VIDEO: Mobilní telefony a sítě operátorů nikdy nebyly bezpečné pro jakýkoliv typ hovoru ani textu! Brutální chyba v globální mobilní síti, které se tajné služby nehodlají vzdát!

– Administrator –
26.4.2016  AENews

VIDEO: Mobilní telefony a sítě operátorů nikdy nebyly bezpečné pro jakýkoliv typ hovoru ani textu! Brutální chyba v globální mobilní síti, které se tajné služby nehodlají vzdát!

Americká televize CBS před týdnem ve svém pořadu 60 Minutes odvysílala šokující reportáž, která odhaluje docela drsným způsobem pravdu o mobilních telefonech a celulárních sítích mobilních operátorů. Odposlouchávat jakýkoliv telefon, kdekoliv a komukoliv na světě, je otázkou linuxové aplikace a upraveného GSM modemu. Pořad CBS vyvolal v USA paniku mezi politiky, manažery a obchodníky, protože se ukázalo, že odposlouchávat lze i amerického senátora, který souhlasil dobrovolně s pokusem, že se zúčastní hackování namířeného proti jeho konverzaci po telefonu s jeho spolupracovníky. Telefon Angely Merkel byl americkou NSA odposloucháván zřejmě právě tímto způsobem.

Pořad 60 Minutes na CBS odhalil největší šmírování mobilů v historii.

Požádal jsem šéfredaktora, aby k reportáži CBS udělal české titulky. Díky za ně. Video pěkně ukazuje několik metod, jakými se dnes dají odposlouchávat hovory, textové zprávy, data, zapínat kamera bez rozsvícení displeje nebo kontrolní diody. Hlavní poznatek hackerů z Berlína spočívá v tom, že v mezinárodní globální mobilní síti SS7 (Signaling System 7), kterou operátoři používají pro roaming a terminační platby, je závažná designová chyba, která je tam už od samotného počátku a tajné služby ji intenzivně využívají. Stačí, když znají vaše telefonní číslo a můžou nahrávat vaše hovory a esemesky, bez ohledu na to, kde se nacházíte na této planetě a v jaké jste zahraniční síti.

Jak zaznívá v pořadu, dnešní mobily jsou mylně považovány za zařízení k telefonování, ale ve skutečnosti to jsou superpočítače s mohutným výkonem, jejichž komplexní struktura a bezpečnost je zanedbávána, protože v podvědomí člověk považuje telefon za hloupý kus elektroniky, na kterém běží aplikace. Přitom designová struktura dnešních operačních mobilních systémů vychází ve svém principu z Linuxu a propojení mobilů, internetu, platebních karet, emailů, hlasu, fotografií a textů vytváří výbušnou směs s citlivými osobními údaji, nad kterými koncový uživatel nemá prakticky kontrolu.

Karsten Nohl a jeho tým hackerů z Berlína odpálil mediální bombu, o které média v Evropě zarytě mlčí.

Útok, který probíhá proti síti SS7, se nedá ze strany uživatele nijak ošetřit. Nedá se mu zabránit jiným typem telefonu nebo nainstalováním aplikace. Zranitelnost je přímo v mezinárodní mobilní síti SS7. Protože se jedná o designovou chybu, nápravu by musel přinést nový standard, nebo alespoň revize protokolu sítě. Obojí je v nedohlednu, protože SS7 protokol byl adoptován operátory nezávisle a nemá nadřízený orgán, který by donutil někoho přemýšlet o nápravě.

V redakci AE News jsme přijali bezpečnostní opatření a s okamžitou platností jsme přestali používat mobilní telefony pro komunikaci. V Evropě je mediální ticho, média informaci tutlají neuvěřitelným způsobem. Na pozoru by se měli mít obchodníci s cennými papíry, se zlatem, manažeři, politici, veřejní činitelé, ale také aktivisté na opoziční scéně. Tajné služby zřejmě aktivně tuto zranitelnost využívají i v ČR a na Slovensku. Od této chvíle nelze mobilní telefon považovat za soukromý komunikační prostředek, ale za nástroj veřejného sledování a sběru hlasu a dat každé podezřelé nebo nepohodlné osoby.

Pro zapnutí českých titulků ve videu kliknetě na ikonu „CC“ v dolní liště videa.