P.C.Roberts: USA berou britskou suverenitu útokem

22. 4. 2016    PaulCraigRoberts
Washingtonská elita má za to, že Britové by měli sloužit jejímu zájmu a nikoliv zájmu svému. Aby jim to bylo dáno na vědomí snesitelnější formou – i když se jedná o tototéž – přiletěl Obama do Londýna s tím, že Britanie musí zůstat v EU. Zajímá vás, proč je pro Washington tak důležité, aby Britové předali svou národní suverenitu Evropské unii? Ne? Ale zajímat by vás to mělo.


Pro Washington je snadnější i lacinější řídit vládu EU, než řídit 28 vlád jednotlivých v EU sdružených. Jestliže např. Washington chce, aby se Evropa plně otevřela americké nadnárodní společnosti MONSANTO, produkující a vyvážející zemědělské produkty, je pro něj snažší zkorumpovat vládu EU, než ve stejném duchu jednat s 28 vládami – a s každou z nich zvlášť. Zvláště pak proto, že Evropská komise se občanům Evropy nezodpovídá, zatímco občanstva 28 jednotlivých zemí EU by o svých případných námitkách proti takovémuto kroku daly svým vládám asi vědět. Avšak Evropská komise může MONSANTU otevřít dveře bez zodpovědnosti komukoliv.

Jestliže Britanie odejde z EU, další země mohou udělat totéž. A tento trend by se mohl uchytit i v NATO, v kterémžto případě by nejen mizela hegemonie Washingtonu nad Evropou, ale mizela by i jeho schopnost ohrožovat a destabilizovat Rusko.

Na něco takového odmítají američtí neokonzervatisté i jen pomyslet, natož aby to snesli jako fakt.

Stejně jako Američanům, byly i Britům vymývány mozky a byli obelhávání a podváděni po tak dlouhá léta, že je s podivem, že tak velká jejich část touží EU opustit. Což jen dokazuje, že vzdor vší propagandě si jsou Britové vědomi faktu, že být pohlcen EU je totéž, jako být pohlcen Němci, čemuž se Britové v obou světových válkách tak bojovně a vášnivě snažili vyhnout.

Podplacení britští politikové však chtějí washintonskému přání vyjít vstříc. Zda ovšem nebude nutné ještě kdesi a komusi připlatit – to je nejpradvěpodobněji smysl Obamovy návštěvy Londýna.

Vybral a přeložil Lubomír Man