské brutalitě nebo ruským provokacím nejen trápí naše svědomí, ale vybízí k eskalaci agrese v budoucnu… Na Ukrajině nedávné akce Ruska připomínají dny, kdy sovětské tanky vjížděly do východní Evropy. Ale toto není studená válka. Naše schopnost utvářet světové mínění pomohla izolovat Rusko okamžitě. Díky americkému vůdcovství svět okamžitě odsoudil ruské akce: Evropa a G7 se k nám připojily při uvalení sankcí; NATO posílilo náš závazek vůči východoevropským spojencům; MMF pomáhá stabilizovat ekonomiku Ukrajiny; kontroloři OSCE nasměrovali oči světa na nestabilní části Ukrajiny. A tato mobilizace světového mínění a mezinárodních institucí posloužila jako protiváha ruské propagandy a ruských jednotek na hranicích a ozbrojených bojůvek v kuklách.“

Tyto „ozbrojené bojůvky v kuklách“ jsou, čirou náhodou, žoldáci najatí USA-CIA. Musel to vědět, prostě lhal.


Why Obama Prioritizes Ousting Assad Over Defeating Syria’s Jihadists vyšel 16. dubna 2016 na Strategic Culture Foundation. Překlad v ceně 557 Kč Zvědavec
.