Bývalý americký prezidentský kandidát Ralph Nader přináší pár znepokojivých zpráv ohledně voleb

15. 5. 2016  AC24

S tím, jak má teď Trump prakticky zajištěnou republikánskou kandidaturu a  jediná zbývající soutěž je mezi Hillary a Berniem o demokratickou kandidaturu, tak má Ralph Nader, sám bývalý presidentský kandidát pár znepokojivých slov, ukáží-li se pravdivá, o procesu demokratických primárek.


V článku publikovaném v US News řekl Nader, že Hillary Clinton v soutěži s Berniem Sandersem u Demokratů „zvítězí přes diktaturu“.

„Dvacet-pět procent superdelegátů jsou převážně kamarádíčci. Ti nejsou voleni,“ řekl v pátek Nader, aktivista a bývalý presidentský kandidát Strany Zelených.

„Ti tam jsou, aby zastavili někoho takového jako Bernie Sanders, který by při hlasování mohl zvítězit.“

Clintonová, demokratická favoritka v této soutěži o Bílý dům, si zajistila 2 240 z 2383 delegátů potřebných k urvání nominace své strany, tvrdí sledovač delegátů od Associated Press. Její téměř nepřekonatelné vedení je způsobeno převážně podporou 524 superdelegátů, tj. nevázaných mocenských handlířů, kteří budou hlasovat na červencovém konventu.

Sanders se pokusil přivábit tyto hlasy na svou stranu, takže tento senátor za Vermont má celkem 1 473 delegátů včetně 40 superdelegátů.

Sanders slíbil, že bude bojovat až do Demokratického národního konventu v červenci s odkazem na „hybnost“, kterou nabyl po vítězstvích v posledních státech. I tak má Clintonka z průběhu primárek ještě asi o 3 miliony hlasů více než Sanders.

Nader ve skutečnosti pronesl i pár hezkých slov o Trumpovi, když řekl, že Donald přednesl pár důležitých témat. „Zpochybnil obchodní dohody. Předhodil pár problémů s Wall Streetem – ale nevím, jak je to autentické. Řekl, že je proti šmelině vyplácení odměn ze zhodnocení kapitálu pro spekulativní fondy. Financoval se sám, a tudíž útočí na peníze zvláštních zájmů, a to je velice důležití,“ říká Nader. „Snížil ale úroveň politické debaty do neslýchaných hlubin obscénních, pomlouvačných bezduchostí přizdobených ohromným vytahováním a opakováním.“

No, ale co když právě to Amerika chce…?

Na druhou stranu se ale Nader pustil do Hillary, kterou obvinil, že „korporativistickou, militaristickou Demokratkou“, kterou by Sanders porazil, kdyby se v každém státě vedly otevřené primárky. Nader rovněž řekl, že si myslí, že Sanders udělal během soutěže o Bílý dům „jen velmi málo chyb“ a pro očekávaného republikány nominovaného Donalda Trumpa by znamenal většího soupeře.

„Ten ale nemůže udělat nic se superdelegáty. Už ale skoro zvítězil, zvítězit však nemohl,“ citoval Nadera The Hill. „Ten by mohl Trumpa porazit, daleko snadněji, než by ho porazila Clintonová.“

„Ten nedělá botu za botou. Je velice konzistentní a netýkají se ho žádné skandály. Který politik je po 35 letech v úřadech bez skandálu?“

Nader má pravdu, ale důvod, proč Bernie nedělá boty má co dělat s ideologií, která ho drží v odstupu od sporných kongresových potyček, při nichž se od každého politika žádá, aby se jim podvolil v naději, že tak se prosadí. A také, že tomu není tak, jako řekněme u Hillary, aby Bernie snad nevěřil své ideologii – to on s největší určitostí věří, a to zaníceně, což je zjevné v každém jeho proslovu. Jediný problém je ten, že ta věc, ve kterou věří, je socialismus. Abyste se rychle podívali na upoutávku o tom, co se děje za socialismu, tak se jen podívejte do Venezuely nebo do kteréhokoliv nedávno se zhroutivšího státu.

Nakonec, ač by mohla Clintonka Bernieho porazit, tak to, co se bude dít v listopadu, už je jiný příběh. Nader si myslí, že Trump letos na podzim porazí sám sebe: „Trump dovede Republikánskou stranu do Trumpo-žumpy,“ žertuje, ale dodává, že není vyloučeno, že tento newyorský realitní magnát zvítězí, kvůli zranitelnosti Clintonové skandály.

„Nikdy nevíte, kdy po někom z nich hodí někdo botou,“ říká Nader o Hillary Clinton a jejím manželovi bývalém presidentovi Billu Clintonovi.

A to je přesně ten důvod, proč se presidentské volby rychle promění nejen v ty nejskandálnější v historii USA, ale také v ty nejzábavnější.