JF a jeho týdenní výběr ze světového tisku

Vybral, přeložil a sestavil JF
3.5.2016   Kosa zostra čili  vlkovobloguje.wordpress.com

Takže zase si dovolím předložit výběr toho, co mi na anglicky píšících portálech přišlo jako zajímavé.


Ohlédnutí za presidentskou kampaní Bernieho Sanderse po roce
http://abcnews.go.com/Politics/back-bernie-sanders-campaign-year/story?id=38763976
Mary Alice Parks, ABC News, 30.4.2016

Senátor Bernie Sanders ohlásil svou kandidaturu na post presidenta přesně před rokem. A za těch dvanáct měsíců opsala jeho kampaň téměř poetický oblouk: udeřila na zemi jako bouře (a překvapení), shromáždila štáb více než tisícovky lidí, překonala všechny rekordy v získávání sponzorů a získala největší a nejenergičtější davy lidí v tomto volebním cyklu.

Protestující v Zelené zóně. Irácký premiér volá po potrestání výtržníků
https://www.afp.com/en/news/205/protesters-green-zone-iraq-pm-calls-punishment-rioters
AFP News, 1.5.2016

Tisíce protestujících vnikly v neděli dovnitř přísně hlídané Zelené zóny poté co lidé prolomili brány a vzali útokem budovu parlamentu – a premiér Iráku volá pro zjištění a potrestání výtržníků.

Cenzurovat, špehovat, zapsat na černou listinu, zavřít
http://original.antiwar.com/jwhitehead/2016/04/29/censored-surveilled-watch-listed-jailed/
John W.Whitehead, AntiWar, 30.4.2016

Museli jste žít – tedy živořit, ve smyslu instinktu – u vědomí, že každičký zvuk, který vydáte, bude zaznamenán a každý pohyb, pokud nebude proveden v úplné tmě, bude pečlivě prozkoumán“ – George Orwell, 1984. V dávných dobách bývali ti, kdo se odvážili promluvit proti tyranii – což bylo chápáno jako vlastizrada – oslepeni, vykastrováni, zmrzačeni, zohaveni, umlčeni vytržením jazyka a nakonec ukřižováni. V americkém policejním státě je cenou za vyslovení pravdy proti moci (což je opět stále častěji chápáno jako vlastizrada) špehování, cenzura, věznění a nakonec smrt.

Federální vláda nyní požaduje zadní vrátka do všech iPhonů
http://antiwar.com/blog/2016/04/28/iphone-ruse-fedgov-now-demands-backdoor-to-all-devices/
Daniel McAdams, AntiWar, 28.4.2016

Stěží to může překvapit někoho, kdo si dobře všiml, jak federální vláda lhala ve všech aspektech své „potřeby“ se prolomit do iPhonu masového vraha ze San Bernardina. Existuje totiž i jiný způsob než donutit Apple k napsání aplikace, která má prolomit její vlastní šifrování. Sledujte Adama Dicka a jeho pohled na poslední vývoj a na to, co lze očekávat v legislativní oblasti:

https://www.youtube.com/watch?v=qD9rE_lzHrw

Spojené státy v Sýrii odmítají, když Rusové označují jejich spojence z al-Káidy za teroristy
http://antiwar.com/blog/2016/04/28/in-syria-us-rejects-russia-call-to-name-al-qaeda-allies-terrorist/
Daniel McAdams, AntiWar, 28.4.2016

Totální zmatení pojmů, zavedené politikou USA v Sýrii, pokračuje. Tento týden jsme sledovali představení, při kterém nám mluvčí ministerstva zahraničí sdělil, že Obamův slib, že žádná US bota nevstoupí na syrskou půdu, nebyl v žádném případě slibem, že žádná bota nevstoupí na půdu Sýrie.

Tady máte vysokoškolský titul. A teď běžte a porazte demagogy.
http://www.bloombergview.com/articles/2016-04-30/here-s-your-degree-now-go-defeat-demagogues
Michael R.Bloomberg, Bloomberg View, 30.4.2016

Toto je jen mírně adaptované oslovení třídy na University of Michigan v roce 2016.

Oběti bídy mohou rozhodnout volbu o setrvání Britanie v EU
http://www.bloombergview.com/articles/2016-04-29/austerity-s-victims-may-decide-britain-s-eu-vote
Jamie Murray, Bloomberg View, 29.4.2016

Pokud mají průzkumy a sázkaři pravdu, mohl by premiér Cameron zvítězit ve své kampani za setrvání Velké Britanie v Evropské unii. Ale pokud až do letošního června půjdou věci špatně, jeho největším problémem bude přesvědčit chudé, pro které vůbec nic neudělal.

 
Proč se víc bojíme pavouků než klimatické změny
http://www.bloombergview.com/articles/2016-04-29/why-we-fear-spiders-more-than-climate-change
Mark Buchanan, Bloomberg View, 29.4.2016

Lidé mají tendenci se víc bát pavouků a hadů než elektrických zásuvek nebo ohňostroje, i když to druhé představuje neporovnatelně větší nebezpečí. To může vysvětlovat proč lidstvu je tak zatěžko pochopit hrozbu klimatické změny.

Rozbor dechu, rozbor textu a ústava
http://www.bloombergview.com/articles/2016-04-28/breathalyzers-textalyzers-and-the-constitution
Noah Feldman, Bloomberg View, 28.4.2016

Legislatura New Yorku uvažuje o plánu vybavit své policisty „textovými analyzátory“, udělátky, které by mohly umožnit na místě zkontrolovat řidiče, který byl podezřelý z použití mobilu za volantem. Za předpokladu, že řidič při řízení psal textovou zprávu, je to dobrý nápad. Ale neodporuje to ústavě?

Chystá se nová ohromná dávka dokumentů „Panama papers“
http://uk.businessinsider.com/panama-papers-data-dump-in-may-2016-4
Lianna Brinded, Business Insider, 27.4.2016

Spolek investigativních novinářů s názvem International Consortium of Investigative Journalists má v úmyslu vypustit další velkou dávku dokladů o tom, jak a kde někteří z nejbohatších a nejmocnějších lidí světa schovávají své peníze.

 
Až vám příště někdo řekne, že roboti zničí vaše pracovní místa, ukažte mu tohle
http://uk.businessinsider.com/robots-technology-destroy-jobs-statistics-2016-3
Jim Edwards, Business Insider, 6.3.2016

Analytik banky Credit Suisse, Eugene Klerk a jeho tým, publikovali poznámky k tomu, které typy zaměstnání budou s největší pravděpodobností „narušeny“ novou technologií. Většina lidí pokládá slovo „narušit“ za eufemismus ke slovu „zničit“. Klerk cituje studii z roku 2013, která zjistila, že 47 procent zaměstnání – většinou v obchodě, ve službách a v administrativě – je ohroženo novou technologií robotizace.

Humanitární angažovanost nestátních ozbrojených skupin
https://www.chathamhouse.org/publication/humanitarian-engagement-non-state-armed-groups
Skupina 6 autorů, Chatham House, 29.4.2016

Nestátní ozbrojené skupiny se musí angažovat ve prospěch lidí, kteří žijí na území, které tyto skupiny ovládají. Článek zahrnuje pojednání o čtyřech aspektech problému, proč takový přístup je jak nutný tak závažný. Více viz

https://www.chathamhouse.org/publication/humanitarian-engagement-non-state-armed-groups#sthash.D1vgtQ7s.dpuf

Žádný nesouhlas s protiruskou propagandou
https://consortiumnews.com/2016/04/29/no-dissent-from-anti-russian-propaganda/
Gilbert Doctorow, Consortium News, 29.4.2016

Evropská unie se pyšní svým závazkem dodržování svobody projevu, zjevně ale s výjimkou těch případů, kdy se dokument odchýlí od oficiální linie obviňování Ruska. Pak jako „zodpovědná“ reakce nastupuje umlčující nesouhlas, vysvětluje Gilbert Doctorow.

Od Bradyho po MH-17 jen moc určuje, co je skutečnost
https://consortiumnews.com/2016/04/26/from-brady-to-mh-17-power-defines-reality/
Robert Parry, Consortium News, 26.4.2016

Od sestřelu letu MH-17 Malaysia Airlines až po vyloučení Toma Bradyho z NFL se realita neurčuje podle skutečnosti a zdravého rozumu ale podle moci a propagandy, píše Robert Parry. Moc daleko víc než fakta určuje, co je pravda, zejména v Americe, která začíná být až nebezpečně odtržená od reality, ve věcech stejně triviálních jako důležitých.

Dokument 17 a boj za pravdu o 9/11
http://www.larouchepub.com/pr/2016/160424_doc_17_911.html
Jeffrey Steinberg, Executive Intelligence Review, 24.4.2016

Každý člen komise a klíčový vyšetřovatel případu teroristického útoku na WTC a Pentagon, při kterém zahynulo 2977 nevinných Američanů, musí požadovat nejen odtajnění 28-stránkové kapitoly 17 Zprávy, o roli Saudů v 9/11, ale plné odtajnění všech dosud tajných souborů a materiálů vyšetřovací komise.

Kaine oponuje Obamově politice: je špatné posílat US jednotky do Sýrie bez pozvání syrské vlády http://www.larouchepub.com/pr/2016/160429j_no_troops_to_syria.html
Tim Kaine, Executive Intelligence Review, 29.4.2016

Senátor Tim Kaine, který po Kongresu už dva roky požaduje novou právní autorizaci válek v Iráku a Sýrii, řekl včera, že je nesprávné posílat do Sýrie vojáky USA bez výslovného povolení od syrské vlády.

Obamova ekonomika nulového růstu a nulové budoucnosti
http://www.larouchepub.com/pr/2016/160427_obama_zero_growth.html
Executive Intelligence Review, 27.4.2016

V dnešních ranních titulcích Bloomberg News se dočteme, že „nulový růst často nastává v pomaloběžné ekonomice USA“ a že nikdy, ani dnes ani v budoucnu, nemůže nastat v ekonomice Číny. Doslova událostí pak bylo ohlášení budoucího růstu domácího produktu USA v prvním čtvrtletí 2016, který, přes mohutné masáže, bude „blízký nule“.


Supervemoc bývalá i budoucí

https://www.foreignaffairs.com/articles/united-states/2016-04-13/once-and-future-superpower
Stephen G.Brooks,William C.Wohlforth, Foreign Affairs, May/June 2016
Proč Čína nikdy nemůže předstihnout Spojené Státy.

Přichází po dvou a půl desetiletích, kdy Spojené Státy fungovaly jako jediná světová supervelmoc, konec této éry? Mnozí říkají, že ano, když vidí, že je Čína schopná dostihnout nebo dokonce předstihnout v nejbližší budoucnosti Spojené Státy. V mnoha směrech je čínská ekonomika na cestě stát se největší na světě a i když se její růst zpomaluje, i tak předběhne americkou ekonomiku během několika let.

Nevyslovená pravda
http://www.globalresearch.ca/the-unspoken-truth-is-that-america-is-supporting-al-qaeda-heavy-propaganda-rages-in-the-battle-for-aleppo-the-terrorists-are-portrayed-as-freedom-fighters/5522594
Tim Anderson, Global Research, 1.5.2016

Amerika podporuje al-Káidu: propaganda zuří v bitvě o Aleppo a teroristé jsou představováni jako „bojovníci za svobodu“. Mohutná propaganda doprovází strategickou bitvu o Aleppo mezi syrskou armádou a jejími spojenci (Rusko, Irán, Hizbolláh a další ozbrojené skupiny) a teroristickými skupinami, podporovanými Saudskou Arabií, Tureckem a NATO (Jabhát al-Nusra, Jaiš al-Islam, Ahrám aš-Šám a ISIS).


„Automatizovaný žurnalismus“, roboti v hlasatelně: budoucnost korporátních medií

http://www.globalresearch.ca/automated-journalism-robots-in-the-newsroom-the-future-of-corporate-media/5522522
Timothy Alexander Guzman, Global Research, 30.4.2016

Media hlavního proudu nebo korporátní media začínají podnikat kroky k nahrazení lidí roboty neboli „automatizovanou žurnalistikou“, která by vyráběla jejich hlavní příběhy. Není ani řeči o tom, že by korporátní novináři, kteří pracují v rámci propagandistického stroje, mohli být nezávislí a oddaní pravdě. Ale roboti, kteří je nahradí, vyrobí dvakrát tolik zpráv a přitom mnohem rychleji, jsou jen jedním důvodem pro takovou změnu.

Západní media přerušila své mlčení o Aleppu proudem nehorázných lží, zamlčování a mlžení http://www.informationclearinghouse.info/article44555.htm
Eva Bartlett, Information Clearing House, 30.4.2016

Náboje z houfnic, rakety a bomby z pekelných děl – kanystry naplněné benzinem – prší poslední dny na Aleppo. Je to dramatické zvýšení proti ojedinělým ale pravidelným teroristickým útokům, kterým byli obyvatelé Aleppa vystaveni minulé roky..

Usaďte se pohodlně, uvolněte se a užijte si ropný thriller
http://www.informationclearinghouse.info/article44548.htm
Pepe Escobar, Information Clearing House, 30.4.2016

Známe hollywoodské rčení „nikdo nic neví“ sedí perfektně na současný stav na ropném trhu. Takže se zkusme, ve snaze zjistit, kam míří světová ropná ekonomika, zapojit do bitvy ropných analytiků.

 

Jak Francie potopila japonsko-australský ponorkový sen za 40 miliard dolarů
http://www.reuters.com/article/us-australia-submarines-japan-defence-in-idUSKCN0XQ1FC
Tim Kelly, Cyril Altmeyer, Colin Packham, Reuters, 29.4.2016

V roce 2014 kvetoucí přátelství mezi australským premiérem Tony Abbottem a jeho japonským protějškem Shinzo Abem dělalo všechno možné pro to, aby došilo svou 40-timiliardovou ponorkovou dohodu. A francouzský loďařský podnik DCNS zosnoval velkorysý a téměř beznadějný plán, jak se vetřít do této party. Což se mu nakonec podařilo.

V severním Iráku se prudce zvýšilo dlouhotrvající napětí poté, co byl odsud vyhnán Islámský Stát
http://www.csmonitor.com/World/Middle-East/2016/0429/In-northern-Iraq-longstanding-tensions-surge-even-as-ISIS-is-pushed-back
Mohammed A.Salih, The Christian Science Monitor, 29.4.2016

Kurdské síly a šíitské milice, dosud formální spojenci v boji proti silám Islámského Státu, se snaží ovládnout toto sporné území – často násilím.

Jak školné roste, nejchudší studenti zůstávají daleko vzadu
http://www.csmonitor.com/USA/Education/2016/0429/As-college-prices-soar-poorest-students-fall-further-behind
Stacy Teicher Khadaroo, The Christian Science Monitor, 29.4.2016

Rozdíl mezi studijními výsledky žáků z nejbohatších a nejchudších rodin je velký a stále roste. Cenová dostupnost studia zde totiž hraje velkou roli.

Jak měřit prosperitu
http://www.economist.com/news/leaders/21697834-gdp-bad-gauge-material-well-being-time-fresh-approach-how-measure-prosperity
The Economist, 30.4.2016

Hrubý domácí produkt je špatné měřítko materiálního blahobytu. Je čas pro osvěžující nový přístup. Čím byste chtěli být raději – středověkým monarchou nebo moderním kancelářským pracovníkem?

Let společnosti British Airways na Heathrow byl nad Maďarskem zachycen stíhačkami http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/ba-flight-to-heathrow-intercepted-by-fighter-jets-over-hungary-a7008701.html
Ryan Wilkinson, The Independent, 1.5.2016

Boeing 777 společnosti British Airways byl doprovázen dvěma Gripeny maďarských vzdušných sil. Byly na něj navedeny, aby jej identifikovaly poté, co ztratil kontakt s orgány řízení letového provozu.

Lasička způsobila odstavení pokusů velkého hadronového urychlovače
http://www.independent.co.uk/news/uk/weasel-halts-large-hadron-collider-experiments-a7007661.html
Ashley Cowburn, The Independent, 29.4.2016

„Nebyl to zrovna nejlepší týden pro LHC!“ Jeden z fyzikálně nejsložitějších strojů na světě, velký hadronový urychlovač (Large Hadron Collider, LHC), byl dočasně odstaven – lasičkou. Jen málo zůstalo z nešťastného zvířátka, které nemohlo přežít setkání s vysokonapěťovým transformátorem.

Svobodná vůle by mohla být jen iluze
http://www.independent.co.uk/news/science/free-will-could-all-be-an-illusion-scientists-suggest-after-study-that-shows-choice-could-just-be-a7008181.html
Andrew Griffin, The Independent, 1.5.2016

Vědci to tvrdí, protože jejich studie ukázala, že volba mezi více možnostmi může být jen důsledkem toho, že se náš mozek snaží obelhat sám sebe. Dokonce i naše zdánlivě neotřesitelné přesvědčení o naší vlastní vůli a vědomé zkušenosti může být zatraceně chybné.

Věda nebo science fiction?
http://www.independent.co.uk/news/science/science-or-science-fiction-how-an-italian-doctor-hopes-to-perform-first-human-head-transplant-a7007676.html
Ross Kenneth Urken, The Independent, 1.5.2016

Italský doktor doufá, že se mu podaří poprvé v dějinách transplantovat lidskou hlavu. Projektovaná operace by trvala 36 hodin, stála by 14 milionů liber a zúčastnilo by se jí nejméně 150 lidí ze všech možných oborů zdravotnictví i z jiných oborů. Dobrovolným pokusným pacientem je 31-letý ruský inženýr Valerij Spiridonov.

Odvody žen znamenají rovnost v otroctví
http://original.antiwar.com/paul/2016/05/01/drafting-women-means-equality-slavery/
Ron Paul, AntiWar, 2.5.2016

Minulý týden potvrdil úřad pro ozbrojené síly dodatek k zákonu o národní obraně (National Defense Authorization Act), který požaduje, aby byly ženy registrovány pro vybrané služby. To ale znamená že pokud se Kongres vrátí k tomuto návrhu, ženy budou nedobrovolně posílány do války.

Prvomájové pochody po celém světě požadovaly dělnická práva
http://www.commondreams.org/news/2016/05/01/may-day-rallies-worldwide-demand-workers-rights
Andrea Germanos, Common Dreams, 1.5.2016

V USA existuje uměle vyrobený nezájem, který nám brání, abychom se dozvěděli cokoli bližšího o významu tohoto dne – říká historik.

Političtí revolucionáři: má strategie zevnitř-ven šanci?
http://www.commondreams.org/views/2016/05/01/political-revolutionists-does-inside-outside-strategy-have-chance
Donna Smith, Common Dreams, 1.5.2016

Jak se presidentští kandidáti dokopávají k posledním primárkám, stále více všeznalců s talentem psát a přepisovat historii nám bude nabízet své odhady o příštích krocích Bernieho Sanderse.

Amerika se stává tím, čeho se její zakladatelé obávali
http://nationalinterest.org/feature/america-becomes-what-its-founders-feared-16000
Louis René Beres, The National Interest, 1.5.2016

My lidé chceme hlavně pohodlí a snadnou cestu k bohatství. Během amerických presidentských kampaní se stalo zvykem používat pojem „americký lid“. Ale už Alexander Hamilton kdysi poznamenal: „Lid, pane, je obrovské zvíře.“

Dělníci saúdské rodin Bin Ladinů spálili v Mekce podnikové autobusy
http://www.veteranstoday.com/2016/05/01/saudi-binladin-workers-burn-company-buses-in-makkah/
Ian Greenhalgh, Veterans Today, 1.5.2016

Útok přišel den poté, co společnost propustila 50.000 zahraničních dělníků. Za normálních okolností by nějaký pracovní spor nebyl žádnou důležitou zprávou ale tento případ stojí za zaznamenání, protože je symptomatický pro doutnající situaci v Saúdské Arabii, kde je velká část populace nespokojená s wahábbistickým režimem a vlny nepokojů jsou přiživovány válečnými neúspěchy v Jemenu.

Zapomeňte na korupci – plýtvání, neefektivita a zkreslování výsledků ekonomiky přivedlo Bagdád na pokraj krachu
http://nationalinterest.org/feature/mismanagement-killing-iraq-15991
Luay al-Khatteeb, The National Interest, 30.4.2016

Už od té doby, co Stuart Bowen se v roce 2004 poprvé pokoušel vyúčtovat náklady na rekonstrukci Iráku, bylo jasné, že Irák finančně krvácí nejen z korupce. Od té doby se věci ještě zhoršily a koncem minulého roku zjistil Ahmed Chalabi, že devětadvacet společností pomocí fingovaných zakázek rozkradlo přes 4 miliardy dolarů.

Drony: Nový prostředek ruské propagandy
http://nationalinterest.org/blog/the-buzz/drones-russias-hot-new-propaganda-tool-15987
Adam Saxton, The National Interest, 29.4.2016

Rusko začíná s drony – ale ne takovým způsobem, jaký byste si mohli pomyslet. Bezprostředně poté, co syrské síly, podporované ruským letectvem, dobyly zpět Palmyru, vysílaly ruské televizní stanice křišťálově čisté, dronem natočené záběry ruin řecko-římského města. Rusko použilo tyto drony jako výjimečný propagandistický prostředek pro svou válku v Syrii, a zdůraznilo tím často přehlíženou roli dronů na informačních bojištích dneška i zítřka. Viz:

http://www.theguardian.com/world/video/2016/mar/27/drone-footage-palmyra-retaken-syrian-forces-isis-video?CMP=embed_video

Špatná zpráva: na svobodu tisku se útočí po celém světě
http://nationalinterest.org/blog/the-buzz/bad-news-press-freedom-under-attack-around-the-world-15984
Helle C.Dale, The National Interest, 29.4.2016

Žebříček svobody tisku (World Press Freedom Index) na rok 2016, vydaný organizací Reportéři bez hranic, je k disposici a nevypadá moc dobře. Podle této organizace „existuje hluboký a zneklidňující odklon od svobody medií na globální i regionální úrovni“.

Jak se Clintonová a Obama snažili řídit svět – a přitom se pokoušeli uřídit jeden druhého
https://www.washingtonpost.com/news/book-party/wp/2016/04/29/how-clinton-and-obama-tried-to-run-the-world
Carlos Lozada, The Washington Post, 29.4.2016

Stručná recenze knihy „Alter ega: Hillary Clintonová, Barack Obama a snaha o soumrak americké moci“, kterou napsal Mark Landler.

Evropská Unie „byla projektem CIA od samého počátku“
http://www.veteranstoday.com/2016/05/01/eu-was-a-cia-project-from-the-beginning/
GPD, Veterans Today, 1.5.2016

Pokud ještě příznivci vystoupení Spojeného království z Evropské unie nemají dost argumentů pro svoji volbu, zde je ještě jeden. Podle novináře Ambrose Evans-Pritcharda byl evropský projekt od svého počátku schématem, inspirovaným CIA.

CNN si naběhla s napadáním Putinových výroků o Erdoganovi
http://www.veteranstoday.com/2016/04/30/cnn-is-catching-up-with-vladimir-putin-on-erdog11an/
Jonas E.Alexis, Veterans Today, 30.4.2016

CNN je známá svými útoky na Vladimíra Putina bez závažných důkazů. Tato síť udělala nehorázné chyby v hodnocení tohoto muže a Ruska. Jakmile se tyto chyby ukázaly, začala se síť omlouvat. Ale v posledních několika dnech se síť začala znovu chytat toho, co Putin řekl o Erdoganovi.

Hledáme brejle a kopou nás do zadku
http://www.larouchepub.com/lar/2016/4318kicked_rear_glasses.html

Výtah z rozhovoru Lyndona LaRouche s výborem LaRouche PAC Policy Committee dne 25.dubna: Situace začíná být velmi zajímavá a to ze dvou důvodů. Jedním z nich je, že naši mladí tak nějak předpokládají, že všechno je pro ně jasně rozložené – ale ono není. Všude kolem nás probíhají radikální změny, nedají se zvládnout a začíná to být těžké. A tak jsme v situaci, že na jedné straně hledáme brejle a z druhé strany nás kopou do zadku.

A nakonec jedna perlička a jedna perla:

Nejčtenější články The Washington Post dne 2.5.2016

Doklad o tom, co nejvíc zajímá čtenáře jednoho z největších amerických deníků.

1. “Začal brečet jak malý děcko” chlubil se 11-letý chlapec poté, co 12x zezadu vystřelil na údajného zloděje, který pronikl do domu

2. Šest dětí osiřelo poté co jim během 24 hodin zemřeli oba rodiče

3. Malia Obamová jde na Harvard ale předtím si ještě dá roční přestávku

Ta vůbec nejčtenější zpráva je pozoruhodná i svou sáhodlouhou diskusí, která je ohromující výpovědí o způsobu myšlení běžných Američanů – tedy alespoň těch, kteří byli ochotní diskutovat pod tímto článkem. Naštěstí se hoch trefil jen jednou, do nohy.

Slovensko zakopává o svou antidemokratickou rétoriku
https://www.foreignaffairs.com/articles/slovak-republic/2016-04-28/slovakia-stumbles
Dariusz Kalan, Foreign Affairs, 28.4.2016

Překlad tohoto článku je věnován panu Borisi Korónimu ze Slobodného vysielača  – aby se měl do čeho strefovat. Málokdy se totiž v jednom jediném článku najde takové množství bludů a politických nálepek. Jaký kontrast například k objektivitě článku Maroša Beráka v Deníku Referendum: http://denikreferendum.cz/clanek/22876-marian-kotleba-postrach-evropsky-slovensky-a-lokalni

Autor článku, Dariusz Kalan, je polský nezávislý novinář a analytik, žijící v Bratislavě. V minulosti byl vedoucím Programu pro Střední Evropu v Polském institutu pro zahraniční záležitosti ve Varšavě, Psal články pro takové publikace jako The National Interest a Prospect Magazine. Na Twitteru je na @Dariusz_Kalan.

V roce 2014 pronesl maďarský premiér Viktor Orbán svou slavnou řeč v rumunském městě Băile Tuşnad, ve které odhalil svou fascinací „neliberální demokracií“ a citoval Rusko a Turecko jako možné vzory. Myšlenka není nijak nová – Fareed Zakaria ji zpopularizoval články na našem serveru už téměř před dvaceti lety – ale zřejmě je stále platná. Dnes vzestup neliberální demokracie slouží jako popis současných politických trendů, nejen v Maďarsku ale i v jiných postkomunistických zemích ve Střední Evropě. Lze souhlasit, že v Polsku nově vládnoucí strana PiS okopírovala maďarskou cestu ve své snaze o ovládnutí ústavního soudu, o podřízení veřejnoprávních medií a o šíření nacionalistické rétoriky. Ale na Slovensku, které bylo dosud hodně otřásáno svou neliberální minulostí, je dnešní situace složitější. Slovenský premiér Fico, jehož levicově populistická strana Smer-Sociální demokracie zvítězila ve všech volbách od roku 2006, je často přirovnáván k Orbánovi, zvláště od té doby, co Fico začal výslovně kritizovat migrační politiku EU a učinil protimuslimskou rétoriku centrem své volební kampaně v březnových parlamentních volbách. Fico mnohokrát vyhlásil, že „nikdy nepřijme na Slovensko ani jednoho muslima“ a po teroristickém útoku v Paříži ohlásil, že by měl bedlivě sledovat „každého jednoho muslima na slovenském území“. Až dosud Fico, stejně jako Orbán, řídil zemi vládou jedné strany, měl většinu v parlamentu a čelil roztříštěné a neslané nemastné oposici, která mu dovolila se alespoň pokusit o zavedení maďarského modelu. Dodnes se mu to nepodařilo. Ve skutečnosti Fico postrádal ústavní většinu v parlamentu, aby mohl změnit ústavu, a musel respektovat politicky nezávislého presidenta, i když na druhé straně nevedl válku proti financím státu ani se nepokoušel změnit media v hlásnou troubu své strany. Během prvních osmi let (2006-2010 a 2012-2016) se zdráhal zavádět jakékoli velké a nové reformy, dokonce ani do zdravotnictví, do důchodového a daňového systému. Zdá se, že se úmyslně vyhýbal šťourání do politických institucí země nebo do skromné ekonomiky, která je začleněná do euroatlantických struktur a převážně ovládaná německými nadnárodními společnostmi.

Na rozdíl od Orbána není Fico tak neochvějně proruský, přes některé své opatrně proruské výroky. Po jistém váhání také podpořil sankce EU proti Moskvě. Ačkoli je Slovensko totálně závislé na ruském plynu, ruské ropě a ruském palivu pro atomové elektrárny a sdílí také s Moskvou některé ekonomické zájmy, hledal Fico aktivně nějaká opatření ke snížení této závislosti, jako jsou severo-jižní energetické koridory a plynovod východního okruhu. Ke zklamání Ruska také během ruského konfliktu podporoval sousední Ukrajinu znovuotevřením plynovodu Vojany-Užhorod. Se svou největší transitní kapacitou v EU (od ledna 2015 byla jeho kapacita 1.413 milionů krychlových stop denně) umožnil plynovod pokrýt jednu třetinu ukrajinské roční spotřeby a současně poskytl Kyjevu nejlacinější způsob získávání plynu ze Západu. Ačkoli Fico je stále veřejně kritický k sankcím a říká, že „čím dřív budou zrušeny, tím lépe“, jeho akce nejeví známky posunu jeho postoje vůči Rusku. Nyní se pokouší získat lepší vyjednávací posici s Ruskem podporou plynovodu North Stream II do Německa, který, pokud bude realizován, by mohl zmenšit důležitost Slovenska jako hlavní tranzitní země. Nejlepší vysvětlení Ficova chování je to, že je prostě současně produktem i nositelem neefektivní a chybně liberální, nikoli neliberální demokracie. Použil svou vládnoucí stranu ne k vládnutí ale k udržení se u moci. Je tudíž ochotný podpořit jakákoli opatření k udržení voličů, nikoli k prosazování dlouhodobých řešení. Na začátku byla strana Smer přeborníkem v „třetí cestě“ Tonyho Blaira, politické filosofii, zaměřené na pragmatické usmiřování liberálních a pravicových ideí. Ale čím déle je Fico v politice, tím více svou politiku hraje. Během prvního období vládl spolu s radikálními nacionalisty a populisty bývalého premiera Vladimíra Mečiara, jehož tahy vyvolávaly zvednutá obočí v Bruselu a v sousedním Maďarsku. Po letošních březnových volbách Fico opět otevřel dveře nacionalistům, kteří byli pozváni do čtyřčlenné vládní koalice, spolu s umírněnými konservativci a stranou maďarské menšiny, navzdory ostrým rozdílům v programech těchto stran. Pro Fica jsou tyto rozdíly podružné. Někdy je Smer stranou konservativní, dokonce nacionalistickou, pokud to pomáhá udržet její popularitu u římských katolíků. Fico nejenže použil drsnou antiimigrační rétoriku a vykreslil sám sebe jako ochránce Slovenska proti muslimské záplavě, ale podpořil také tradiční definici manželství v ústavě, která vylučuje neheterosexuální vztahy. Na druhé straně byl zase levičák, zvláště při utrácení peněz na dávky a podpory. Minulý rok zavedl dvě ze tří vylepšení sociálního zabezpečení, která mimo jiné zahrnovala jízdné na železnici zdarma pro studenty a seniory, desetiprocentní snížení daně na některé zboží a zvýšení minimální mzdy. To vše bylo ale možné jen díky stabilním makroekonomickým výsledkům země, zvláště silnému růstu HDP (tři procenta ve druhé polovině 2015) a přílivu peněz z evropských strukturálních fondů. Tato plytká opatření nijak neovlivnila důležitější sociální a ekonomické problémy země. Přes obecně dobrý národní trend je nezaměstnanost ve východních a nejchudších oblastech země na 15 procentech a nezaměstnanost mezi mladými je až 25 procent. V únoru se ulice zaplnily tisícovkami učitelů a zdravotních sester protestujících proti nízkým platům (měsíční mzda slovenských učitelů je v poměru k HDP jedna z nejnižších v Evropě) a volajících po hlubších změnách ve zdravotnictví a ve školství. Tyto změny jsou přitom velmi žádoucí. V kvalitě zdravotní péče spadlo Slovensko na 24.místo z 35 zemí a reputace jeho univerzit je blízko dna, někde mezi 600 a 800 body v hodnocení Times Higher Education World University Rankings. Fico neudělal mnoho ani v potírání korupce. Za poslední čtyři roky, pokažené úplatkovými skandály Ficových spojenců, se Slovensko propadlo o pět míst v žebříčku korupce podle Transparency International (do sousedství Bahrajnu, Chorvatska a Maďarska). Korupce, nepostismus a netransparentnost veřejných zakázek jsou všeobecným jevem, stejně jako všeobecná nedůvěra v politiky. Není divu, protože za osm let Smer obsadil všechny klíčové vládní instituce svými spojenci a stoupenci, od generálního prokurátora, kterým je Ficův spolužák, přes soudce, úřad veřejného auditora, regulační úřady až dokonce po guvernéra centrální banky. To vše bylo umožněno rostoucím politickým vlivem obchodních spojenců Smeru.

Se svým politickým profilem, založeným na podivné směsi populismu, katolicismu a socialismu a se zahraniční politikou, podřízenou domácím zájmům strany, je Fico v evropských sociálně-demokratických kruzích, jako je Strana evropských socialistů (PES), vytvořená z podobných stran členských zemí EU, nahlížen jako cizinec. PES již jednou, v roce 2006, vyloučila Smer za vytvoření koalice s nesocialisty (s nacionalisty a populisty) a loni pohrozila, že to udělá zase kvůli Ficově protiimigrační rétorice. Čas od času je ovšem Fico i nadšeně proevropský. Slovensko, jedna ze zemí, které nejvíce těží z fondů EU, se připojila k Eurozóně právě za jeho vlády. Nyní opět tvrdí, že jeho nová vláda bude respektovat hodnoty EU. A přestože Slovensko již přijalo 149 křesťanských uprchlíků z Iráku, zůstává slovně v oposici proti vůdčí roli Německa v řešení migrační krize a proti migračním kvótám EU. Velký nesoulad mezi Ficovými slovy a činy by mohl být obzvlášť na závadu v době slovenského předsednictví EU ve druhé polovině roku 2016. Jak ale známe Fica, pravděpodobně zkrotí svůj jazyk a akce a dá přednost klíčově nižšímu předsednictví.

Bylo by ovšem nefér všechno špatné svalovat jen na Fica. Slovensko má stále ještě před sebou hodně cílů k dosažení, protože na rozdíl od ostatních zemí Visegrádské skupiny – České Republiky, Maďarska a Polska – nemělo Slovensko nikdy před začátkem dvacátého století svůj vlastní stát. Ten první, vedený katolickým knězem Jozefem Tisem, se ukázal být ochotným spojencem nacistů. Ve státech, do kterých kdy Slovensko patřilo, ať už to bylo Uherské království (od 11.století až do roku 1918) nebo Československo (1918-1993), bylo Slovensko po většinu času tou nejchudší, nejméně vyvinutou a nejméně vzdělanou částí.

V roce 1990, kdy se ostatní země Střední Evropy učily fungovat v tržní ekonomice a začínaly se připravovat ke vstupu do EU a NATO, nově nezávislé Slovensko opět zůstalo pozadu, protože premiér Vladimír Mečiar zavedl autoritářský režim, způsobil hospodářské zmatky a v rámci Evropy zemi politicky izoloval. Proto Slovensko vstoupilo do NATO až v roce 2004 a ne již o pět let dříve jako jeho jižní a severní sousedé. Dnes je sice Mečiar pryč ale jak mi řekla bývalá premiérka Iveta Radičová, „mečiarismus je stále v lidech – nejistota, pasivita, individualismus, závislost na státu, touha po silném vůdci, který vyřeší každý problém – to vše je úrodná půda pro strach a extrémni emoce“.

Fico, který se poučil z Mečiarových chyb, většinou hraje podle demokratických pravidel. Nicméně si z Mečiarova nacionalismu a sociálního jazyka vypůjčuje výrazy, kterými reaguje na chudobu zemědělců, kteří jsou také plní nostalgie po komunistické éře. Tentokrát se však zdá, že Ficovy plány podporují skutečně neliberální skupiny – jako je neofašistická Lidová strana Naše Slovensko, která otevřeně žádá vystoupení Slovenska z EU a z NATO – aby se dostaly do parlamentu. Fico mohl vyhrát v parlamentních volbách v březnu s průměrným ziskem 28,3 procenta, ale jeho antiimigrantská rétorika umožnila Lidové straně získat neuvěřitelných osm procent a získat tak nejen poprvé křesla v parlamentu ale získat 14 křesel z celkových 150. Klesající podpora Fica – byla nejnižší od jeho prvních parlamentních voleb – je dalším signálem, po jeho nečekané prohře v presidentské volbě v roce 2014, možného konce éry dominance Smeru na slovenské politické scéně. Volby byly důkazem, že jeho podlézavá agenda, kterou si znepřátelil jak vzdělané voliče v Bratislavě (kteří podporují liberální, protržní stranu Svoboda a Solidarita) tak mladé z chudších oblastí středního a východního Slovenska (kteří volili dvě nacionalistické strany, včetně Lidové strany Naše Slovensko).

Nyní Fico formuje koalici se třemi stranami, které zjevně nemají jedna s druhou vůbec nic společného. Co už Fico dokázal, je to, že i liberální demokracie, pokud není vybavena pozitivním politickým plánem, ambiciózním programem a důvěryhodnými lídry, může vést k neliberalismu.