Pražský kardinál přičítá vinu za strach z uprchlíků Merkelové

8. 5. 2016       zdroj
Pražský kardinál Dominik Duka se zastává své země proti výtce nedostatečné ochoty přijímat uprchlíky. V rozhovoru v Lidových novinách /sobota/ přičetl podle Kathpress spoluvinu německé kancléřce Angele Merkelové / CDU/ za rozštěpení německé společnosti a strachu Evropanů z uprchlíků.


„ Myslím, že velký podíl na tomto strachu mají právě ti lidé, kteří říkají: Přijmeme všechny. Kdopak vyprovokoval rozštěpení německé společnosti?“ , ptal se kardinál s poukazem na vítací kulturu Merkelové. Byla to německá kancléřka, „ která otřásla řadou základních principů Evropské unie, otázkami bezpečnosti a Schengenu.“ To byly zásahy a následky.

„Vývoj nám dal za pravdu”

V současnosti došlo k obratu, říká Duka: „ My všichni vidíme, jak nyní mluví EU, jak hovoří šéf Evropské komise Juncker, jak Merkelová nebo Rakousko. Vývoj nám dal za pravdu „ , řekl pražský arcibiskup.

Duka v interview navíc nastiňuje určité rozdíly v uprchlické otázce: „ Citlivost Františka k uprchlické problematice je jiná, než naše v Evropě.“ To má souvislost s původem papeže z Latinské Ameriky, zde jsou nůžky mezi chudými a bohatými daleko více rozevřeny.

Duka připomněl, že v posledních dvaceti letech přišlo do Česka téměř půl miliónu nových občanů.“ První byli lidé z Východu. Výtky, že Česko chce přijímat jen křesťany, se zakládají na „ dezinformaci“, říká kardinál.

„ Řekli jsme, že v prvé řadě musíme přijímat křesťany, protože je to nejvíce pronásledovaná skupina , která se musí bát „ o svůj život.“ Česko není s to přijímat velké množství uprchlíků, zdůrazňuje Duka. „ Nemáme zde pro to žádnou tradici a také lidi, kteří by dovedli s uprchlíky komunikovat.“

 

Pro Novou republiku vybrala a přeložila Mgr. Zdeňka Holešová

Prager Kardinal gibt Merkel Schuld an Angst vor Flüchtlingen, DiePresse.com 7. 5. 2016