Il-114 dostal povel vzlétnout

Nikolaj Talikov
22. 5. 2016     zdroj
Na jednání s prezidentem Ruské federace, které bylo věnováno problematice regionální letecké dopravy, byla posuzována dvě čínská letadla – MA-60 a MA-600, dvě česká – L-410 a L-610, ukrajinský An-140 a ruský Il-114.


Při An-140 se všichni korespondenti z jednání vzdálili, proto mnozí také napsali, že ministr průmyslu Denis Manturov navrhoval An-140. Ale po odchodu zástupců tisku jednání pokračovalo a mluvilo se o stroji 114. Vystoupil vedoucí Federální agentury pro leteckou dopravu Alexandr Neradko, který referoval: český letoun je spíše taxi než regionální stroj, “Číňané” a totéž An-24 a An-140 se neprojevily tím nejlepším způsobem v podmínkách Jakutska. A zůstává vlastně jen náš stroj.

Neradko hovořil o tom, že nedávno byla uskutečněna letová a technická konference k Il-114, při níž vyplynulo: Rusko v současné době potřebuje 300 těchto strojů. Stejný počet potvrdil i průzkum, který provedla Federální agentura pro leteckou dopravu u všech zainteresovaných leteckých společností. Prezident dal pokyn Dmitriji Rogozinovi, aby připravil příslušný dokument k zahájení sériové výroby letadla. Je předpoklad, že se bude vyrábět na leteckém závodě v Nižním Novgorodě. Dříve jsme s tímto závodem nepracovali, neznáme zatím jeho možnosti. Musíme mít na paměti, že nikdy nevyráběl civilní stroje, vyráběl pouze vojenská letadla. Ale svého času ani na závodě pro výrobu letadel v Taškentě nebyla vyráběna civilní produkce, a přitom vyráběl 72 letounů Il-76 ročně. Proto se Taškent se stávajícím zařízením pustil do práce okamžitě. Byli schopni okamžitě vyrábět 20-30 letounů Il-114 za rok a dále potom kapacitu navyšovat.

Podle našich dokumentů byly uvedeny počty případné sériové výroby ve výši 12-18 letadel, ale Neradko, když potvrdil, že letadlo je potřebné, požádal, aby byly přezkoumány směrem k navýšení a aby byla doslova v nejbližších letech uspokojena poptávka na tato dopravní letadlo v celém Rusku. Konkrétní čísla zatím nelze oznámit, je třeba vše vyhodnotit a přepočítat. Dokumentace byla odeslána do továrny, ale je na papíru, musí být převedena do digitální podoby. A co je nejdůležitější – musí být vyčleněny náležité finanční prostředky pro tento program.

Rozumí se, že zhruba za nějaké dva měsíce musíme připravit podklady pro finální schválení programu sériové výroby. Zůstaly nám nějaké rezervy na leteckém závodě v Taškentě, když je převezeme do Nižního Novgorodu, první čtyři letadla budeme moci vyrobit na konci roku 2018 – začátkem roku 2019. A první letadla výroby čistě Nižniho Novgorodu se mohou objevit na konci roku 2019 – začátkem roku 2020. To znamená, že v dohledné době.

Jsem velmi rád, že se věc nakonec pohnula z místa. Chci věřit, že problém, který už dávno nazrál, se musí konečně začít řešit. Není to vlastně jen vytvoření letadla, ale především rozvoj regionální sítě letecké dopravy po celém Rusku. Když jsme vytvářeli Il-114, snažili jsme se, aby stroj byl stejně univerzální jako jeho legendární předchůdce Il-14. Může být využíván na všech letištích – i malých i velkých včetně hliněných. Rozhodnutí přijatá na jednání s prezidentem musí být realizována. A naše letectví, naše letecká výroba chytne druhý dech.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová