WSJ: Plán B USA pro Sýrii – naučit “povstalce” sestřelovat letadla

14. 4. 2016   zdrojzdroj
USA spolu se svými blízkovýchodními partnery připravují odvetná opatření pro případné selhání příměří v Sýrii, píše Wall Street Journal. Podle informace listu pracuje americká rozvědka na tak zvaném plánu B, který předpokládá poskytnutí tak zvaným povstalcům silnějších systémů zbraní, jež jim umožní sestřelovat letadla.


Noviny Wall Street Journal se dověděly o plánech USA a jejich blízkovýchodních partnerů pro případ, že příměří v Sýrii, “které trvá déle, než čekal Washington”, bude zmařeno.

Zdroj listu oznámil, že CIA zpracovává tak zvaný plán B, který spočívá v dodávce silnějších systémů zbraní syrským povstalcům. Těmito zbraněmi budou moci teroristé napadat letadla a dělostřelecké pozice vládních vojsk.

USA zároveň odmítly specifikovat, jaké systémy konkrétně mohou být do Sýrie vyslány. Zdůvodnily to “delikátností” programu a tím, že odhalení jeho detailů by mohlo pomoci silám Damašku a jejich spojencům – Rusku, Íránu a libanonskému Hizballáhu – připravit odvetná opatření.

List poznamenává, že informace o připravovaném plánu se objevila už v únoru. Vysoce postavení američtí vojenští činitelé a zpravodajci žádali, aby Bílý dům vytvořil program protipůsobení Rusku v Sýrii.

“Na rozdíl od Putina, který agresivně zasáhl do syrského konfliktu jménem Asada, Obama obezřetně přistupuje k rozšíření americké pomoci umírněné opozici, k velkému rozčarování Turecka, Saúdské Arábie a dalších partnerů v regionu”, tvrdí list.

Tajný program podpory CIA začal postupně narůstat od roku 2013, kdy byly dodávky omezovány na přenosné střelné zbraně a munici. V roce 2014 byli povstalci vybaveni moderními protitankovými raketami, což jim pomáhalo obsazovat území před “ruskou intervencí”, která je přinutila ustoupit.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová