Po protestech opozice opustila vojenská technika ​​NATO Kišiněv

10. 5. 2016   zdroj
Vojenská technika NATO opustila hlavní náměstí v Kišiněvě na pozadí protestů moldavské opozice, před tím demonstranti rozdávali vojákům aliance georgijevské stužky. Než se vydali do místa svého umístění na vojenském polygonu Negresti, dostali američtí vojáci georgijevské stužky od opozičních stran a hnutí, jež demonstrovaly proti jejich přítomnosti na území neutrální Moldávie. Demonstranti přinesli plakáty “Moldavsko je neutrální stát”, “Nepotřebujeme NATO”, “Stop základnám NATO”, informoval TASS.


“Moldavsko je mírový, neutrální stát. Nejsme členy vojenských bloků a nechceme válku. Viděli jsme, co se stalo v Jugoslávii, Libyi a Sýrii. Pokud do zítřka nezmizíte, budou nás zde tisíce,” prohlásil před shromážděnými zástupce opoziční Strany socialistů Moldavské republiky Vladimír Batrynča.

Ráno byla na centrálním náměstí v Kišiněvě uspořádána vojenská expozice, která byla věnována výročí vítězství ve druhé světové válce. Podílely se na ní asi dvě desítky jednotek vojenské techniky, mezi nimi i americká. Byla to bojová vozidla pěchoty, vojenská nákladní vozidla a inženýrské stroje z druhého jízdního pluku USA, který přijely do Moldávie z Evropy, aby se účastnily manévrů. Podle plánu se konají na vojenském polygonu Negresti od 3. do 20. května.

V Kišiněvě uctili američtí vojáci památku padlých v boji proti fašismu, položili květiny u “Věčného ohně” v památníku vojenské slávy “Věčnost”.

Podle řady moldavských politologů akce sledovala zcela jiné cíle.

“Organizováním výstavy technického vybavení NATO v centru Kišiněva se moldavští politici vědomě snaží zhoršit vztahy s Ruskem. Je zřejmé, že toto rozhodnutí vede k destabilizaci, protože je známo, že existují politické síly, které budou protestovat na základě statusu o neutralitě Moldavska, a tento postoj se mi zdá být zcela oprávněným,” komentoval situaci politolog Jurij Roška.

“Je těžké pochopit politiky, kteří na jedné straně hovoří o potřebě obnovit vztahy s Ruskem, obnovit vývoz moldavských výrobků na trh této země, na druhé straně pořádají takovou akci,” řekl. Podle jeho názoru jsou pokusy Kišiněva o přímé zasahování do geopolitické války pro Moldávii nebezpečné a mohly by vést k vážným následkům.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová