Lavrov: Rusko neopustí obyvatele Donbasu!

31.5. 2016   První zprávy 
Rusko neponechává jihovýchod Ukrajiny, a silně ho podporuje, prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. „Za prvé, neponecháváme jihovýchod Ukrajiny bez pomoci, nezapomínáme na velmi aktivní podporu, a to nejen politicky: je to humanitární pomoc, jakož i řešení současných ekonomických problémů, regionálních problémů života (obyvatel), včetně problémů, které se zavázala řešit Británie a Francie a Německo (vyzvaly k urovnat problému bankovních operací a nebyly schopny to udělat) .. a my jsme řešili tyto problémy a budeme to dělat,“ řekl Lavrov v rozhovoru na internetové stránce kp.ru.
Lavrov: Západní sankce nedonutí Rusko se ohnout!

Ministr zahraničí rovněž prohlásil, že snaha ukrajinské vlády na umístění mezinárodních policejních sil na Donbasu není obsahem minských dohod a že orgány oblasti na to nepřistoupí: „To neodpovídá dohodě z Minsk. Na to Donbas nikdy nepřistoupí, a s Donbasem je nutné, v souladu s minskými dohodami, koordinovat všechny kroky k řešení, a to bez výjimky,“ zdůraznil Lavrov.

V současnosti ruské statistiky podle agentury RIA Novosti uvádějí, že kvůli krvavému konfliktu přišlo od dubna roku 2014 o život 9 187 lidí a 21 085 jich bylo zraněno. Dále se 1 750 000 lidí stalo vnitřními běženci na Ukrajině, a jeden milion uprchlíků je na území Ruska.

Během konfliktu bylo jen v Doněcku zničeno nebo poškozeno 10.346 budov, z toho 5.720 obytných domů, 67 nemocnic a zdravotnických zařízení, 411 škol a mateřských školek a 50 vyšších školských zařízení. V sousedním Luhansku bylo zničeno nebo poškozeno 18.300 obytných domů a 519 domů sociálních a školských institucí.
Jiří Kouda, První zprávy