Řecko uvízlo v dluhové spirále

Stathis Habibis
13.5.2016   Zvědavec
  a  GlobalResearch

Ekonomická a sociální situace v Řecku je den ode dne horší, poté, co Syriza 13. července 2015 kapitulovala. Řekové viděli, jak jejich naděje na odpor mizí, když Alexis Tsipras, vůdce radikální levice, změnil stranu a nyní funguje jako loajální partner mezinárodní finanční mafie. Buď díky impotenci, nebo v rámci podvodu Alexis Tsipras dokázal rozšířit frustraci a poraženectví mezi většinu Řeků. Řekové jsou v obrovském šoku a cítí se zrazeni, člověkem, kterému nejvíce důvěřovali. Tento psychologický stav umožňuje věřitelům zavádět ekonomická opatření, která by za jiných okolností způsobila povstání Řeků.

Aby se chopila této příležitosti, uzákonila řecká vláda v neděli, 8. května, rozpočtové škrty ve výši 5,4 miliard euro. 153 zákonodárců z 300 v řeckém parlamentu zákon podpořilo. Od června 2016 bude postupně docházet ke zvyšování daní u všech produktů a služeb. Vláda

a) zvýší DPH z 23% na 24%;
b) zvýší spotřební daň na paliva, pivo, cigarety, kávu atd.;
c) zvýší daně u vozidel;
d) zavede 10% daň za sledování televize a 5% daň na internet. 

Navíc vláda sníží nezdanitelný základ z 9,100 na 8,863 euro, zatímco nezávislí pracovníci budou platit více než 50% svého příjmu na daních a sociálním pojištění.

Všechny tyto daně jsou vnuceny zničené ekonomice, která ztratila asi 30% svého GDP, což je opatření, které vytvoří další chudobu a nezaměstnané. Tak zvaný program nouzového vyplacení, který uvrhl řeckou ekonomiku do hluboké krize, nyní přivodí ekonomický rozvoj! Skutečně orwellovská řecká tragédie! Válka je mír! Svoboda je otroctví! Ignorance je síla!

Co se týká reformy sociálního pojištění, řecká vláda se pokouší přesvědčit Řeky, že se to dotkne jen 10% z nich. Takže strach a deprese, věci, které tato nová úsporná opatření rozšířila mezi Řeky po celé zemi, jsou neomluvitelné… ale pravda není nic pro řeckou vládu. Realita je vládě na hony vzdálená. Reforma sociálního systému se dotkne více než 1,2 milionů Řeků. Snížení příjmů bude čelit více než 400.000 nových penzistů. 380.000 chudých penzistů také přijde o sociální dávky (EKAS), zatímco dalším 180.000 budou sníženy služební penze. Navíc zemědělci a profesionálové na volné noze budou platit vyšší pojistné.

Mimo nekonečného úsporného příběhu se vláda pokouší před Řeky utajit, že MMF a Evropská unie požadují právo na prodej veřejného a soukromého řeckého majetku. Jednou ze základních podmínek dokončení třetího vyhodnocení je vytvoření nového fondu, který bude pověřen privatizací veřejného majetku.

Tento super fond bude prodávat veřejný majetek v hodnotě 50 miliard euro v příštích 30 letech. Kvarteto požaduje odnárodnění aténských vodáren a kanalizací, Hellenic Petroleum, Veřejné plynárenské společnosti (DEPA), Veřejných elektrozávodů, soluňského přístavu a mnohého dalšího.

Tento fond budou řídit věřitelé, čímž se obejde řecká vláda a podstatná část příjmů půjde na dluhovou službu.

Navíc ECB tlačí na řecké banky, aby prodaly „červené“ úvěry velkých firem v konkrétních odvětvích, jako hoteliérství a pěstování ryb. A věřitelé navíc ještě chtějí, aby banky začaly s dražbami.

Dalším zlým znamením pro Řecko a řeckou vládu byl zbytečný a brutální útok policie během protestů, které proběhly před řeckým parlamentem na náměstí Syntagma. Zatímco některé malé potyčky začaly na okrajích protestů, policie zaútočila na hlavní jádro protestů slzným plynem a mlátila lidi „na slepo“. Jeden granát se slzným plynem zasáhl Sophie Papadogianni do zátylku a musela být zakrvácená převezena do nemocnice. Sophie Papadogianni je známou bývalou členkou Syrizy, ze které odešla po kapitulaci Syrizy, a nyní je členkou Strany jednoty. Zraněno bylo i několik dalších protestujících.

Ale to nejhorší teprve přijde. MMF a EU soutěží, kdo bude vůči Řekům drsnější a cyničtější. Zatímco si hrají na hodného a zlého poldu, rozhodly Řeky zničit. (Viz naše předešlé články, zde, zdezde). Ačkoliv Evropská škola řízení a technologie dokázala, že 95% peněz nouzového vyplacení šlo bankám a nikoliv Řekům (viz zde), „partneři“ Řecka požadují likvidaci Řecka. Neshody mezi MMF a EU mají jeden společný cíl – donutit řeckou vládu přijmout jejich ponižující podmínky. Takže MMF a EU „nebudou souhlasit“, když Řecko dosáhne 3,5% primárního nárůstu GDP v r. 2018. Ve skutečnosti požadují další úsporná opatření a další reformy, jako u refundací, a zákony, které automaticky povedou ke snížení jistých výdajů, jako snižování mezd, aby se dosáhlo „rezervy“ 3,5 miliardy euro. Co se týká snížení dluhu, rozhovory se přesunují na neurčito, bez jakýchkoliv záruk.

MMF a EU, jako mechanismy nového světového řádu, prostě „dělají svoji práci“. Otázkou je… co dělá řecká vláda? Jak mohli udělat takovou otočku?

Ale Řekové neřekli poslední slovo. Nikdo nemůže zničit národ tak snadno. Řekové jsou v přední linii války vedené mezinárodní finanční mafií proti národním státům po celém světě. Není to lehký boj, ale je to boj, který by Řekové a další národy měly vést, pokud jako lidské bytosti nechceme být zotročeni skupinou neoliberálů, kteří chtějí zrušit všechna lidská práva, která si předešlé generace vydobyly svoji krví.

Greece Captured in Death Spiral vyšel 10. května 2016 na Global Research. Překlad v ceně 383 Kč Zvědavec.