La Stampa: Putin “vstoupil do Evropy” bez jediného výstřelu

25. 5. 2016        zdrojzdroj
NATO se zbytečně připravuje na vpád Ruska do pobaltských zemích. Vladimír Putin už dlouho používá proti Evropě úplně jiné zbraně, soudí La Stampa. Ruský vůdce se upevnil v Evropě tím, že podporuje všechna hnutí, která jdou “proti systému”, což nedávná rezoluce italské oblasti Veneto o uznání výsledků krymské referenda potvrzuje. “Generálové NATO, kteří z polské základny v Redzikovo pozorují obzor a hovoří o odhodlání zahájit palbu, pokud se Moskva rozhodne zaútočit na Estonsko, nechápou, že Vladimír Putin je již bez jediného výstřelu mezi námi,” píše italský list La Stampa.


Noviny konstatují, že se to projevuje i v rozhodnutí regionální rady italské oblasti Veneto, která podle La Stampa “uznala Krym, který se znovu stal ruským”, i ve financování francouzské strany Marine Le Pen Národní fronta. Ale pouze tímto to není omezeno.

List píše, že Moskva přímo i nepřímo podporuje veškerá hnutí, která jdou “proti systému”, jejichž počet se v EU zvyšuje – počínaje maďarským premiérem Viktorem Orbánem a konče španělskou stranou “Podemos” a německou “Alternativa pro Německo”. “Vladimír Putin se stal světovým vůdcem, který překročil mez 20. století, a proto se nachází nad pravicovými i levicovými hnutími,” píše La Stampa.

Italské noviny uvádějí, že u Veneto byl schopen “zhodnotit” uznání svého příznivce a předního italského opozičníka Mattea Salviniho. Do té doby žádná země nebo dokonce samostatný region neuznal připojení Krymu. “Je to provokace, učiněná kvůli zrušení sankcí, jejichž prodloužení je v současné době projednáváno,” píše autor článku Cesare Martinetti.

Obyvatelé regionu, kteří si zvolili pragmatického člena “Ligy Severu” Luca Zaia za svého guvernéra, vyvíjejí tlak na vedení kraje. Kvůli sankcím region Veneto ztratil 3,6 miliardy dolarů příjmů z vývozu. Lidé nechápou, proč, nehledě na výsledky referenda, USA, pobaltské státy a Polsko “zběsile” ideologicky útočí, což by mohlo dát Rusku náskok s jeho rétorikou studené války.

“Nevědí a nechtějí vědět, co je tak zvláštního v historickém a symbolickém osudu Ukrajiny, pro niž je jejich rozhodnutí již druhá, po negativním výsledku nizozemského referenda, facka od Evropy”, píše list.

Počínání obyvatel Veneto je zcela odůvodněné z hospodářského hlediska, avšak v politice není všechno tak jednoduché, soudí La Stampa. Je cítit, že Západ opět začíná propagandistickou válku v odezvě na Putinovy “obratné tahy.” “Ale cožpak někdo opravdu věří, že Putin zaútočí na nějaký pobaltský stát?” kladou si otázku italské noviny.

Podle autora ruský vůdce již dávno používá proti Evropě úplně jinou zbraň – “měkkou sílu”. Dokonce i setkání papeže Františka s patriarchou Kirillem je její součástí. “Nyní je v mnoha ultrakonzervativních katolických kruzích ve Francii a Itálii Putin považován za ochránce křesťanství a skutečného vůdce, za alternativu k “diktatuře” Evropské unie”, konstatují noviny. Není jasné, zda to chápe vedení Veneto, které uznalo Krym. Jejich rozhodnutí však bezpochyby komplikuje hru, soudí italské noviny.


Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová