Lavrov: Západ začíná chápat, kde “je zakopaný pes”

Vladislav Vorobjov
17. 5. 2016    zdroj
Západní politici začínají v poslední době chápat, že na nedostatečném pokroku při jednání o realizaci Minských dohod nenese vinu Moskva, ale Kyjev. V pondělí to při vystoupení na setkání s učiteli a studenty v Minsku prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.


Jak informuje agentura RIA Novosti, Sergej Lavrov poznamenal: “Bohužel, zde ne vše záleží na nás. Ale v poslední době již západní kolegové chápou, kde je zakopaný pes a kdo je odpovědný za setrvávání ve slepé uličce.”

Připomněl, že 12.února 2015 byly v Minsku zpracovány důležité dohody. Podle Lavrova tento dokument vyjádřil chápání Evropanů a Američanů o nutnosti zastavit vtloukání klínu nejen mezi Ukrajinu a její sousedy, ale také v rámci Ukrajiny.

“Teď nikdo nepopírá nutnost bezpodmínečného dodržování Minských dohod,” dodal ministr.

Běloruský ministr zahraničních věcí Vladimír Make zase po jednání s Lavrovem poznamenal, že Moskva a Minsk se dohodly na společném zpracování odpovídajících opatření v souvislosti s rozmísťováním amerických protiraketových systémů v Evropě: “Společně budeme reagovat adekvátním způsobem.” Dále upřesnil: “Pro nás je to velmi citlivé téma: západní partneři nyní hovoří o dalším rozmísťování vojenských kontingentů v řadě zemích, které jsou našimi sousedy …Jsme tím znepokojeni, pokládáme to za potenciální výzvu pro stát.”

Mimochodem, ruské ministerstvo zahraničí opakovaně zdůraznilo, že rozmístění systémů protiraketové obrany na zemi je v rozporu se Smlouvou o likvidaci raket středního a krátkého doletu. Ministr zahraničí RF Sergej Lavrov dříve prohlásil, že plány na rozmístění prostředků protiraketové obrany v Evropě “nejsou nijak souměřitelné s hrozbami, které byly původně Američany oznámeny jako důvody pro vytvoření evropské protiraketové obrany.”

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová