Exhlava francouzské rozvědky: Paříž “chybovala” na Ukrajině i v Sýrii

8. 5. 2016    zdrojzdroj
Ignorováním zjištění vlastních výzvědných služeb a následováním kurzu, daného Washingtonem, udělali francouzští politici řadu závažných chyb na Ukrajině i v Sýrii, řekl v rozhovoru s Paris Match bývalý ředitel rozvědky Generálního direktorátu vnější bezpečnosti Alain Juillet. Podle úředníka bylo jednou z těchto chyb přijetí protiruských sankcí, které v konečném důsledku vážně uškodily Francii.


Francouzské orgány v posledních letech přijímaly rozhodnutí, která uškodila samotné Francii, a obzvlášť zjevně se to projevilo v rámci ukrajinské krize, v jejímž důsledku byly západními zeměmi Rusku uloženy sankce, řekl v rozhovoru s Paris Match Alain Juillet, bývalý ředitel rozvědky Generálního direktorátu vnější bezpečnosti Francie – služby vnější rozvědky.

“Když jsme postupovali v souladu s kurzem, který stanovili Američané, nevzali jsme v úvahu důsledky embarga vůči Moskvě. Samozřejmě vytvořilo určité problémy pro Rusko, ale jen se podívejte, co se děje s naším zemědělstvím! Sami jsme mu odřízli přístup na ruský trh “, řekl úředník v rozhovoru s novinářem Paris Match.

Jak Juillet poznamenal, dokonce i v USA už je slyšet, že celá krize ve vztazích mezi Západem a Ruskem byla “uměle vytvořena” americkými neokonzervativci.

“Skutečnost, že Donald Trump získává na popularitě, ukazuje, že Američané začali prát své špinavé prádlo. Když Trump říká, že válka v Iráku byla chyba, prolamuje tabu, uložené republikány, protože ti již tento problém pohřbili. S Ukrajinou to je podobné ,” řekl úředník.

Podle Juilleta Paříž zvolila také zcela nerealistický přístup ke krizi v Sýrii. “Francouzi samozřejmě chybovali v ukrajinské i v syrské otázce. Problém je buď v tom, že rozvědka poskytla nesprávné údaje, nebo v tom, že politici, bez ohledu na údaje, chtěli postupovat kurzem, který neměl nic společnéhu s realitou. V syrském problému jsme úplně ignorovali skutečnou realitu … Během konfliktu v Iráku, kdy Sýrie vzala jako rukojmí čtyři francouzské novináře, jsme udržovali byť neformální, nicméně dobré vztahy se syrskými zvláštními službami. A tyto vztahy se nám sešly. Ale najednou jsme spálili všechny mosty. To je zcela absurdní, ” konstatoval.

“Kromě toho jsme manipulováni, abychom pomáhali lidem, kteří jsou údajně povstalci, ale ve skutečnosti to jsou skupiny “Al-Káidy “*, podporované zeměmi Perského zálivu. A pokud tak postupujeme, znamená to, že názor našich zpravodajských služeb není brán v úvahu. To je vážná chyba “, dodal Juillet.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová
* “Al-Káida” je teroristická organizace, která je v Rusku zakázána (pozn. RT).