P.C. Roberts: Za kolik prodaly stupidní vlády Rumunska a Polska Washingtonu bezpečnost svých občanů?

30. 5. 2016    PaulCraigRoberts
Takto klade otázku na svém serveru P.C. Roberts a přidává následující informaci:
Na společné tiskové konferenci Putina a řeckého premiéra Tsiprase, konané při příležitosti víkendové návštěvy Putina v Řecku, prohlásil ruský prezident, že poté, co Rumunsko otevřelo na svém území raketovou základnu NATO, nemá Rusko jinou možnost, než zacílit svůj raketový potenciál jak na Rumunsko, tak později i na Polsko, které se chystá učinit v průběhu příštích dvou let totéž. “Jestliže lidé včerejška nevěděli, co znamená, když se např. jisté oblasti Rumunska octnou v kříži optických zaměřovačů raket, dnes už o tom vědí víc. 


A my zas víme, že pro zajištění naší bezpečnosti nusíme ve směru na Rumunsko provést určitá opatření na zajištění naší bezpečnosti. A totéž se bude týkat i Polska.“ řekl Putin v reakci na právě uvedenou raketovou základnu Deveselu v Rumunsku, jejíž desetiletá výstavba stála 800 milionů dolarů.

„Tzv. obranné rakety zde instalované mají dnes dolet 500 km, ale brzy to bude 1000 km, a ještě horší je skutečnost, že mohou být už dnes přezbrojeny na rakety útočné s doletem až 2400 km – a to pouhou změnou jejich softwaru, o které Rumuni samotní nebudou ani vědět,“ řekl Putin.

„Naštěstí na tohle dokážeme odpovědět. Celý svět viděl, co naše rakety, vypálelné z lodí v Černém moři, dokázaly v Sýrii. Ale my žádné dohody neporušujeme. A také naše rakety iskander prokázaly svou účinnost. Vy víte, že ruské politické i vojenské vedení se opakovaně vyslovovalo proti budování raketových obranných štítů, když se myšlenka na ně začala uplatňovat za vlády prezidenta Bushe ml. A také jsme nikdy nevěřili, že americký raketový štít v Evropě se buduje proti potenciální hrozbě z Iránu. NATO vykřikovalo, že tento štít není žádnou hrozbou pro Rusko, ale že je preventivním opatřením proti iránskému nukleárnímu programu. A kde tenhle údajný program dnes? Nikde, protože žádný takový program nikdy neexistoval,“ uzavřel prezident Putin své vystoupení.

Alexis Tsipras ve svém projevu po Putinovi prohlásil, že Rusko je důležitým hráčem v evropském bezpečnostním systému, a že současné pokusy odcizit Rusko Evropě, jakým jsou např. protiruské sankce, mu připomínají Studenou válku. Nelze dosáhnout evropské bezpečnosti bez spolupráce a dialogu s Ruskem. Nevěřím, že se v uplatňování mezinárodního práva můžeme pohnout kupředu, setrváme-li v bludném kruhu sankcí, militarizace a rétorice Studené války.

Tsipras dále oznámil, že na programu rusko-řeckých vztahů je i uvolnění vizové povinnosti pro ruské občany, kteří budou chtít navštívit Řecko.

Putinova návštěva Řecka, jejímiž hlavními agendami byl vzájemný obchod, investice a energetické a transportní projekty, byla první návštěvou ruského prezidenta v zemi NATO v průběhu posledních sedmi měsíců. A uskutečnila se pár týdnů předtím, než se v Bruselu rozhodne, zda se sankce EU proti Rusku ještě nerozšíří.

Vybral a přeložil Lubomír Man