Čína Obamovi odpověděla ohledně pravidel světového obchodu

4. 5. 2016   zdroj
Čínské ministerstvo zahraničních věcí reagovalo na prohlášení prezidenta USA Baracka Husseina Obamy o tom, že pravidla světového obchodu budou psát USA. Dané sdělení vyslovil 3. května mluvčí ministerstva zahraničí ČLR Hong Lei.


Připomeňme, že americký prezident v rozhovoru s The Washington Post řekl, že “svět se změnil.” “Pravidla se mění s ním. Spojené státy, nikoli země jako Čína, je musí psát,” řekl Obama v komentáři k podpisu dohody o hospodářské smlouvě Trans-tichomořské partnerství.

Mluvčí ministerstva zahraničí ČLR komentoval prohlášení amerického prezidenta. Hong Lei řekl, že podle Číny jsou USA příliš ambiciózní, když vyslovují taková prohlášení.

“Obávám se, že neberou v úvahu dlouhodobou perspektivu. Pravidla pro mezinárodní obchod musí být definována všemi zeměmi světa společně, nemohou být diktována jedinou zemí”, řekl zástupce čínského ministerstva zahraničí.

Připomeňme, že dohoda Trans-tichomořské partnerství je namířena proti Číně. USA se snaží připoutat k sobě země tichomořské oblasti a uzavřít jejich trhy pro čínské zboží. Čína se snaží to nepřipustit a uzavírá jednotlivé dvoustranné dohody se zeměmi v oblasti Tichomoří.

 Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová