USA pohrozily Kyjevu zrušením sankcí proti Rusku. Požadují zvláštní status pro Donbas, volby v červenci a amnestii pro domobrance DLR a LLR

27. 4. 2016      zdroj
USA trvají na tom, aby Kyjev poskytl Donbasu zvláštní status, uspořádal tam v červenci volby a zajistil amnestii domobrancům DLR a LLR. Uvedla to náměstkyně ministra zahraničí USA Victoria Nuland, která je na návštěvě na Ukrajině, sdělují ukrajinské Vesti.


“Minské dohody je nutné realizovat do konce roku 2016, jiná alternativa neexistuje. I když je “Minsk” špatný, ale Ukrajina jako stát s ním souhlasila,” cituje Nuland tisková služba Samopomiči.

Nuland také uvedla, že těžké zbraně musí být na Donbasu “vyřazeny z provozu” a na jejich “skladování” bude dohlížet zvláštní mise OBSE.

Nuland dala do souvislosti plnění podmínek Minských dohod o Donbasu Kyjevem s prodloužením sankcí proti Rusku.

“V nejlepším případě – pokud Ukrajina ukáže dobrou vůli při realizaci Minska a přijme zákon o volbách na okupovaných územích v květnu, pak v červnu budou sankce proti Rusku prodlouženy o 9 měsíců, do ledna 2017. Volby na okupovaných územích jsou očekávány již v červenci,” zdůraznila Nuland.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová