V Bukurešti se uskutečnilo shromáždění proti stavbě mešity za Erdoganovy prostředky

11. 4. 2016    zdroj
Místní obyvatelé se obávají, že teroristé využijí religiózní zařízení k verbování do řad DAEŠ. V hlavním městě Rumunska Bukurešti se na náměstí u prezidentského paláce konala protestní akce proti stavbě mešity, kterou podle informací inicioval a financuje prezident Turecka Redžep Erdogan.


Shromáždění se zúčastnilo asi 250 osob. Aktivisté se obávají, že mešita se stane místem verbování radikálních islamistů včetně teroristů DAEŠ. Zazněla i hesla proti politice, kterou provádí turecký vůdce.

Pro teroristy je mnohem pohodlnější verbovat lidi v místech modliteb, nikoli na ulicích nebo v tržnicích. Turecko se znovu pokouší dobýt Evropu a používá teror a násilí. Kvůli verbování a přípravě teroristů vynakládá vláda obrovské finanční prostředky na výstavbu náboženských center. Nic pro ně není svaté a náboženství je pouze nástrojem pro dosažení osobních cílů, prohlásil vůdce strany Jednotné Rumunsko Bogdan Diakon.

Protestující požadovali od prezidenta Rumunska Klause Iohannise, aby přerušil kontakty s Erdoganem, a poslanec Diakon mu pohrozil impeachmentem, když odmítne plnit vůli občanů.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová